Skocz do zawartości
pandzia97

Sprzęt pod tutoriale na YouTube

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! 

Planuję rozpocząć przygodę z YouTube i nagrywać tutoriale z tego co tworzę (czyli rękodzieła). Mam już wyznaczone miejsce do nagrywania ale nie mam doświadczenia w nagrywaniu filmów. Chciałabym, aby moje materiały wyglądały i brzmiały profesjonalnie, ale bez wydawania fortuny zwłaszcza na początku.

Mam kilka pytań i chciałabym spytać was o pomoc.

1. Zależy mi na czystym i dobrym dźwięku. Planuje nagrywać w domu więc nie potrzebuje sprzętu do plenerów (chociaż kto wie...). Szukam czegoś w rozsądnej cenie bez wydawania fortuny co sprawdzi się do mówienia podczas nagrywania tutoriali. Mam słuchawki Jabra ale nie wiem czy miktofon w nich jest wart uwagi. Co polecacie dobrego, a zarazem taniego na początek?

2. Uważam, że moja zaplanowana przestrzeń do nagrywania ma dobre światło dzienne (stolik oraz ściana na przeciwko okna, okno od stony zachodniej). Posiadam również lampę pierścieniową z IKEA. Czy to wystarczające na początek? Lepsze światło dzienne czy lepiej skorzystać dodatkowo z lampy? Co sprawdzi się lepiej do nagrywania rąk/ujęć jak coś tworzę?
Jeśli chodzi o sprzęt do nagrywania filmów to mam Canon EOS 70D oraz Xiaomi Redmi Note 12 Pro+. Który lepiej się sprawdzi i jak ustawić nagrywanie (iso, przysłona, balans bieli lub inne parametry), aby nagrania były ostre i dobrze doświetlone? Na co zwracać uwagę? Wykorzystać oba urządzenia czy skupić się na przykład na Canonie?

3. Szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak ugryźć nagrywki filmów wraz z montażem. Udało mi się kiedyś znaleźć taki program jak Kdenlive, który jest darmowy. Czy warto go użyć? A może polecacie coś innego, darmowego dla początkujacych?

4. Czy są jakieś inne niedrogie gadżety, które mogą poprawić jakość filmów albo po prostu przydać się w procesie twórczym? Statyw, uchwyt na aparat, stabilizator, może jakieś tła? Nie chcę wydawać dużo, ale jeśli jest coś, co znacząco poprawi jakość nagrań, to chętnie rozważę.

5. Nie czuję się komfortowo z nagrywaniem siebie, ale jednocześnie zastanawiam się, jak prowadzić kanał, aby przyciągnąć widzów bez pokazywania twarzy. Czy macie jakieś sprawdzone sposoby, rady jak ugryźć temat?

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady, każda pomoc jest dla mnie jak złoto. 🙂
Z góry bardzo dziękuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Aparatu nie znam, ale Redmi może być za słaby - tym bardziej bez statywu. Prędzej jakieś używane Apple, ale skoro masz EOSa, to raczej nie ma sensu bawić się telefonem, jeśli nie potrzebujesz nagrywać 2 ujęć jednocześnie (np. twarzy i rąk).

3. Niektórzy używają DaVinci Resolve, ale na niektórych dystrybucjach może być trochę zabawy z instalacją i konfiguracją.

5. Większość osób nagrywających prędzej czy później pokazuje twarze - albo po jej przypadkowym ujawnieniu albo po namowach stałych fanów.

Obejrzyj kilka poradników na YT - zapewne znajdziesz jakieś tanie polecane mikrofony, statywy, oświetlenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak dobry dzwiek w przystępnej cenie to zerknij na Boya BY-M1 (krawatówka) 

2. Canon da Ci lepszą jakośc i głębie ostrości. Co do tutoriali- ISO jak najniższe - przysłona f/2.8 do zbliżeń na rekodziela, balans bieli ustaw na swiatlo dzienne lub 5600k zeby kolory byly realne, trybu uzywaj manualnego lub av, autofokus ciągły z pkt sledzeniem

3. Do montażu CapCut jesli chcesz cos prostszego lub bardziej zawansowane Davinci Resolve (free) 

4. Z gadzetow na Twoim miejscu kupil jakis statyw z ramieniem, a iledanie gimbala - polecam wszystkie od dji, do tła fotograficznego jakiś papier biały albo brązowy kraf tz ikea lub jakas ladna deseczka

5. To prowadz bez nagrywania siebie - skup sie na rekach i detalu, narracja z mikrofonu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 godziny temu, pandzia97 napisał(a):

5. Nie czuję się komfortowo z nagrywaniem siebie, ale jednocześnie zastanawiam się, jak prowadzić kanał, aby przyciągnąć widzów bez pokazywania twarzy. Czy macie jakieś sprawdzone sposoby, rady jak ugryźć temat?

Możesz zrobić sobie za darmo prosty model vtubera, czyli postać z komiksu czy anime z ruszającymi się oczami i pewną mimiką twarzy. Może to nawet być głowa kota jeśli klimaty anime nie są ci bliskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi