Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku chciałem powitać wszystkich na forum. Jeśli mój post będzie długi to wybaczcie. Posiadam dysk systemowy lexar 790 1tb na m2. Chcę kupić drogi dysk m2 głowinie do gier być może o pojemności 2tb. Też planuje zakup lexar 790. Płyta główna GIGABYTE B650 Eagle  karta Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER GAMING OC 12G. Czy do lexara np 2tb mogę dokupić radiator b quiet MC1 lub  grubszy mc1 pro i wejdzie na tą płytę zmieści się pod karta? Czy darować sobie radiator bo dodatkowy koszt.Czy 2 pozostałe soloty mają termopady na płycie.? Jak rozpoznać na płycie który slot m2 to x4.0 bo jest 3 wolniejszy. Komputer był składany w sklepie podejrzewam że dysk systemowy jest w pci 5.0 i jest bez radiatora.Może ktoś napisze dlaczego nie kc3000. Brałem też pod uwagę dysk kc3000 ale po przeczytaniu kilku takich opini raczej go odpuszczę. 

"Uwaga! Kingston zmienił specyfikację i w sprzedaży są dwie wersje: pierwsza, lepsza wersja na NAND Microna i nowsza, gorsza wersja na NAND Toshiby (Kioxii). Nowsza charakteryzuje się trochę gorszymi transferami i bardziej się grzeje (nawet kilkanaście stopni więcej w porównaniu do wersji na Micronach. 

Polecam sprawdzić temat na polskim forum ithardware: Nowy firmware do dysku SSD Kingston KC3000 (wpływ na wydajność). Wynika z niego, że problem dotyczy nie tylko KC3000, ale także Fury Renegade (w obu przypadkach niezależnie od pojemności) produkowanych mniej więcej od drugiej połowy 2024". To jedym z kometarzy 

Można to sprawdzić która wersja jest jaka. Ale jeśli trafi mi się nowa nie chce bawic się w odsyłanie dysku. Czy kupić sprawdzonego lexar 790 szukać coś innego choć i tak 2tb będzie poza budżetem. Jakie jest wasze zdanie

Edytowane przez Maverick799

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MC1 Pro jest dosyć gruby i bedzie kolidowal z GPU jesli port m.2 znajduje sie bezpośrednio pod karta. 4070 super jest dosyc gruba. 

Lexar nie ma dram ale ma dobry kontroler wiec dobrze radzi sobie w grach - tam dostep do danych jest bardziej losowy. KC3000 ja mam ten niby na NAND Micrrona aale fakt - jest dosyc gorący

Kul lexara 
zamontuj go w M2C_S dolny slot - dodaj radiator MC1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Czyli lexar 790 plus b quiet mc1 wejdzie na tą płye z tą kartą? Czy może kupić 2 tb bez radiatora sprawdzić jak się zachowuje? Choć mc1 to wydatek około 60 bardzej martwi mnie czy będzie pasował na płycie z mc1. Czy oprócz lexar 790 będzie coś lepszego w tych pieniądzach? Czy wybrał byś kc3000 na wolniejszych kościach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M2C_SB jest najdalej od GPU - więc nie ma ryzyka kolizji (to pod tym drugim slotem PCIe) tam gdzie napis eagle 
Ściagnij HWMonitor i cirystaldiskinfo i obserwuj temperatury co jakiś czas np w grach. Jeśli przekroczą 75stopni to dokup radiator. MC1 to koszt 5 dyszek. 

popatrz na WD Black SN770 i silicon Power US70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam obecnie lexar 1TB systemowy gry itp i nic się nie dzieje i nie ma żadnego chłodzenia oprócz prwnie termopada od płyty. Tak ma służyć jak 2 dysk do grania w gry. Kupić mc1 też mogę. Dlatego chciałem upewnić się czy to dobry wybór bo kc3000 jest niewiele droższy podobno lepszy ale mogę trafić na nową wolniejsza serię. Ok zamówię 790 plus mc1. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 minut temu, stempel91 napisał(a):

Jeśli przekroczą 75stopni to dokup radiator.

Ja bym kupił już radiator jeśli temp. dobiłyby do 70 stopni C. ... w sumie, to na dzień dobry radzę założyć radiator, bo dyski M.2 potrafią się grzać nawet w wersji SATA (sprawdzone na Crucial MX300 1TB).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem radiator mc1  lexar 790.Wystaje i chyba nie pasuje karta na nim leżała tylko nie potrzebny wydatek. Dysku też narazie nie wykrył. Muszę poszukać w biosie. W dudatku musiałem wyciągać kartę i odkręcać podpórke do karty żeby zamontować.Po włączeniu kompa nie działał monitor ani na tv. Wpiołem jescze raz kable i obnizyłem podpórke. Komputer się odpalił monitot też. Nie potrzebny stres. Może podpórka lekko podniosła kartę i przez to nie dawała obrazu. Ale cis było. Wracając do mc1 radiatora może go nie dopiołem na plastikowy zaczep zmaniast śruby.Jak zamontowałem sam dysk był wyraźny klik. Pierwszy raz spotkałem się z takimi zaczepami. Ale tylko może nie chce narazie wyciągać znowu karty. I na dysku jest naklejka nie wiem czy jak bym ją zdjął to by coś to dało.Wogle ten dysk ma tegiego garba z tą naklejka. Termopad na mc1 już lekko stracił klej. Może ktoś kto ma ta kartkę płytę gigabyte b650 próbował zamontować dysk m2 tym radiatorem. Chyba że są inne niższe. Dlatego napisałem też posta przed zakupem czy będzie pasować. Jak uda mi się żeby system wydział dysk zobaczę jakie ma temperatury. Zamontowałem dysk w mc2 sb z tego co czytałem korzysta z płyty głównej. Nie wiem czy to dobry port 4.0.Jest jescze 2 środowy cpu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk narazie założyłem bez tego radiatora. Trzeba było zainicjować go w systemie. Ale nie wiem dlaczego w testach wypada gorzej od tego systemowego który jest zapełniony w dodatku w 80 procentach. Według opisu lexar 790 2tb powinien być nawet delikatnie szybszy od 1tb. A nie jest. Odczyt 6452 zapis około 6000 gdzie lexar 1TB odczyt 7452 zapis 6400.Nie wiem gdzie mzoe być problem. Szukałem w jakiś ustawień w biosie ale nie wiem czy można coś zmienić. PCIe jest w auto. Jeden pcie 3 slot jest auto gen 3 w biosie. Nie wiem czy nie zaktualizować bios. Z opisu płyty wynika że wsztkie porty niby sa gen 4.Dysk zamontowałem  w m2 sb ten najniżej od karty. Temperatury podaczas testu w Cristal około 75 stopni najwyższe. Tego 1tb 65 podczas testu. Czy ten gorszy wynik może być przez trochę wyższa tem że nie ma radiatora? Może spróbuje jescze raz go złożyć może wjedzie. Ale radiator od ssdnie powinem dotykać radiatora karty graficznej? 

DYSK ZAMONTOWAŁEM W TYM MIEJSCU.

według opisu wszystkie porty m2 sa 4 gen. W biosie znalazłem że 3 pcie slot jest 3 gen. 

Screenshot_20250410-204251_Google.jpg

Screenshot_20250410-204314_Google.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem takie info 

W przypadku drugiego dysku SSD, zaleca się instalację w złączu M2C_SB. W tabeli pokazano, że dwa dyski NVMe będą działać z prędkością x4, gdy zostaną zainstalowane w złączu M2A_CPU (główny dysk SSD dla systemu operacyjnego) oraz w drugim złączu PCIex4 M2C_SB, w dolnym gnieździe.

To albo ta płyta nie obsługuje prędkości x4 w M2c sb gigabyte b650 eagle bez dudatku ax albo te złącze ma gorsze parametry albo jest zjeb dysk. Piszę o lexar 790 2tb odczyt 6400 nawet zapis 6000.Ale w specyfikacji płyty jest napisane że obiecuje porty m2 4.0.Moze gorsze wyniki powoduje to że podczas testu nie ma radiatora na dysku? Albo zostaje jescze aktualizują biosu. Jeśli nie będzie ten niższy wynik miał znaczenia na fps wydajność w grach to zostawię jak jest. Nie mam już nac to siły mam to już gdzieś. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slot pcie 4.0 x 4 obslugiwany przez chipset wiec beda lekko wyzsze opóxnienia i niższa wydajność niż na głównym dlatego ten na system miej bezposrednio pod prockiem a drugi w tym slocie sb

75stopni to throttling a lexary nie lubia gorąca - w 65-70 mogą zbijać zegary
mozesz zerwac naklejke ale jest ryzyko utraty gwarancji 

Na FPS w grach nie bedzie miec znaczenia. Wpłynie na loading i beda to różnice o kilka sekund więc nie zauważysz 

Zostaw to tak jak jest i nie demotywuj sie  bo jeszcze coś uszkodzisz w złości xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamontowałem ten dysk z tym radiatora pasuje jeszcze jest trochę miejsca.Pierwszy raz musiałem źle docisnąć zatyczkę i nie skręciłem do końca karty śrubami. Temp w Cristal 48 stopni pod obciążeniem. Po kilku próbach Max 55 stopni. Ale dysk osiąga max 6452 odczyt zapis 6000. Może dlatego jak pisałeś m2c sb ma mniejsza przepustowość minio że jest gen 4 .Gry ładują się tak samo jak na dysku c nawet czasami kilka sekund szybcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi