Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'bios'.

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Najważniejsze
    • Podstawowe Zagadnienia
    • FAQ
    • Nowości
    • O forum
    • O serwisie
  • Sprzęt i Podkręcanie
    • Co kupić?
    • Procesory i płyty główne
    • Karty Graficzne
    • Pamięci RAM
    • Inne Komponenty
    • Elektronika
    • Alternatywne Platformy
    • Ekstremalne Podkręcanie
  • Urządzenia mobilne
    • Laptopy (notebooki) i urządzenia przenośne
    • Co kupić? - Notebooki, Laptopy i inne
    • Telefony komórkowe
    • Co kupić? - Telefony / smartfony / phablety / tablety
    • Android - urządzenia i software
    • Apple iOS - urządzenia i software
    • Tablety - sprzęt
  • Chłodzenie i Modyfikacje
    • Chłodzenie Konwencjonalne
    • Chłodzenie Wodą i Inne Metody
    • Modyfikacje
  • Oprogramowanie
    • Microsoft Windows
    • Oprogramowanie
    • Sterowniki & Biosy
    • Unix & Linux & inne
    • Programowanie
    • Centrum Bezpieczeństwa
  • Sieci Komputerowe i Internet
    • Sprzęt Sieciowy & Wi-fi
    • Oprogramowanie Sieciowe
    • Providerzy
  • Inne
    • Gry
    • Ośla łączka
    • Prezentacje
    • Fotografia cyfrowa i grafika
  • Archiwum - Tylko do odczytu
    • ARCHIWUM: Sprzęt, podkręcanie, modyfikacje
    • 2003: Sprzęt
    • 2003: Podkręcanie
    • Socket 462(A)/Slot A
    • Seti@Home & UD & inne
    • Socket 370/Slot 1
    • Pentium, K5, K6, 486, Cyrix, VIA (Epia) i inne
    • Windows Phone - urządzenia i software

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Strona WWW


GG


Jabber


Skype


Skąd


Zainteresowania

  1. Od dłuższego czasu mam ten problem: wchodzę do jakiejkolwiek gry, wczytuje się świat, momentalnie crushuje. Reklamowałem kartę graficzną napisali, że posiadała wadliwy BIOS jednak gdy wróciła z naprawy jest ten sam problem. Dziwne jest to, że jak odpale jakiegoś benchmarka np. kombustora i w tym samym czasie odpale wczytywanie się gry to wszystko chodzi normalnie. Próbowałem usuwać sterowniki DDU i na nowo instalować, to też nie pomogło. Komputer mam od października Proszę o pomoc rtx 2060 tuf asus gigabyte b460m ds3h bios : f5c i5-10400f ram g-skill aegis 2x8gb 3000mHz be quiet! system power 9 500W The Witcher 2 Assassins of Kings 2021.03.29 - 21.18.00.03.mp4
  2. Witam. Chciałem ustawić funkcje na płycie głównej funkcje Wake on lan. Niestety nie można jej włączyć bo jest nie aktywna tak jak w załączniku. Płyta to Asus z170 gaming pro zainstalowany jest najnowszy bios. Jak odblokować ta funkcje?
  3. Wczoraj zaciągnąłem nowe Live Update i zrobiłem automatyczne uaktualnienie wszystkich sterowników. Domyślam się, ze również od MB jak i nowego biosu. Sprzęt uruchomił się ponownie. A raczej już nie... Tylko czarny ekran i to wszystko. Za każdym uruchomieniem to samo. Po resecie biosu, uruchamia się ekran z możliwością wyboru F1 lub F2 ale użycie każdego z nich znów powoduje reset i czarny ekran... O co może chodzić?
  4. Witam, Mam strasznie dziwny problem. Jakiś rok temu podkrecałem procka Q6600 do 3,25GHz, po upływie roku (dokładniej około 1.5tyg temu) zaczeły wyskakiwać mi bluescreeny wyczytałem ,że może to być od tego iż nastepuje jak to ktoś ładnie ujął 'zmęczenie materiału', więc zmniejszyłem taktowanie do 3.15GHz. Po tym zabiegu sprawdzałem stabilność i wszystko było bardzo dobrze (na obciążeniu komputer chodzil ok 12h). Dziś nastąpiła ów dziwna sytuacja która jest w temacie (nie wiem czy to ma związek ale może). Podłączyłem dysk zewnętrzny kumpla, zacząłem mu wrzucać pliki i po czasie coś się zawiesiło więc zrobiłem restart. Wtedy moim oczom ukazało się że moj procesor nie ma taktowania 3.15GHz tylko 2.4 czyli seryjnie. Od razu wszedłem w BIOS'a i chciałem przywrócić dawne parametry wszystko było ok zapisałem w biosie tak jak trzeba komputer znów się uruchomił i ponownie pokazało się 2.4GHz. Kilka razy próbowałem przywócić dawne parametry i wszystko na nic.Wyjąłem baterie i włożyłem z powrotem i probowałem znow podkręcic ale juz stopniowo. Efekt był zadowalający tylko do 2,89 GHz bo każde następne 'kręcenie' powodowało to że BIOS nie zapisywał podkręcania. Co może być powodem tego wszystkiego ? Szukałem rozwiązania przez pół dnia i nic nie znalazłem więc prosze nie mówic mi, że idę na łatwiznę i pierwsze co pisze temat na forum. @edit Płyta Główna: GigaByte EP35-DS3R Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 2.4 GHz RAM: Mushkin 2x2 GB DDR2-800 (400 MHz) Zasilacz: CoolerMaster eXtreme Power Plus 460W Grafika: Radeon 6850HD Chłodzenie: SilentiumPc Spartan Pro HE924
  5. witam, mam pewien problem z komputerem... dzisiaj weszlem w biosa i chyba wylaczylem karte graficzna gdyz nie mam od tego czasu grafiki... i moje pytanie to jest jak mam przywrocic biosa w komputerze do ustawien fabrycznych nie miejac nic na ekranie? czy moglby mnie ktos pokierowac co klikac po kolei jak wlacze komputer czy cokolwiek ? z gory dzieki za pomoc
  6. Witam! Mam problem, który mam nadzieję da się jakoś szybko rozwiązać. Otóż parę m-cy temu zainstalowałam na próbę win8. Mój fail, że nie przeczytałam wcześniej, iż nie będzie dobrze chodzić z programami, których używam. Chciałam zatem wrócić do swojej siódemki. Dzisiaj odpaliłam kompa, z win8 zainstalowałam drugi system, win7, na SSD(chodził poprawnie), ale po namyśle doszłam do wniosku, że chcę większej wydajności programów i aby nie zamulać kompa z win7 sformatuję SSD i na tym wyczyszczonym postawię nowiutką siódemkę. Po sformatowaniu instalator mi oznajmił, że ssdek ma tabelkę MBR, a do win7 potrzeba GUID/GPT. Zostawiłam kompa na 10 minut, by poszukać czegoś na ten temat w necie i po powrocie zastałam działającego, ale niereagującego kompa z czarnym ekranem... aktualny stan jest taki, że po wyłączeniu i ponownym włączeniu kompa, słychać, że PC chodzi, ale jest totalny black screen, nie pojawia się nic, BIOSu nie ma, monitor nie reaguje na aktywność komputera i przechodzi w stan stand-by. Restartowałam, resetowałam BIOS za pomocą zwrotki. Nie pomogło. Myślałam jeszcze o resecie przy wyjętej baterii, ale wpierw musiałabym odpiąć chłodzenie do procesora, a jak na razie gdzieś zaginął mi śrubowkręt Swoich domniemań pisać nie będę - nie jestem informatykiem, totalnie się nie znam, więc powypisywalabym tylko glupoty :] Any ideas? Podaję podst specyfikacje : Pgł : ASUS P8P67LE rev.3.0 Proc : Intel Core i7 k2600 3,4Ghz Dysk gł ; SSD OCZ Agility 3,ata III, S120GB 2.5" Bardzo prosiłabym o pomoc. Strzeliłam sobie samobója i teraz chcę powstać na czas sesji z popiołów :PP Pozdrawiam (:
  7. Witam. Ostatnimi czasy mój komputer przy włączeniu wydaje zsiebie dziwne dźwięki, międy innymi piszczy 6 razy w krótkich odstempach. W internecie znalazłem, że taki sygnał oznacza "błąd kontrolera klawiatury". Nie mam pojęcia co to znaczy. Podobno bład tkwi gdzieś w biosie, albo została uszkodzona sama płyta główna. Płyta głóna w komputerze to Gigabyte GA-B75M-D3H. Bardzo proszę o pomoc.
