Skocz do zawartości
ak222

Skąd 131 MB zajęte na nowo sformatowanym dysku SSD?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Po włożeniu dysku Samsung Evo970 1TB do portu M.2 na płycie gł. i sformatowaniu go w windows 10, w "Zarządzanie dyskami" jest info, że ten dysk ma 100% wolnego miejsca. (Zdrowy. Podstawowa partycja danych, Online).  

Klikam prawym na ten dysk (w mój komputer) -> właściwości:  i tam jest "Wolne miejsce: 931GB" (to jest ok), 

ale dlaczego jest info "Zajęte miejsce: 131MB" skoro jeszcze żadnych plików nie wrzuciłem na ten dysk? 

Skąd te 131MB we właściwościach dysku? 

Klikam prawym na ten dysk > Skanuj z MalwareBytes (nie wykryto wirusów) "Przeskanowane obiekty: 3". 

Jak robię niestandardowe skanowanie w MalwareBytes i wybieram ten dysk, to MalwareBytes pokazuje mi, że jest na tym dysku folder "System Volume Information". Klikam "skanuj" (nie wykryto wirusów) i jest info że "przeskanowane obiekty: 184756" (prawie 200 tys obiektów)

Te 131MB to są pliki, które Win 10 wgrał na ten dysk przy jego formatowaniu? (zrobiłem pełne formatowanie w kreatorze "utwórz nowy wolumin") 

Ten dysk już wcześniej był używany 

Dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowo zajęte jest około 100MB przez specjalna partycję systemową EFI - to jest zwykle specjalne miejsce na specjalny bootloader systemowy czyli tam siedzą specjalne pliki i programy działające pod UEFI (system operacyjny płyty głównej) - dzieki nimi odpala się właściwy system. Ta partycja jest niewidoczna - widać ja z poziomu Managera Dysków, ale nie da się przydzielić litery dysku itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi