Skocz do zawartości
Piotrdfhlalki

Czy trzeba aktualizować BIOS przy wymianie procesora? Kiedy to naprawdę konieczne?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, mam szybkie pytanie!

Planuję wymienić procesor, ale słyszałem, że czasem trzeba wcześniej zaktualizować BIOS.
Nie jestem jednak do końca pewny:

Skąd właściwie mam wiedzieć, czy w moim przypadku to konieczne?

Czy aktualizacja BIOS-u może bardziej zaszkodzić niż pomóc, jeśli coś pójdzie nie tak albo nie była potrzebna?

Jakie są wasze doświadczenia – zawsze robicie update przy wymianie CPU, czy tylko wtedy, gdy coś nie działa?

Dla kontekstu: mam ASUS TUF Gaming B550-PLUS i chcę przejść z Ryzen 5 3600 na Ryzen 7 5800X3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HWinfo to przydatny program on pokaże ci jaką wersje biosu aktualnie posiadasz https://www.hwinfo.com/

87e7a9e5975c53388857bd4540b4ffce

do uruchomienia potrzebujesz minimum 2423v. 

https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-b550-plus/helpdesk_bios?model2Name=TUF-GAMING-B550-PLUS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

inwestycja w nowy CPU powinna być przekalkulowana czy faktycznie przybędzie FPS ? , posiadana karta graficzna , rozdzielczość monitora , szybkość pamięci operacyjnej 

każda aktualizacja np. biosu to eliminacja wykrytych błędów oraz wprowadzenie nowych poprawek do zabezpieczeń  

czy można jeszcze zakupić  Ryzen 7 5800X3D ? , bo Ryzen 7 5700X3D raczej jest w sprzedaży i jest lepsza propozycją , niższe temperatury.  

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Piotrdfhlalki napisał(a):

Dla kontekstu: mam ASUS TUF Gaming B550-PLUS i chcę przejść z Ryzen 5 3600 na Ryzen 7 5800X3D.

a to taki problem zainstalować najnowszy? 2x next

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację — zmiana procesora ma sens tylko wtedy, gdy reszta sprzętu nadąża. Czasem większy wpływ na FPS mają pamięci RAM, karta graficzna albo sama rozdzielczość. Aktualizacja BIOS-u też bywa pomocna – potrafi poprawić stabilność i naprawić błędy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie lepiej od razu przejść na ryzena 5950x? to dość specyficzny procesor który ma bardzo niski pobór mocy w stosunku do możliwości a obecnie kosztuje około 1350zł

a co do twojego pytania musisz actualization bios bo przechodzisz na nowszą generacje procesora gdybyś został np na wszystkim włącznie z 3950x teoretycznie mozna by ja pominąć ale w twoim przypadku sie nie da inaczej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się dałem nabrać na ten wykres. Wymieniłem 5800X na 5800X3D. Zmiana nie dała NIC. Tam na tym wykresie nie ma dwóch rzeczy które nas interesują: normalnej rozdzielczości i normalnej karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.03.2025 o 13:17, Piotrdfhlalki napisał(a):

ale słyszałem, że czasem trzeba wcześniej zaktualizować BIOS.

Warto utrzymywać w miarę świeżą wersję BIOS, bo producenci poprawiają w nich swoje błędy. W przypadku asusa jest to banalnie proste - ściągasz, wrzucasz na pendive'a, wchodzisz w bios, aktualizacja i masz nowe. Jedyna rzecz na którą warto zwrócić uwagę, to zresetowanie ustawień przed aktualizacją (load optimal values).

W dniu 24.03.2025 o 12:24, Grolshek. napisał(a):

Też się dałem nabrać na ten wykres. Wymieniłem 5800X na 5800X3D.

Cii, nie wolno tak pisać. A serio, to zabawne jest to sprawdzanie wydajnośći CPU w grach i dyskutowanie o tym jak wielkie znaczenie ma te 5fps więcej wyplute przez najmocniejsze istniejące GPU w najniższej stosowanej dzisiaj rozdzielczości.

W dniu 24.03.2025 o 11:40, robertsup napisał(a):

5950x

Ryzeny *950x to bardzo, bardzo specyficzne CPU, które warto kupić jeżeli:

• używasz komputera do uzyskiwania wysokich wartości w Cinebench
  • używasz oprogramowania, które potrafi wykorzystać te 32 wątki
  • lubisz mieć najmocniejszy procesor na rynku, chociaż wiesz, że to nie ma sensu

Przeszedłem już przez 3950x, 5950x, a aktualnie siedzę na 9950x i to nie tak, że odradzam te CPU, zwyczajnie jak napisałem, one są dla pasjonatów.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi