maluszek Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 No więc udało mi się dostać dzień urlopu i zwiedzałem dzisiaj krakowskie szroty ( na rowerze - moje biedne cztery litery :D ). I w trakcie tego zwiedzania narodziło się kilka pytań: 1. Czy można qpić jakąkolwiek CAŁKOWICIE miedzianą nagrzewnicę? Jeśli tak to od jakiego samochodu? Nie udało mi się znaleźć nagrzewnicy zrobionej całkowicie z miedzi. Były takie gdzie żeberka były miedziane, a reszta (rurki w środku) - jakiś brąz czy mosiądz (bez znaczenia: oba mają dużo niższy współczynnik przewodności cieplnej) - przynajmniej na moje oko. 2. Która nagrzewnica jest lepsza: aluminiowa, czy mosiężna/brązowa z miedzianymi żeberkami? Wypadało by się w końcu na coś zdecydować. No chyba, że istnieje inna możliwość: gdzieś widziałem jak koleś z kawałka wymiennika od klimatyzatora wyciął sobię zgrabną chłodnicę (oczywiście miedzianą). Rurki zalutował kolankami i poszło. Tylko gdzie ja znajdę coś takiego w Krakowie? Wszelkie przemyślenia wskazane :mrgreen: pozdrawiam m Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Widzisz... chlodnica musi nie tyle dobrze przewodzic cieplo co odprowadzac. Idealna bylaby z taka specjalna czarna emalia na wierzchu... cos jak z tylu lodowki. Zdodnie z prawem Stefana Boltsmanna moc wypromieniowana jest tez oczywiscie proporcjonalna do powierzchni, ale do temperatury w 4 potedze! Co znaczy ze znacznie wiecej odprowadza ciepla dla duzych temperatur. Dlatego chlodnica od samochodu nie jest idealnym rozwiazaniem dla ukladu wc, bo moze miec np za grube scianki... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Widzisz... chlodnica musi nie tyle dobrze przewodzic cieplo co odprowadzac. Idealna bylaby z taka specjalna czarna emalia na wierzchu... cos jak z tylu lodowki. Zdodnie z prawem Stefana Boltsmanna moc wypromieniowana jest tez oczywiscie proporcjonalna do powierzchni, ale do temperatury w 4 potedze! Co znaczy ze znacznie wiecej odprowadza ciepla dla duzych temperatur. Dlatego chlodnica od samochodu nie jest idealnym rozwiazaniem dla ukladu wc, bo moze miec np za grube scianki... Zazwyczaj poleca sie nagrzewnice samochodowa. Czy Ty widziales kiedykolwiek cos takiego na oczy ? Jezeli taka nagrzewnica ma miec wedlog Ciebie za grube scianki, to zycze dalszych, rownie udanych (inaczej) przemyslen. Jezeli nie zauwazylbys, to taka nagrzewnica jest skonstruowana wylacznie i wybitnie po to , zeby jak najlepiej wlasnie oddawac cieplo !!! Zwroc uwage na oszalamiajaco wysokie temperatury, jakie wystepuja u mnie lub Varrola, mimo ze posiadamy nagrzewnice w calosci wykonane z aluminium ! Jezeli nie jestes w temacie, to nie gadaj gosciowi glupot ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Hmm wez wyluzuj czlowieku.. przeczytalem chlodnice, to pisalem o chlodnicach. A co sie tyczy reszty to nadal sluszne jest to, ze czysta miedz nie jest najlepszym materialem na takie cos... Ale zreszta czego tu sie duzo spodziewac. Chyba teraz juz nie zajmujesz sie na forum niczym oprocz opierdalaniem innych. Ale skoro cie to bawi.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Hmm wez wyluzuj czlowieku.. przeczytalem chlodnice, to pisalem o chlodnicach. A co sie tyczy reszty to nadal sluszne jest to, ze czysta miedz nie jest najlepszym materialem na takie cos... Ale zreszta czego tu sie duzo spodziewac. Chyba teraz juz nie zajmujesz sie na forum niczym oprocz opierdalaniem innych. Ale skoro cie to bawi.. Ciekawe, nazwa chlodnica nic Ci nie mowi ? BTW opierdalania, to zatanow sie czlowieku co piszesz. Proponowalem Ci juz kiedys skorzystanie z wyszukiwarki, jezeli tak uwazasz. Pozatym nie bawi mnie to wcale, to zadna przyjemnosc kogos opierdalac. Zdawalo mi sie jednak ze wytknalem bledyw twoim poscie, a nie opierdalalem, ale jezeli masz jakies kompleksy to sorry :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 maluszek jezeli nie obchodza cie wymiary to najlepiej jak bys wzial skraplacz od klimy (bardzo duza liczba zeberek). Jezeli jednak interesuje cie wymiar to tak jak powiedzial reed~XP poszukaj nagrzewnicy samochodowej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Feluke: bardzo chętnie bym wziął skraplacz od klimy, ale chętnie bym obejrzał wcześniej kilka różnych skraplaczy. a nie bardzo wiem, gdzie szukać czegoś takiego. poza tym: od jakiej klimy: samochodowej, stacjonarnej, przenośnej? No i zasadnicze pytanie: czy w takim skraplaczu są MIEDZIANE rurki? Pozdrawiam m. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Feluke: bardzo chętnie bym wziął skraplacz od klimy, ale chętnie bym obejrzał wcześniej kilka różnych skraplaczy. a nie bardzo wiem, gdzie szukać czegoś takiego. poza tym: od jakiej klimy: samochodowej, stacjonarnej, przenośnej? No i zasadnicze pytanie: czy w takim skraplaczu są MIEDZIANE rurki? Pozdrawiam m. Chodzilo mi o klime samochodowa ale te maja strasznie waskie rurki. Popatrz moze na jakies inne skraplacze np. od takich sklepowych klimatyzatorow. Co do miedzianych rurek to raczej takiej chlodnicy nie znajdziesz na szrocie i nawet w sklepach. Prawie wszystkie maja albo aluminiowe (nowsze) lub mosiezne (starsze). Osobiscie wzial bym od klimy (jezeli wymiary by sie nie liczyly) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Ja proponuję wybrać takąco ma aluminiowe rurki i miedziane blaszki. Aluminiu nieźle przewodzi ciepło a miedźjeszcze lepiej. Gadałem z moim starym co jest chemikiem i on zdecydowanie polecał mi wybrać tą z miadzianymi blaszkami gdyż stwierdził żę będzie dużo lepiej odprowadzać ciepło.Wspominał coś że powietrze ma określoną pojemność cieplną więc jeśli metal lepiej przewodzi ciepło to będzie lepiej je odprowadzał do powietrza.Mniej więcej totak brzmiało,a ja przemyślałem to i doszedłem do wniosku że to logiczne.A co do szrotów w Krakowie to najtaniej znalazłem nagrzewnice przy ul.Babińskiego. Dałem za nią 12 pln (ma miedziane blaszki a rurki jak się nie mylę aluminiowe). Oczyściłem ją dokładnie z zewnątrz i jeszcze tylko muszę siękamieniem zając, bo trochę zarośnięta jest ale i tak nie żałujęswojego wyboru... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Wracając do nagrzewnic: kupiłem dzisiaj nagrzewnicę na szrocie za całe 30 zł. ma miedziane żeberka, idealne wymiary (zmieści się z przodu obudowy przed wiatrakiem 12tką!!!) i do tego jest pomalowana na czarno. jutro idzie na testy szczelności. teraz tylko czekam na zamówionego Eheima. tomasir: śmiem przypuszczać, że nie masz aluminiowych rurek. naoglądałem się trochę różnych nagrzewnic i przypuszczam, że masz lutowane rurki, a aluminium się nie lutuje (spawa co najwyżej i to też z trudem). Na koniec pytanie: JAK USUNĄĆ KAMIEŃ i inne badziewia ze środka nagrzewnicy? Myślałem o rozcieńczonym roztworze kwasu solnego :twisted: (kiedyś czymś takim odtłuszczałem płytki drukowane), ale może jest jakaś prostsza metoda: jakiś CIF czy kret do rur (jeśli mnie pamięć nie myli kret do rur to albo słaby kwas solny, albo słaby wodorotlenek sodowy). Czekam na propozycje. pozdrawiam m. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 kretem go zapodaj. a kret to cos zasadowego raczej a nie kwas, ale wali jak cholera. powinno zabic wszystko na smierc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Kret to raczej lug, i to niekoniecznie slaby, zdrowia zycze jezeli Ci kapnie odprysk siakis na reke :? Najlepiej kwasem octowym, ale o wyzszym stezeniu niz jadalny w sklepie, powyzej 60 % Ewentualnie nawet kwaskiem cytrynowym mozna kamien likwidowac, tez w duzym stezeniu (w goracej wodzie rozpuszczac, az nie bedzie sie chcial dalej rozpuscic) Moze sprobujesz CILITa ? "Kamien i Rdza" ? W reklamach suuuuper rozpuszcza :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 co do kamienia to zalezy jaka jesli stara to nieradze bo moze pozniej byc nieszczelna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burdzyk Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 co do kamienia to w sklepach czasem mozna kupic jakies dziaostwo do usuwania kamienia z czajnikow garnkow etc - moze nie bedzie super skuteczne ale na pewno bezpieczne a potem mozesz potraktowac z jakiegos powera jak to nie zadziala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...