Skocz do zawartości
Pawel1991

Crashowanie podczas grania Pomocy ASUS TUF Dash F15

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem, że nie ważne w co gram czy gra jest wymagająca czy nie po paru minutach zawiesza się dźwięk, porty usb oraz po chwili wywala niebieski ekran z informacją ,,CLOCK WATCHDOG TIMEOUT''. Jak już odpalam gry to chodzą płynnie bez najmniejszej zawieszki na full detalach, gry oryginalne. 
Używam podkładki chłodzącej, parę dni temu miałem wymienione termopady oraz laptop by sprawdzany pod kątem tych błędów, ale informatycy nie naprawili błędu zawieszania gier. 
Zrobiłem już dosłownie wszystko ( a przynajmniej tak mi się wydaję ) z poradników, wgrałem od nowa windowsa oraz sterowniki czy bios i dalej jest to samo. Nie wiem już co mam robić. Może ktoś już się z tym zmagał i może podpowiedzieć jak to naprawić bo powoli opadam z sił i jestem bliski wywalenia lapka przez okno. Proszę o pomoc. Stawiam dobre piwo za pomoc!

Laptop ASUS TUF DASZ F15 FX517ZM
Intel i7 12th Gen
32GB ram 4800MHZ
Karta RTX 3060 6gb
Dysk 1t 
Win 11 pro 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem z prockiem lub komunikacja miedzy rdzeniami. W 12 generacji byly bloblemy z obsluga trybów oszczedzania energii. Możliwe ze wystepuje tu problem z obsluga trypu P Core i E Core. Wyłaącz w BIOS Intel SpeedStep i Intel Turbo Boost. (W Advanced/CPU Configuration. Jeśli to rozwiąże problem to wina bedzie zarzadzanie energia CPU. 

Wtedy wylacz oszczedzanie energii w windowsie. Ustaw wszedzie wysoka wydajność. Wylacz oszczedzanie energii rowniez w imei

Później przetestuj kompa w CBR23

PS czy robiles jakis UV ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, stempel91 napisał(a):

problem z prockiem lub komunikacja miedzy rdzeniami. W 12 generacji byly bloblemy z obsluga trybów oszczedzania energii. Możliwe ze wystepuje tu problem z obsluga trypu P Core i E Core. Wyłaącz w BIOS Intel SpeedStep i Intel Turbo Boost. (W Advanced/CPU Configuration. Jeśli to rozwiąże problem to wina bedzie zarzadzanie energia CPU. 

Wtedy wylacz oszczedzanie energii w windowsie. Ustaw wszedzie wysoka wydajność. Wylacz oszczedzanie energii rowniez w imei

Później przetestuj kompa w CBR23

PS czy robiles jakis UV ?

Jeżeli chodzi o UV to robili informatycy i podobno wszystko w porządku. 
Spróbuje zrobić tak jak piszesz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok daj znac co i jak 

SpeedStep dotyczy dynamicznej zmiany taktowania CPU dla oszczedzania energii. Jak wylaczysz procek bedzie dzialal caly czas z maksymalna moca
Turbo boost - zwieksza taktowanie ponad bazową wartość. Wylaczenie wykluczy ewentualny problem z niestabilny boostowaniu 

Wyłacz jeszcze C-States - pozwala to rpzechodzic w tryb niższego zuzycia energii. 

Jesli niepokoi Cie Bios to mozesz ewentgualnie w opcjach zasilania wejsc w zaawansowane ustawienia i znalezc tam Zarządzanie energia procesora - ustaw makx stan procka na 95% - powinno dac to ponowny efekt. Wykluczymy problem o ktorym pisalem wyzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Pawel1991 napisał(a):

Jeżeli chodzi o UV to robili informatycy i podobno wszystko w porządku. 

No to właśnie widać jak jest "wszystko w porządku". Zacznij od wyłączenia UV/OC. Na fabrycznych ustawieniach ma to działać w pełni stabilnie.

1 godzinę temu, stempel91 napisał(a):

W 12 generacji byly bloblemy z obsluga trybów oszczedzania energii.

Nie miałem takowych problemów, aczkolwiek mam stacjonarnego i5 12400f.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi