QraArt Opublikowano Wtorek o 18:18 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 18:18 Hej, Właśnie będę robił pierwsze odpalanie PC, mam dwa dyski M2 jeden system 9100PRO, umieściłem go od razu pod CPU. Drugi dysk pliki i programy z których będę korzystał jest to KC3000. Pod które gniazdo najlepiej umieścić drugi dysk. Mam M2C_CPU, M2D_SD i M2BCPU. Płyta to x870e aorus elite wifi7. Jutro będę stawiał Windows 11 PRO, jest też RTX 5070 TI. Macie może jakieś sugestie co warto włączyć/wyłączyć/ustawić żeby dobrze działało? PC głownie do pracy renderów grafiki, obróbki itd. (Proszę o wyrozumiałość ostatniego kompa składałem z 5lat temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano Wtorek o 19:27 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 19:27 Pod środkowe gniazdo M2D_SB 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano Środa o 07:41 Zgłoś Opublikowano Środa o 07:41 (edytowane) 12 godzin temu, Krzysiak_PL_GDA napisał(a): Pod środkowe gniazdo M2D_SB Popieram, M2B i M2C współdzieli linie PCIex z grafiką. https://www.gigabyte.com/Motherboard/X870E-AORUS-ELITE-WIFI7-rev-10-11/sp#sp * The M2B_CPU and M2C_CPU connectors share bandwidth with the PCIEX16 slot. Edytowane Środa o 07:42 przez laidman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Środa o 08:20 Zgłoś Opublikowano Środa o 08:20 masz 3 sloty m2 cpu ten najblizej - tam systmeowy 9100pro m2b_cpu - jest rowniez bezposrednio pod cpu wiec pelna predkosc m2c_cpu moze byc współdzielony z sata m2d_sb - chipset południowy most czyli wyzsze opoznienia Kinstona włóż do m2b cpu W Bios włącz XMP dla RAM resize bar zeby lepiej wykorzystywalo pamiec gpu (w PCIesettings jest) Ustaw 9100Pro jako boot priority włącz csm Windows instaluj w trybie uefi po instalacji stery Po instalacji włacz w zasilaniu tryb najwyższej wydajności i wyłacz hibernacje i szybkie uruchamianie (ja przynajmniej tak robie) Ja zawsze na swiezy windows instaluje tez CrystalDiskInfo + HWInfo64 dla teperatur napiec etc oraz MSI Afterburner do monitorowania GPU 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano Środa o 09:59 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:59 @stempel91 Coś pomieszałeś... Koledzy nad Tobą dobrze radzą. Podałeś złą ilość M.2, no i ocena poszczególnych slotów M.2 niezbyt współgra z opisem na stronie. Uzycie M2B_CPU spowoduje ograniczenie złącza PCIex do prędkości 8x. Drugi dysk do M2D_SB, tak jak koledzy wyżej radzą, aby niepotrzebne, nie ograniczać karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Środa o 10:23 Zgłoś Opublikowano Środa o 10:23 (edytowane) 2 godziny temu, stempel91 napisał(a): W Bios włącz XMP dla RAM (1) włącz csm (2) Windows instaluj w trybie uefi (1) jeśli chcesz podkręcić kontroler RAM (2) chyba csm się wyłącza, przy instalacji Windows 11 (co dodatkowo należy robić na dysku pracującym w formacie GPT i należy włączyć SecureBoot) Edytowane Środa o 10:25 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Środa o 10:59 Zgłoś Opublikowano Środa o 10:59 59 minut temu, pitol321 napisał(a): @stempel91 Coś pomieszałeś... Koledzy nad Tobą dobrze radzą. Podałeś złą ilość M.2, no i ocena poszczególnych slotów M.2 niezbyt współgra z opisem na stronie. Uzycie M2B_CPU spowoduje ograniczenie złącza PCIex do prędkości 8x. Drugi dysk do M2D_SB, tak jak koledzy wyżej radzą, aby niepotrzebne, nie ograniczać karty graficznej. słusznie pomylilem mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QraArt Opublikowano Środa o 14:57 Zgłoś Opublikowano Środa o 14:57 (edytowane) Dziękuję Panowie za wskazówki, szczególnie stempel91 za szczegóły konfiguracji i instalacji systemu. Tak jak mówię jest to dla mnie nowość, przesiadam się z ryzena 1700 tam były tryby XMP2 oraz zwykły ssd był to rok bodajże 2017 kiedy go składałem. Tutaj włączyć Expo czy na coś jeszcze zwrócić uwagę? Oczywiście po majówce wjedzie masa tutoriali i będzie konfigurować 🙂 Edytowane Środa o 14:59 przez QraArt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...