ak222 Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia Witajcie Po włożeniu dysku Samsung Evo970 1TB do portu M.2 na płycie gł. i sformatowaniu go w windows 10, w "Zarządzanie dyskami" jest info, że ten dysk ma 100% wolnego miejsca. (Zdrowy. Podstawowa partycja danych, Online). Klikam prawym na ten dysk (w mój komputer) -> właściwości: i tam jest "Wolne miejsce: 931GB" (to jest ok), ale dlaczego jest info "Zajęte miejsce: 131MB" skoro jeszcze żadnych plików nie wrzuciłem na ten dysk? Skąd te 131MB we właściwościach dysku? Klikam prawym na ten dysk > Skanuj z MalwareBytes (nie wykryto wirusów) "Przeskanowane obiekty: 3". Jak robię niestandardowe skanowanie w MalwareBytes i wybieram ten dysk, to MalwareBytes pokazuje mi, że jest na tym dysku folder "System Volume Information". Klikam "skanuj" (nie wykryto wirusów) i jest info że "przeskanowane obiekty: 184756" (prawie 200 tys obiektów) Te 131MB to są pliki, które Win 10 wgrał na ten dysk przy jego formatowaniu? (zrobiłem pełne formatowanie w kreatorze "utwórz nowy wolumin") Ten dysk już wcześniej był używany Dziękuję! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia system plików(np. NTFS), pliki systemowe (w katalogu System Volume Information), to normalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziorek777 Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia Dodatkowo zajęte jest około 100MB przez specjalna partycję systemową EFI - to jest zwykle specjalne miejsce na specjalny bootloader systemowy czyli tam siedzą specjalne pliki i programy działające pod UEFI (system operacyjny płyty głównej) - dzieki nimi odpala się właściwy system. Ta partycja jest niewidoczna - widać ja z poziomu Managera Dysków, ale nie da się przydzielić litery dysku itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...