Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przesiadam się niedługo na nowy komputer i postanowiłem sprawdzić kondycję moich starych dysków za pomocą programu CristalDiskInfo. ADATA SX8200PNP zostawiam w starym komputerze a CT500MX500SSD1 zamierzam przełożyć do nowego komputera. Dyski zostały zakupione w 2020 roku i nie były jakoś bardzo eksploatowane. Zastanawiam się jak długo jeszcze pociągną. Ta Adata jest w gorszej kondycji ale ten Crucial ma chyba przed sobą jeszcze długie lata, jak myślicie?

image.png.3d072ec8c81cacae98cb9e902cb1fd68.png

image.png.8b899fa79a285716ad0472f879355f06.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta adataa jak Cie moge ... zostaw ale nie trzymaj juz na nim krytycznych danych - tak to juz jest z tanimi dyskami na TLC

Crucial ok mimo ze tez TLC ale w przeciwienstwie do zacioranej adaty ma dedykowana pamieć dram wiec jest mniej wyeksploatowany

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież jak kupowałem Adate to dopiero raczkowała ta technologia i była całkiem droga dlatego tylko 256GB. TLC to dobry standard i najpopularniejszy obecnie na rynku, gorzej jest z QLC. Ktoś napisał że ta Adata przy 160 TBW ma przed sobą następne 10 lat eksploatacji więc chyba nie ma się o co martwić? Planuję postawić na tym dysku system i trzymać tam ważne dane dlatego nie chciałbym mieć niemiłej niespodzianki za 2-3 lata. Nie chciałbym też przesadzać w drugą stronę i rezygnować z dobrego dysku jak nawet w połowie go nie zużyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tlc samo w sobie słe nie jest ale 5 lat temu wielu producentów mocno cięło koszty na kontrolerach i buforach. Ta data na tamte czasy była ok ale ma swoje minus jak brak DRAMu w późniejszych rewizjach... czytałem tez wczoraj ze ludziom często padały niezaleznie od ilości zapisów więc jest czynnik ryzyka którego nie da się przewidzieć nawet z CD. Ale juz CD nawet mówi że rezerwa buforowa zaczęła zjadać swój ogon 

Crucial inna liga - kontroler z DRAM, większy overprovisioning, długowieczny firmware - widze na forach ze rozjeżdża się dopiero powyżej 500 TBW więc jak sam zauważyłeś jeszcze pożyje długo nawet jako systemowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi