Maverick799 Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia Podczas gdy jestem w biosie ale tylko podczas wyszukiwania czegoś w biosie bios się zawiesza. Zauważyłem też powiększony obraz gigabyte podaczas startu komputera.Płyta gygabyte 650 eagle Czy spróbować zaktualizować bios do najnowszej wersji f33? Czy zrobić to za pomocą pendrive sterownika czy za pomocą q flash? Robił bym to chyba pierwszy raz. Czy po aktualizacji nie pogorszy to działa systemu wydajności bo czytałem że tak czasami może być i czy będę musiał ustawiać w biosie na nowo xpo itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) zaktualizuj bios (f33) przez q-flash nie windows. Przygotuj pendrive - na yt masz instrukcje potem wlacz expo i sparwdz czy wlaczony jest uefi, wlacz tez rBar jesli masz karte do tego Edytowane 10 Kwietnia przez stempel91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maverick799 Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) Ok. Wsumie to chciałem aktualizacja z poziomu biosa przez pendrive. Rezize bar wypada czasmi lepiej a czasmi gorzej w losowych grach. Dziś właśnie o tym oglądałem materiał. Przyrost minimalny procent. Większy jest w 7900 ger. Kartę mam rtx 4070 super chyba obsługuje rbar. To po aktualizacji biosu przywrócą się ustawianie fabryczne biosu? Nie składałem tego komputera nie wiem oprócz xpo i sam ustawiłem taktowanie ram co jeszcze musi być ustawione w biosie. Czy bawić się w ustawienie security boot? Niektóry mają po włączeniu problemy z kompem. Edytowane 10 Kwietnia przez Maverick799 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia Tak - tak jak pisalem bios zresetuje się wiec wylaczy expo i ustawi pamiec na 4,8 UEFI/SB/PBO/rBar/fTPM - wszystko wróci do domyślnego Zrób sobie foto ustawien w bios przed aktualizacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia W dniu 10.04.2025 o 12:47, stempel91 napisał(a): wylaczy expo i ustawi pamiec na 4,8 Rozwiń To już zależy od zastosowanego procesora i pamięci. Jeśli płyta obsługuje bez OC np. 5,2, analogicznie jak procesor i pamięć RAM ma szybki profil nonOC (np. też do tych 5,2) to domyślnie ustawić się powinno 5,2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maverick799 Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia Ok. A czy jak wersja f33 z jakiś przyczyn by mi się nie podobała mogę wrócić do tej samej czy innej? Co mi da aktualizacja do f33 bo nie znam się az tak żeby bawić się biosem. Ale z tego co wiem kto składał komputer nie ustawiał nawet ram z 4800 na 6000.Napisz mi jw skrócie jak laikowi co ustawiać po aktualizacji w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia podaj model płyty głównej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maverick799 Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia W dniu 10.04.2025 o 13:25, stempel91 napisał(a): podaj model płyty głównej Rozwiń Nie wiem jestem teraz przy komputerze płyta gigabyte b650 eagle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia ok ta płyta nie ma Bios flashbaack bez procka ramu etc. Aktualizacja biosu zawsze niesie za soba ryzyko F33 moze blokowac mozliwosc cofniecia do starszej wersji bios. F33 zawiera aktualizacje mikrokodow agesa do 1.2.0.3a pA oraz jakies poporawki zwiazane z bezpieczeństwem Na Twoim miejscu i tak bym zaktualizował skoro BIOS nie działa poprawnie. Mozesz na drugim pendrive przygotowac starsza według Ciebie sprawdzona wersję i w taki sam sposob spróbować zaktualizowac do starszej wersji ale nowa moze to blokowac. Wtedy musisz zostac na nowej wersji albo oddac ją do kogoś komu nie strasznje SPI i lutowanie xd Masz tę płytke jeszcze na gwarancji ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maverick799 Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia Narazie zostawię ten bios co mam. W biosie nie siedzę a zwiechy są tylko podczas skorzystania z opcji szukaj i też nie zawsze losowo. Jak pisałeś oprócz bezpieczeństwa nic nowego nie wnosi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...