  8. Niedawno zakupiłem nową pamięć Ram Evo Corsa Geil 2x 8GB. Po zainstalowaniu jej komputer pokazuje że jest zainstalowane 10GB ale dostępnej pamięci jest 3327mb a cała reszta to pamięć zarezerwowana dla biosu. Jak zmienić aby tej pamięci zarezerwowanej pamięci było mniej bo to trochę przesada. Posiadam płytę główną Asus M4N68T-M Series (BIOS 0702) Windows 7 Home premium 32 bit
  9. Witam, ostatnio podczas uruchamiania komputera (przed wczytywaniem widnowsa raz na jakiś czas pojawiają sie na ekranie dziwne uśmieszki ( pierwszy raz w życiu z czymś takim sie spotykam ;/) o co może chodzić. Zdjęcie w załączniku
  10. Witam. Jak aktualnie już po testach i nowszych biosach ustawiacie i co oznaczają niżej podane funkcje biosu: Interesują mnie szczególnie wypowiedzi osób posiadających i5 3570k wykręcone na 4,5 i wyżej na rozsądnych napięciach i temperaturach z aktywnymi funkcjami zmiany mnożnika (turbo), napięcia podczas spoczynku. - DRAM Reference Clock (200/266/auto) w CPU-Z widać zmianę dzielnika (1:6, 1:8 ) - CPU Core Switching Frequency (1,5/2/auto) co ustawię nie widzę różnicy ? - Package C State limit - auto czy konkretna wartość - Digital Compensation Level - CPU Core OCP Expander - CPU Phase Control
  11. Witam. Mam coraz większy problem z moim komputerem. Pierwsze objawy miałem jakiś rok temu, ale zdarzyło się to tylko raz, więc je zignorowałem. Ostatnio jednak od jakiś dwóch miesięcy bios coraz częściej przestaje wykrywać wszelkie urządzenia ATA. Próbowałem zmiany zworek, podłączania bez zworek, przekładania taśm (mam nowe), podłączania dysku i napędu po jedną taśmę zarówno w jedno jak i w drugie wejście na płycie, podłączania wszystkich dostępnych kabli zasilania dysków do napędu i dysku (napęd widać, że pracuje a dysk słychać, że chodzi na każdym kablu zasilania). Próbowałem także działać w biosie - wpisywać ręcznie pojemność dysku, zmieniać na LBA itp. Dokładnie wyczyściłem komputer z kurzu. Sprawdzałem również kondensatory na płycie i w zasilaczu. Nie widzę niczego podejrzanego. Jak podłączam bez zworek do osobnych taśm to czasami wykrywa tylko napęd DVD, czasami tylko dysk. Zdarza się też, że dysk zostaje wykryty niepoprawnie (dziś był widoczny jako 120gb i z dziwną nazwą) lub napęd (który jednak wtedy działa, lecz w biosie widnieje pod dziwną nazwą). Specyfikacje komputera: Płyta główna: Gigabate GA-8SIMLFS BIOS: VERSION; F1, DATE;08/16/2002, PART NUMBER; 6A6IXGOR Procesor: Intel Celeron 2Ghz RAM: 512mb+256mb Grafika: Nvidia GeForce 4 Mx440 with agp 8x Zasilacz: Emko 300Watt HDD: WD800 80GB DVD: LG GSA-H12L Do płyty podłączone mam jeszcze: Wifi Atheros AR5007G Wireless Network Adapter 4+1 portowy USB pod PCI (do tego wpięty moduł bluetooth) Obecnie komputer się włączył i działa normalnie, ale nie na długo. Post napisałem właśnie z niego. Proszę o pomoc, gdyż nie mogę go wyłączyć. Jak to zrobię to znów bios nie będzie widział dysku ani napędu.
  12. Witam. Mam poważny problem. Gdy wchodzę do UEFI (win8) to nie mogę zmieniać żadnej opcji poza godziną. Zauważyłem, że w pozycji "main" mam ustawiony access level: user. Świadczy to o ograniczeniach wynikających z poziomu dostępu. W 100% filmikach w internecie odnoście UEFI widziałem, że ludzie mają access level: administrator. Jak mogę zmienić mój poziom dostępu z user na administrator ? Od razu napiszę, że Boot Secure nie ma z tym nic wspólnego. Ten problem jest bardziej zawiły. Proszę o precyzyjną odpowiedź.
  13. Czesc! :D wpadlem na zapewne nierealny pomysl, ale moze ktos mi pomoze...Posiadam gtx 560 se palit 1536 mb, 192 bity.Chcialbym rozszerzyc magistrale do 256..np wgrywajac inny lub modyfikujac obecny bios, pytanie tylko czy jest to wgl mozliwe...?Szukalem juz biosow od gtx560, ale znajdowalem tylko takie z 1gb..i nie wiem czy wgranie takiego biosu nie scrashowaloby mi karty :D No i jesli to jest do zrobienia kosztem 512mb to chetnie poczytam propozycje :P
  14. Siemano. Na początek moja konfiguracja: Płyta: Asrock P67 Pro3 Procek: I5-2500k Grafa: HD6950 Dysk: Samsung HD103SJ Ram: GoodRam 4GB 10600 CL9 Mam dość dziwny problem. Kiedy wejdę do UEFI i chcę zapisać zmiany, wsio jest ok. Jednak kiedy chcę wyjść bez zapisu zmian, wyskakuje czarny ekran z napisem "BlinitializeLibrary Failed 0xc000009a". Pomaga jedynie wyłączenie i ponowne włączenie komputera. Ogólnie nie mam innych problemów, które na chwilę obecną bym zauważył. Żadnych bsodów z pod Winy, ani innych sensacji. BIOS zaktualizowany do najnowszej wersji. Próbowałem robić downgrade licząc na poprawę, ale lipa, więc wróciłem do najnowszej wersji. Ustawienia nie zmieniane od początku posiadania kompa, lecę na standardowych. Spróbowałem na nowo postawić system, zero zmian. Nic nie kręcone. Trochę mnie to martwi, bo coś czuję w moczu, że to dopiero wstęp do czegoś poważniejszego, ale za cholerę nie mogę znaleźć przyczyny :wink2: Pomoże ktoś, bo w necie nie ma zbyt wiele tego typu przypadków, na które ktoś udzieliłby jakiejś skutecznej rady.
  15. Witam, mam starego laptopa, któremu ostatnimi czasu coraz częściej zdarzają się freezy, szczególnie przy wzmożonej pracy dysku twardego. Chciałem wykonać zerowanie i remapowanie dysku programem MHDD, jednak okazało się, że BIOS mi na to nie pozwala (program nie widzi dysku), więc chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość wykonania tych operacji z poziomu systemu (np remap jednej partycji), czy pozostaje mi wymontować dysk i przełożyć do jakiejś stacjonarki (tu rodzi się drugie pytanie nie związane z oprogramowaniem, jak wykręcić śruby z uszkodzonymi szczelinami na wkrętak krzyżowy). Pozdrawiam.
  16. Cześć, ostatnio złożyłem sobie nowy komputer. Części do niego pomogło mi dobrać to forum:) Niestety nadal nie udało mi się postawić na nim systemu. Samo złożenie do kupy wszystkich części nie sprawiło mi większego problemu. Przy pierwszym uruchomieniu powitał mnie bios i mogłem rozpocząć instalację systemu. Postanowiłem spróbować się z instalacją Gentoo. Po ciężkiej walce z ustawianiem kernela udało mi się postawić sstem z wykorzystaniem UEFI. Ale nie byłem do końca zadowolonego z uzyskanego efektu, więc postanowiłem instalacje przeprowadzić od nowa. Odpaliłem LiveCD z pendrive i sformatowałem dysk. Chciałem zresetować komputer, ale po wyłączeniu, nie chce się już uruchomić, nawet nie mogę dostać się do bios'a. Cyklicznie się restartuje. Jego zachowanie nagrałem i umieściłem na yt. Moim zdaniem wygląda jakby komputer raz uruchamiał się z UEFI, a raz z BIOS'a. Próbowałem już wielu rzeczy: - zwarcie CMOS - odłączanie przyciski Power - wyciąganie baterii (na ok 16h) - przywrócenie na dysku bootx64.efi - pomierzyłem napięcia na zasilaczu Kończą mi się już pomysły. Zastanawiam się czy dalsze próby mają sens i czy nie nieponowieniem od razu reklamować. A jeżeli reklamować to którą część? Mi się wydaję, że z płytą główną jest coś nie tak, ponieważ nie mogę przywrócić ustawień fabrycznych. Mój zestaw: procesor: i5-4460 płyta główna: Gigabyte GA-B85N Phoenix dysk: Caviar Green (WD10EZRX) RAM: Savage 8GB (HX316C9SR/8) obudowa/zasilacz: Chieftec FI-01W-U3 250W Slim MiniTower bardzo proszę o radę
  17. Witam posiadam płytę GA-990XA-UD3 i postanowiłem zaktualizować BIOS dla poprawienia wydajności systemu, w tym momęcie jest to wersja "Award Modulator BIOS v6.00PB". Na płycie siedzi procek FX4100. Znalazłem coś takiego http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-990xa-ud3rev_10/download/bios ale zgłaszam się do was o pomoc w wyborze systemu.
  18. Witam Dzięki stronie purepc, forum i pomocy jego użytkowników, złożyłem komputer zamiast kupować gotowy zestaw. Komputer już złożony ale mam problem z pierwszym uruchomieniem i liczę na Waszą pomoc. Po złożeniu wszystkich komponentów i podłączeniu klawiatury pod PS2 oraz monitora pod kartę graficzną kablem display port – mini display port, komputer nie załącza biosu, a monitor podaje „brak sygnału”, na wyświetlaczu płyty głównej po jakimś czasie wyświetla się „A2” czyli: IDE Detect, a kontrolka BOOT_DEVICE_LED świeci się światłem ciągłym. Sytuacja się poprawia kiedy wyjmę kartę grafiki, i podłączę inny monitor pod D-SUB na płycie głównej i korzystam z grafiki procesora. Wtedy BIOS się ODPALIŁ… raz, potem znowu nie startował, po kilku próbach ponownie się udało dostać do BIOSU. Co robię źle…? O czym zapomniałem? Proszę o pomoc. :mellow: Dysk SSD Crucial M550 128GB SATA 6Gb/s MLC (read/write; 550/350MB/s) (CT128M550SSD1) Karta graficzna Asus GeForce GTX 770, 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DP, BOX (GTX770-DC2OC-2GD5) Asus DRW-24F1ST E-Green 24x SATA (DRW-24F1ST/BLK/B/AS) OEM Wewnętrzny PC Obudowa Fractal Design Define R4 Black Pearl USB 3.0 - (FD-CA-DEF-R4-BL) Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU) Płyta główna Asus MAXIMUS VII RANGER, Z97, QuadlDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX (MAXIMUS VII RANGER) Procesor Intel CORE I7-4770K 3.5GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I74770K Zasilacz Corsair RM Series 650W FULLY Modular 80+ GOLD - CP-9020054-EU Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 2 XE1226 [sPC097] Bardziej wydajny następca modelu HE1225 (SPC043)
  19. Witam, Jak w temacie. Chciałbym przerobić netbooka z pękniętym ekranem na energooszczędny serwer pod Ubuntu, ale zanim to nastąpi chciałbym odblokować instrukcje x64 albo chociaż PAE, żeby wykorzystać kostkę 4GB RAM. Zdaje się, że (2R/4T) Atom N2800 i 4GB RAM (+ trzymająca kilka godzin bateria jako UPS) będą idealne na domowy serwer :D Proszę o pomoc w zflashowaniu netbooka biosem, który pozwoli mu rozwinąć skrzydła. Docelowo ma pracować pod kontrolą Ubuntu server x64, ale póki co jeździ na stockowym W7 starter + jakimś starym linuksie mint (bodajże 13) Ubuntu 13.10 32-bit :P. Nie znalazłem w internecie żadnych tutoriali, nie umiem w assemblera. Z góry dziękuję za pomoc, najchętniej przygarnąłbym gotowy BIOS ;p PS. W BIOSie z potencjalnie przydatnych informacji wyświetlają mi się: Notebook model: HP Mini 210-4000 system board ID: 338D BIOS version: F.08
  20. Cześć, mam pewny problem. Ostatnio bawiłem się w podkręcanie, robiłem to według różnych poradników. Zauważyłem, że bios UEFI się trochę różni od tych co w poradnikach. Postanowiłem go zaktualizować do 3.30, ale jak zaktualizowałem to nie mogłem podkręcić procesora. W biose zegar można było ustawić maksymalnie na 3.7 - ustawiając wyżej wracało do 3.7, ale wchodząc w Windowsa system i program HWmontitor widział mimo to maksymalnie 3.3ghz. Zauważyłem również, że system nie wykrywał jednej kości ram (zamieniałem slotami i nie widziało dwóch środkowych slotów), ale program CPU-Z widział normalnie 8gb. Zrestartowałem bios zworką, wszystko było w porządku. Czytając dalej fora postanowiłem ponownie zaktualizować biosa by poszukać jakiejś opcji, która może by blokowała podkręcanie. Nic to nie dało więc chciałem znowu zrestartować biosa, ale ani zworka ani wyjmowanie baterii (na jakieś 40 minut) nie pomagało. Szukając odpowiedzi w internecie niektórzy mówili, że nie mają żadnego problemu i mogą normalnie podkręcać, ale też znalazłem coś, że aktualizacja jest ta wyłacznie dla procesorów Ivy Bridge. Napisałem do pomocy Asrocka i o to mail zwrotny jaki otrzymałem: Nie do końca rozumiem, skoro bios przed wersją 3.1 posiada IME 7, a po 3.1 IME 8, a mój procesor działa na tej i tej wersji to czemu używam niby jakiejś wersji dla Ivy Bridge skoro podobno wszystkie wersje są kompatybilne z Sandy? Co poszło w tym wszystkim nie tak? Czemu po pierwszej aktualizacji moglem zresetowac normalnie do starej wersji a potem już nie? Dostałem jeszcze plik p67 pro3 rom 2.00. Rozumiem, że żeby z downgradować muszę kupić jakieś "programator" i użyć to z tym pliczkiem lub zakupić nowy chip. Czy może istnieje jakaś inna opcja? sprzęt: asrock p67 pro3 i5 2500k goodram 1333 2x2gb 1x4gb CL9
  21. Witam. Mam problem z aktualizacją biosu. Aktualizację pobieram z programu AsRock Tuning. Podczas pobierania aktualizacji wyskakuje z ang: "Błąd podczas pobierania". Czy to może być wina serwerów AsRocka? Płyta główna: AsRock H81M Socket 1150
  22. Hej. Kupiłem płytę i popełniłem błąd. Zamiast normalnie, to zaktualizowałem BIOS ( przynajmniej próbowałem ) przez Live Update 6, co oczywiście skończyło się tym, że komputer uruchomił się jakoś świecąca cegła bez IO. Dałem na reklamację, rękojmie odrzucono, ale dano do serwisu MSI. Jak sądzicie, zważywszy, że to ich program, to zwrócą mi nową, albo naprawią mi płytę? Czy odrzucą reklamację? Ktoś miał taki sam problem?
