hryna34141 Opublikowano Środa o 22:02 Zgłoś Opublikowano Środa o 22:02 Witam. Składam sobie komputer pierwszy raz w życiu i napotkałem taki problem ze na karcie 1070ti mam dwa porty jeden ma 8 pinów a drugi ma 6, a ja z tego zasilacza mam tylko 6+2 który obciąłem na 8 tam co były dwa zalepione też w sumie nie wiem czy tak można ale dobra, no i właśnie nie wiem co mam zrobić bo mam błąd i że nie wykrywa karty więc chyba musza być oba podłączone kable pcie tak? Jest to zasilacz proton 650w 80 plus bronze a płyta b550 aorus. Chciałbym żebyście powiedzieli czy trzeba oba tam wepchnąć kable, jeśli tak to który dokupić bo totalnie nie wiem. I druga sprawa wentylatory z ledami, mam 3 wentylatory krux 120mm 12v 0.8 które chatgpt mówi żebym podłączył do kabla sata ponieważ tam jak do płyty to może być przeciążenie i zwarcie, no i właśnie owy kabel mam ale jest to taki szeroki z metalowa blaszka a on nie pasuje, i też nie wiem który mam kupić wyśle zdjęcie poglądowe. Na zdjęciu jedno to od wentylatora a drugi od Lega kabel i ogólnie 3 wentylatory są ze sobą połączone, tym właśnie żeńskim kablem do męskiego trzy tak połączyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano Środa o 22:47 Zgłoś Opublikowano Środa o 22:47 (edytowane) Używając jednego kabla PCIex 6+2, rozgałęzionego na w sumie 2x8pin(2x(6+2)), karta powinna teoretycznie wstać, jeśli podłączysz ten kabel w oba 8 i 6 Pin złącza i powinna być widoczna w systemie. Pod obciążeniem mogą być "kwiatki", ze względu na ewentualnie niewystarczające zasilanie karty. Twój zasilacz: Chiftec Proton 650w 80 plus bronze, powinien posiadać dwa rozgałęzione kable, PCIex pod kartę graficzną, 6+2 (8pin), czyli w sumie 4x(6+2). Poszukaj kabelka, który Ci brakuje. Jeśli go już nie posiadasz, to pod żadnym pozorem, nie kupuj kabla z innego zasilacza, ponieważ piny złącza do obudowy zasilacza mogą się różnić i będzie totalny klops/spalenizna. Tylko kabel od Twojego zasilacza lub kompatybilny pinami. Ewentualnie dowolny kabel/przejściówka z power SATA na PCIex 6+2(8pin) karty graficznej. Edytowane Środa o 23:02 przez pitol321 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hryna34141 Opublikowano wczoraj o 04:00 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 04:00 Nie mam drugiego kabla ponieważ do tamtej karty 1060 potrzebowałem tylko jednego a komputer był kilka lat temu kupowany gotowy i w nim był zasilacz i wszystko wymieniłem a właśnie zasilacz zostawilem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hryna34141 Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Opublikowano 17 godzin temu Pomoże ktoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Opublikowano 17 godzin temu tak jak napisał pitol321, jeżeli nie masz brakującego dedykowanego kabla to potrzebujesz adapter power sata -> PCI-E 6+2Pin np.: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/kable-do-komputera/adaptery-i-przejsciowki/adapter-sata-pci-express-akyga-ak-ca-80-0-15-m a co do wentylatorów, to ta płyta ma 3 złącza na wentylatory, z czego jedno to CPU_FAN, także podłącz 2 do płyty głównej do portów SYS_FAN, przynajmniej jakieś zarządzanie ich prędkościami będzie działać, ewentualnie jak jest tak strasznie gorąco i wlot + wylot nie starcza dla zestawu to możesz się posiłkować takim adapterem https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-adapter-do-wentylatorow-sata-3x-3-4pin-pwm-fan-splitter-16418977841 a może bym i poczytał jakie tam obciążenie wytrzymują te porty SYS_FAN i może jeden taki port ogarnie 2 wentylatory z tym rozgałęzieniem co masz a trzeci bezpośrednio solo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...