Skocz do zawartości
YouAreNext1

[4000] wydajny komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

potrzebuję wydajny komputer, który przede wszystkim ma obsługiwać wiele programów/okienek i agregować/przetwarzać dużo danych jednocześnie w Bazach SQL

To na czym mi zależy to:

- szybki dysk (max potrzebuje 1TB)

- 32gb szybkiego ramu

- wydajny procesor

- obsługa monitora 4K

+ okazjonalnie chciałbym pograć z synem w Fortnite - nie zależy mi wcale na żadnej karcie graficznej 

z uwagi na to, iż na codzień używam maca, a to ma być dodatkowym sprzęt im taniej tym lepiej - idealnie byłoby się zamknąć do 3k PLN

z góry dziękuję i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie potrzebuje jakiegos hiper komputera 🙂

z proponowanego przez PurePC zestawu jak usunę kartę graficzną to wyjdzie nieco ponad 3k - pytanie czy taki zestaw się nada i co ewentualnie powinienem tanszego wziąć na grafikę?

"Najlepszy zestaw PC do 6700 zł

Procesor: AMD Ryzen 7 7700 - 1199 zł

Chłodzenie procesora: ENDORFY Spartan 5 MAX - 99 zł

Płyta główna: ASRock B850M Pro RS - 699 zł

RAM: Patriot 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 Venom - 395 zł

Karta graficzna: ASRock Radeon RX 9070 Challenger 16GB - 3079 zł

SSD: Patriot 2TB VP4300 Lite - 529 zł

Zasilacz: Fortron VITA GM 750W - 449 zł

Obudowa: Genesis Irid 505 Black V2 - 259 zł

RAZEM: 6708 zł"

znalazłem również mozliwość Mini-PC - np Beelink SER7 lub np Beelink GTR7Pro, które można kupić za ok 2,5k z systemem - wiem, że zapewne procek czy ram beda nieco gorsze ale czy to tez za tą cene nie będzie wystarczające?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestawy purepc sa dobra opcja wyjsciowa tylko sprawdzaj sobie na stronie producenta plyty kompatybilnosc ram/ssd.

No i tego proca nie przeplacaj, albo OEM/tray, albo po prostu aliexpress - ponizej 750zl z wysylka z EU (4 dni idzie, dokladnie z tej aukcji):
https://pl.aliexpress.com/item/1005008419672201.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.2bf81c24yLkQau&gatewayAdapt=glo2pol

Za roznice zmien chlodzenie na 6 rurkowe lub nawet wode (zobacz co wejdzie do tej obudowy), albo dorzuc troche i wez od razu 64 ramu w 2 kosciach (jak chcesz przyciac gdzies koszta to moze zobacz asrocka b850m pro-a w owocowym za 579).

Nie wiem jak fortnite, ale wlasnie zrobilem testowo prolog gta5 na samej integrze w 4K 60hz (na domyslnych niskich ustawieniach, tylko z vsync) i bylo bez klatkowania - da sie grac jak komus bieda detale pasuja. 😉 A sam proc podczas pracy zadziwia responsywnoscia, choc ciezko powiedziec ile to dla ciebie "wydajnie" (co masz teraz i jak to dziala?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź! Oprogramowanie z którego będę korzystał będzie miało stałe (przez długi okres czasu) maksymalne wykorzystanie procesora. 
Obecnie mam Mac Air z procesorem M1 i 16gb RAM. Wszystko działa idealnie, ale program, który chce użyć niestety nie jest kompatybilny z Mac. Zrobiłem maszynę wirtualną z Windowsem, ale niestety wszystko bardzo zamula, dlatego rozważam opcję innego sprzętu z Windowsem.

tylko co z tą kartą graficzną w tym setupie? Potrzebuje podłączyć do tego monitor 4K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta sie nie przejmuj bo jej nie potrzebujesz (jak bys potrzebowal do AI albo grania to mial bys odpowiednie parcie) - integra do pracy wystarczy. Wspolczesne proce wyswietlaja pulpit i inne youtuby w 4K bez zadyszki. 😉 

Patrz tylko jakie dokladnie zlacza (wersja to nie wszystko, producent musi podac jaka konkretnie max rozdzielczosc jest wspierana) ma plyta bo to od nich zalezy ile wyciagniesz w jakiej rozdzielczosci. Asrock o ktorym pisalem wyzej (lub ten co sam wkleiles) uciagnie 4K 120hz zarowno po hdmi jak i display port, ale sa tez sytuacje gdzie nawet wyzszy model robi np. tylko 60hz w 4K bo ma jakies ograniczenia.

No i jesli az tak obciazasz procesor to moze jednak doplac do 12 rdzeni? Sferis ma ryzena 7900 tray za 1149 aktualnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję ponownie! Bardzo mi pomagasz. czy zatem taki zestaw będzie wystarczający i nic więcej nie będę musiał zamówić do złożenia komputera?

Oczywiscie to lista poglądowa i będę polować na najlepsze ceny bądź rabat na cały zestaw. 

IMG_9002.jpeg

IMG_9003.jpeg

Edytowane przez YouAreNext1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego chcesz koniecznie przeplacic za procesor w wersji box gdzie napisalem ile kosztuje w sferisie? On przyjdzie zabezpieczony w blistrze a i tak masz swoje chlodzenie, nie potrzebujesz pudelka - 200zl piechota nie chodzi a obowiazku kupowania w 1 sklepie wszystkiego nie masz (no chyba ze im zlecasz skladanie i ufasz ze nie spartola oraz nic sie nie rozwali potem w transporcie).

