Skocz do zawartości
sobiepan92

Problem z pamięcią RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, kupiłem procesor Ryzen 7 9700X i mam problem z pamięcią RAM ustawioną w EXPO, a mianowicie sypie bluscrenami. Raz się włączy a raz nie. Płyta główna to Gigabyte X870 Eagle Wifi 7 a ram Patriot Viper Venom DDR5 32 GB (2x16) 6000 Mhz CL 30. Bez błędów z tego co widzę to działa jednynie na 5600 Mhz.

Włożyłem inne pamięci i tu problem jest ten sam ...

Trafił się mi jakiś felerny prcoesor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krzem krzemowi nie równy 

AM5 zwlaszcza x870 wspiera profile EXPO powyzej 6000 ale moze byc niestabilnie. 5600 bodajże to jedec wszystko powyzej to OC a to zalezy od jakości kontrolera pamieci w CPU

Spróbuj pobawić się nastawami - zwiekszaj vddio i vddq do 1.35 max a soc vol do max 1.25 

Jak nic to nie da to przetestuj ram memtestem 86 i ustaw jak spisz. jeśli błędy wystepuja przy 6000 a nie ma ich przy jedec to twój egzemplarz CPU ma przecietnej jakosci kontroler pamieci. Nie jest to wada - typowa tolerancja która moze trafić się mnie Tobie czy komus innemu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

automatycznie przechwytuje  najbardziej stabilne ustawienia ramów (na pdostawie startów systemu i logów post). Moze dostroić ustawienia zbliżone do EXPO działa troche jak takie jakby Auto-Expo uczące się które ustawienia działają na twoim sprzecie najlepiej ale bez twardego profilu ktory sie upadnie. Nie testowałem - ale jak masz juz stabilne expo to po co 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi