Skocz do zawartości
hryna34141

Jak podłączyć 1070ti do zasilacza oraz wentylatoru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Składam sobie komputer pierwszy raz w życiu i napotkałem taki problem ze na karcie 1070ti mam dwa porty jeden ma 8 pinów a drugi ma 6, a ja z tego zasilacza mam tylko 6+2 który obciąłem na 8 tam co były dwa zalepione też w sumie nie wiem czy tak można ale dobra, no i właśnie nie wiem co mam zrobić bo mam błąd i że nie wykrywa karty więc chyba musza być oba podłączone kable pcie tak? Jest to zasilacz proton 650w 80 plus bronze a płyta b550 aorus. Chciałbym żebyście powiedzieli czy trzeba oba tam wepchnąć kable, jeśli tak to który dokupić bo totalnie nie wiem. I druga sprawa wentylatory z ledami, mam 3 wentylatory krux 120mm 12v 0.8 które chatgpt mówi żebym podłączył do kabla sata ponieważ tam jak do płyty to może być przeciążenie i zwarcie, no i właśnie owy kabel mam ale jest to taki szeroki z metalowa blaszka a on nie pasuje, i też nie wiem który mam kupić wyśle zdjęcie poglądowe. Na zdjęciu jedno to od wentylatora a drugi od Lega kabel i ogólnie 3 wentylatory są ze sobą połączone, tym właśnie żeńskim kablem do męskiego trzy tak połączyłem.

Screenshot_20250423-202954.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używając jednego kabla PCIex 6+2, rozgałęzionego na w sumie 2x8pin(2x(6+2)), karta powinna teoretycznie wstać, jeśli podłączysz ten kabel w oba 8 i 6 Pin złącza i powinna być widoczna w systemie. Pod obciążeniem mogą być "kwiatki", ze względu na ewentualnie niewystarczające zasilanie karty.

Twój zasilacz: Chiftec Proton 650w 80 plus bronze, powinien posiadać dwa rozgałęzione kable, PCIex pod kartę graficzną, 6+2 (8pin), czyli w sumie 4x(6+2).

Poszukaj kabelka, który Ci brakuje.

Jeśli go już nie posiadasz, to pod żadnym pozorem, nie kupuj kabla z innego zasilacza, ponieważ piny złącza do obudowy zasilacza mogą się różnić i będzie totalny klops/spalenizna.

Tylko kabel od Twojego zasilacza lub kompatybilny pinami.

Ewentualnie dowolny kabel/przejściówka z power SATA na PCIex 6+2(8pin) karty graficznej.

Edytowane przez pitol321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak napisał pitol321, jeżeli nie masz brakującego dedykowanego kabla to potrzebujesz adapter power sata -> PCI-E 6+2Pin

np.: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/kable-do-komputera/adaptery-i-przejsciowki/adapter-sata-pci-express-akyga-ak-ca-80-0-15-m

a co do wentylatorów, to ta płyta ma 3 złącza na wentylatory, z czego jedno to CPU_FAN, także podłącz 2 do płyty głównej do portów SYS_FAN, przynajmniej jakieś zarządzanie ich prędkościami będzie działać, ewentualnie jak jest tak strasznie gorąco i wlot + wylot nie starcza dla zestawu to możesz się posiłkować takim adapterem

https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-adapter-do-wentylatorow-sata-3x-3-4pin-pwm-fan-splitter-16418977841

a może bym i poczytał jakie tam obciążenie wytrzymują te porty SYS_FAN i może jeden taki port ogarnie 2 wentylatory z tym rozgałęzieniem co masz a trzeci bezpośrednio solo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi