Demirion Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia Przesiadam się niedługo na nowy komputer i postanowiłem sprawdzić kondycję moich starych dysków za pomocą programu CristalDiskInfo. ADATA SX8200PNP zostawiam w starym komputerze a CT500MX500SSD1 zamierzam przełożyć do nowego komputera. Dyski zostały zakupione w 2020 roku i nie były jakoś bardzo eksploatowane. Zastanawiam się jak długo jeszcze pociągną. Ta Adata jest w gorszej kondycji ale ten Crucial ma chyba przed sobą jeszcze długie lata, jak myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia dobry 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia Crucial jeszcze pociagnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia ta adataa jak Cie moge ... zostaw ale nie trzymaj juz na nim krytycznych danych - tak to juz jest z tanimi dyskami na TLC Crucial ok mimo ze tez TLC ale w przeciwienstwie do zacioranej adaty ma dedykowana pamieć dram wiec jest mniej wyeksploatowany 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demirion Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia Przecież jak kupowałem Adate to dopiero raczkowała ta technologia i była całkiem droga dlatego tylko 256GB. TLC to dobry standard i najpopularniejszy obecnie na rynku, gorzej jest z QLC. Ktoś napisał że ta Adata przy 160 TBW ma przed sobą następne 10 lat eksploatacji więc chyba nie ma się o co martwić? Planuję postawić na tym dysku system i trzymać tam ważne dane dlatego nie chciałbym mieć niemiłej niespodzianki za 2-3 lata. Nie chciałbym też przesadzać w drugą stronę i rezygnować z dobrego dysku jak nawet w połowie go nie zużyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User2 Opublikowano Czwartek o 18:35 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 18:35 Jak przez 5 lat "zużyłeś" 29% dysku to faktycznie wspomniane wcześniej 10 lat jak najbardziej prawdopodobne! To że dysk ma 70% pozostałej żywotności nie znaczy że zacznie lawinowo mu teraz ta żywotność lecieć na ryj. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demirion Opublikowano Czwartek o 22:12 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 22:12 Czytałem też że te dyski lubią padać bez przyczyny a im starsze tym większa na to szansa ale to mnie trochę uspokoiło. Dzięki za pomoc 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Piątek o 05:40 Zgłoś Opublikowano Piątek o 05:40 tlc samo w sobie słe nie jest ale 5 lat temu wielu producentów mocno cięło koszty na kontrolerach i buforach. Ta data na tamte czasy była ok ale ma swoje minus jak brak DRAMu w późniejszych rewizjach... czytałem tez wczoraj ze ludziom często padały niezaleznie od ilości zapisów więc jest czynnik ryzyka którego nie da się przewidzieć nawet z CD. Ale juz CD nawet mówi że rezerwa buforowa zaczęła zjadać swój ogon Crucial inna liga - kontroler z DRAM, większy overprovisioning, długowieczny firmware - widze na forach ze rozjeżdża się dopiero powyżej 500 TBW więc jak sam zauważyłeś jeszcze pożyje długo nawet jako systemowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demirion Opublikowano Sobota o 15:29 Zgłoś Opublikowano Sobota o 15:29 Dobrze wiedzieć że MX500 jeszcze długo mi posłuży. Dzięki 👍 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...