  23. Witam otóż mam problem z powrotem do starszej wersji biosu na płycie MSI P67A-GD55 aktualnie wgraną wersje biosu mam 4.3 a chciał bym wgrać 1.19 która mi umożliwia oc mojego procesora 2500k bo na wersji 4.3 mam zablokowany mnożnik. Dzieki
  24. Dobra, widzę że się trochę rozpisałem, to pokrótce : Wiedźmin 3 po chwili bezczynności spada na 10fps i nie popuści póki nie wyjdę do pulpitu i z powrotem do gry, bezczynności czy to w menu czy w grze, ale nawet po jakimś krótkim czasie błądzenia się to dzieje. Rise of the Tomb Raider nic, żadnych problemów. Przeglądarka też co chwilę czuć że zwalnia np. scrollowanie, filmy ok. Włączenie HWinfo z wieloma wykresami żeby sprawdzić co spada zamiast działać na pełnych obrotach załatwia sprawę, nie ma jednego chrupnięcia, ale tak to nie ma działać.. A to na wyjętej baterii z mobo, tzn. zresetowanym biosie bez nawet wchodzenia do niego. Mi to pachnie prockiem, co radzicie dobrzy ludzie ? Zauważyłem, że cpu-z nie widzi drugiego ramu, nie restartowałem żeby sprawdzić jeszcze raz tylko zaraz włożyłem je z 2 i 4 do 1 i 3, wiedźmin pyka jak przedtem sądząc po krótkim teście. Zobaczymy w weekend czy czasem któryś slot się nie zjebau, ciekawe czy takie coś przyjęliby dajmy na to na gwarancję. Ten cpu-z raz pokazuje te ramy w slotach raz nie.. To normalne ? Ale po tym zmienieniu miejsc chodzi dalej ok, raz chrupnęło jak na razie. Writing for myself - sooo nerdy.
  25. Witam Posiadam kartę Gigabyte Radeon HD 7970 z dwoma biosami i ostatnio wpadło mi do głowy zaktualizować jeden z nich więc przełączyłem na "jedynkę" i dokonałem aktualizacji z wersji F62 do wersji F2. Wszystko poszło dobrze, komp odpala, artefaktów nie ma, filmy da się oglądać ale... jestem tak zapalonym graczem że od roku tłukę w GTA V (oryginalny oczywiście), gra po aktualizacji przestała się prawidłowo ładować, teraz albo wywala niebieskie okienko albo wraca do pulpitu i wyskakuje komunikat o zatrzymaniu programu. Przeinstalowałem sterowniki i samą grę włącznie z wywaleniem plików instalacyjnych ale to nie pomaga. Po przełączeniu na drugi bios wszystko jest ok. Nie mam możliwości na razie sprawdzenia innych gier bo ich po prostu nie posiadam. Podrzućcie jakiegoś pomysła :-) Dzięki i pozdrawiam
×
×
  • Create New...