zielono_mi Posted May 28 Report post Posted May 28 Witam. Dostałam podejrzanego maila z "urzędu skarbowego" i ja głupia kliknęłam w link w nim podany. Po kliknięciu wyskoczyło okno antywirusa (Avira) z informacją o próbie pishingu. Zdenerwowałam się i zamknęłam całą zakładkę (w chrome), a także zresetowałam połączenie z internetem. Czy jednak mogło dojść do zainfekowania komputera? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr.T... Posted May 29 Report post Posted May 29 Witam trzeba by sprawdzić np. https://www.eset.com/afr/online-scanner/ pełne skanowanie systemu zasadniczo jak uruchomisz PC/system i nic nie wyskakuje przed pulpitem np. zapłać aby uruchomić system a jak uruchomisz przeglądarkę jeśli doszło do np. zainfekowania to będziesz widzieć od razu podmieniona strona startowa oraz zamiast wczytywania sie stron przekierowanie na inne strony. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
stempel91 Posted May 29 Report post Posted May 29 raczej nie - jesli tylko kliknęłaś w link i nie uruchomiłaś żadnego pliku Samo kliknięcie linku z reguły nie wystarcza - dzisiejsze przelglądarki są dobrze zabezpieczone a jak widać Avira zareagowała Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...