sobiepan92 Opublikowano Poniedziałek o 16:20 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 16:20 Cześć, kupiłem procesor Ryzen 7 9700X i mam problem z pamięcią RAM ustawioną w EXPO, a mianowicie sypie bluscrenami. Raz się włączy a raz nie. Płyta główna to Gigabyte X870 Eagle Wifi 7 a ram Patriot Viper Venom DDR5 32 GB (2x16) 6000 Mhz CL 30. Bez błędów z tego co widzę to działa jednynie na 5600 Mhz. Włożyłem inne pamięci i tu problem jest ten sam ... Trafił się mi jakiś felerny prcoesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Wtorek o 12:32 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 12:32 Witam problemem jest raczej płyta główna , Gigaszrot od nie pamiętnych czasów nie potrafi wypuścić odpowiednio dopracowanych biosów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobiepan92 Opublikowano Wtorek o 15:35 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 15:35 podniosłem wersję biosa i będę testował szkoda, że aplikacja gcc sama nie wskazuje, że jest nowszy bios .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Wtorek o 15:40 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 15:40 Jak sam widzisz, zasadniczo samo sie nie zrobi , a pamięci obsadziłeś w gniazdach A2 B2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobiepan92 Opublikowano Wtorek o 15:49 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 15:49 tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Wtorek o 16:02 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 16:02 krzem krzemowi nie równy AM5 zwlaszcza x870 wspiera profile EXPO powyzej 6000 ale moze byc niestabilnie. 5600 bodajże to jedec wszystko powyzej to OC a to zalezy od jakości kontrolera pamieci w CPU Spróbuj pobawić się nastawami - zwiekszaj vddio i vddq do 1.35 max a soc vol do max 1.25 Jak nic to nie da to przetestuj ram memtestem 86 i ustaw jak spisz. jeśli błędy wystepuja przy 6000 a nie ma ich przy jedec to twój egzemplarz CPU ma przecietnej jakosci kontroler pamieci. Nie jest to wada - typowa tolerancja która moze trafić się mnie Tobie czy komus innemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobiepan92 Opublikowano Wtorek o 16:05 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 16:05 podniesienie wersji biou chyba rozwiązało problem, pojawiła sie teraz nowa funkcja AI snatch. Warte to zabawy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Wtorek o 16:11 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 16:11 automatycznie przechwytuje najbardziej stabilne ustawienia ramów (na pdostawie startów systemu i logów post). Moze dostroić ustawienia zbliżone do EXPO działa troche jak takie jakby Auto-Expo uczące się które ustawienia działają na twoim sprzecie najlepiej ale bez twardego profilu ktory sie upadnie. Nie testowałem - ale jak masz juz stabilne expo to po co Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobiepan92 Opublikowano Wtorek o 16:41 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 16:41 super, dziękuję za pomoc 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...