Ramy co wybrales nie sa na liscie kompatybilnosci:
https://www.asrock.com/mb/amd/B850M Pro-A/#MemoryRAP

Zadzialac pewnie zadzialaja, ale jak bedziesz mial problemy z EXPO czy cos, to mozesz sobie pluc w brode tylko. 😉 Po co zryzykowac? Wez jakiegos kingstona cl30 ktory tam jest za niewiele wiecej.

Tego SSD co wybrales tez nie znajduje wiec do zmiany - wybierasz po taniosci w miejscach gdzie nie musisz, a dysk to akurat nie ma zadnej wiekszej filozofii zeby bezpiecznie wybrac (KC3000).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, zrobilem jeszcze maly reaserch i obecnie mam dwa zestawy:

1) i5-14600kf z undervoltingiem 

https://www.x-kom.pl/lista/az2jszbqc

2) R7 7700 (tu zakładam procesor z Ali za 750) badz R9 7900 tray (ok 1150)

https://www.x-kom.pl/lista/8veuu24zu

oczywiscie te elementy moge, w nizszych cenach znalezc oddzielnie i urwac z 200-300 pln - badz sprobuje z rabatem na caly zestaw w x-kom.

w obu przypadkach dodalem najtańszą karte graficzna ponoć najrozsadniejsza ponizej 1k, która powinna spokojnie wystarczyć na moje potrzeby

Prosba o opinię co byscie wybrali, badz zmienili -  i5 wyjdzie ok 500pln drozsze niz 7 700 i w podobnej mniej wiecej cenie co R9 7900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miales juz wyzej wytlumaczone dlaczego nie warto oszczedzac parunastu zlotych na najtansze rozwiazania ktorych producent plyty nawet nie testuje (ssd sie potrafia nie odpalic; ramy zawsze pojda, ale niekoniecznie stabilnie na wartosciach OC za ktore zaplaciles).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

"wildpig" , to jest temat nie do wytłumaczenia, trzeba to wytłumaczyć łopatologicznie albo za pomocą łopaty ... , dopóki ktoś nie będzie tego przerabiał na własnym przykładzie, jak nie będzie mógł normalnie korzystać z PC , to dopiero będzie sie zastanawiał gdzie jest problem ( ja do tej pory spotykam sie z podejściem, jak mowie że warto zmienić dysk na nowy standard to patrzą jak chciał bym ich na kasę naciągnąć bo przecież lepiej jest kostkę ramu dokupić ), zdecydowana większość użytkowników wychodzi z założenia że jak pamięci są o jakiejś szybkości na naklejce to wystarczy obsadzić w płytę główna i już będą działać , a potem dopiero jak sie zacznie drążyć temat to każdemu z osobna trzeba tłumaczyć że DDR5 każda jedna z automatu startuje na 4800MHZ i XMP czy AMD EXPO to trzeba włączyć ręcznie, i albo kontroler ogarnie temat albo będą krzaki.      

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem wytłumaczone, dlatego jak widzisz sprawdzam te informacje. To jest połączenie zaproponowane przez Diksona, dlatego weryfikuje. Ostatni raz miałem komputer stacjonarny 20 lat temu, więc mocno wypadłem z obiegu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od umiejętności/doświadczenia/chęci użytkownika końcowego , ja nie wiem bo na stronie proline nie mogę znaleźć informacji,  jest usługa złożenie komputera i co jest w tym zawarte ? poproszę o linka co zawiera usługa składania ? , czy sklep, składa podzespoły, instaluje system sterowniki itd. ?  a co z profilem XMP lub AMD EXPO ? włącza, nie włącza ? , traktuje to jako OC ?  bo jeśli włącza profil i instaluje system robi jakieś testu obciążeniowe sprawdzając stabilność to ok można kupować co jest polecane, ale jeśli traktuje profil jako OC i wypuszcza PC w tym pamięci są ustawione w standardzie i jak chcesz OC to baw sie sam.   

i tutaj wracamy do początkowego wpisu jakie umiejętności i doświadczenie posiada użytkownik , czy jak profil XMP po wczytaniu i PC sie nie uruchomi lub będzie wykazywał błędy i nie stabilność to użytkownik będzie szukał ręcznie nastaw, zmniejszając szybkość MHz lub podnosząc opóźnienie CL ? czyli chęci aby walczyć z wiatrakami ? , dlatego trzeba dobierać tak podzespoły aby po złożeniu , włączam profil XMP lub AMD EXPO zapisuje ,restart , włącza sie system i zapominam o temacie. 

natomiast  Gigabyte to często nie dopracowane biosy, profile XMP lub AMD EXPO nie pracują stabilnie , i łącząc to z pamięcią Patriot Viper gdzie są to pamięci które często nie dogadują sie różnymi płytami głównymi , to raczej można stwierdzić że jest to przepis na to że jest spora możliwość nie stabilnej pracy po włączeniu profilu. 

Nowe platformy wymagają od użytkownika końcowego ingerencje w ustawienia biosu, często UD CPU lub ręcznie ustawienia dla PBO , nie jest to nic skomplikowanego ale wymaga zainteresowania sie tematem , bo pozostawienie wszystkiego na Auto, często kończy sie mniejsza lub większa czkawka.       

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi