Skocz do zawartości
JanicQ

CODEGEN - czy go wymienić ???

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko. Ostatnio zmieniłem obudowe na serwerową. Oczywiście 3 dodatkowe wiatraczki i takie tam. Mam w niej zasilacz Codegen 350 WATT. I ostatnio zauważyłem, że napięcie zamiast 12v podaje mi on w zakresie 12,90v - 13,05 v. Tak więc moje pytanko jest następujące. Czy z powodu większego napięcia może mi się coś zwalić w kompie ? Czy powinienem reklamować ten zasilacz, czy po prostu kupić lepszy zasilacz ? A jeśli kupić inny to jakiej firmy?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Z czego odczytujesz napięcia - na moim chieftec 420W płyta przekłamuje jakbym miał gorszą zasiłkę

2. Miałem kiedyś (ba! nawet dalej mam i ten komp, dość mocny chodzi!) zasilacz 110W i nie narzekałem :lol: Serio :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szajsem są wszystkie zasilacze,zalezy jak sie trafi,elemety elektroniczne sa takie same tylko mogą byc wiekszej lub mniejszej mocy i dodatkowo lepszy ukałd zabezpieczjacy przed przejsciem 220V na kompa.

Codegeny też sa dobre,tanie!!!! ja mam takiego i nienażekam spokojnie dzwiga mi kompa z podpisu i trzyyma wszystkie napiecia w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko ja teraz podpinam do tego w poniedziałek Radka 9700 i nie wiem czy to wystarczy  :?

Podaj jakiego kompa on teraz zasila i jakie są napiecia to ci powiem mniej wiecej czy wytrzyma.zresztą po podłaczeniu radak bedziesz wiedział,zobaczysz po napięciach jak będa w normie to bedzie jescze długo żył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POczytaj troszkę o codegenach, jak kolesiowi sprzęt rozwalił.Ty teżgo wymien na coslepszego.Lukasrz akurat u Ciebie to niema strasznie duzo do dzwigania.Podłacz pod to chociaż by radka 9500pro to zobaczysz.Zaznaczam ze jak ja podpiołem u siebie radka to muj chieftec 360W też to odzcoł :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szajsem są wszystkie zasilacze,zalezy jak sie trafi,elemety elektroniczne sa takie same tylko mogą byc wiekszej lub mniejszej mocy i dodatkowo lepszy ukałd zabezpieczjacy przed przejsciem 220V na kompa.

Codegeny też sa dobre,tanie!!!! ja mam takiego i nienażekam spokojnie dzwiga mi kompa z podpisu i trzyyma wszystkie napiecia w normie.

heh... stary wystarczy ze bys wrzucil jakiegos antka 1700+@2600 czy 3000+ przy vcore 1.9v czy 2v, radka 9500/9700 memorki po o/c na podwyzszonym napieciu gwarantuje ci ze twoj codeshit juz nie mialby napiec w normie ;) :) moze wtedy docenilbys jakosc zasilaczy... tez kiedys mialem codegena ba kiedys jakies dwa miechy temu wiec wierz mi wiem co to za sprzet... :lol:

pozdro

Lagier

Podaj jakiego kompa on teraz zasila i jakie są napiecia to ci powiem mniej wiecej czy wytrzyma.zresztą po podłaczeniu radak bedziesz wiedział,zobaczysz po napięciach jak będa w normie to bedzie jescze długo żył

pod warunkiem ze wczesniej nie bedzie psssst... ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam w swoim starym kompie (konfig ponizej) codegena 200W i zaliczam czeste zwisy... teraz tylko czekam na przyplyw mamony by podmienic w nowym 300W No Name na HuntKey-a 300W, a codegena na tego noname :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko ja teraz podpinam do tego w poniedziałek Radka 9700 i nie wiem czy to wystarczy  :?

A więc w tej chwili mam :

Athlon XP 2000+, płyta Gigabyte GA-7VAXP, 512 DDR Infineon, MSI GeForce4 TI-4200 64 MB, Seagate Barracuda IV 7200 rpm 60 GB, CD-RW Teac 24/16/40, Codegen 350 W.

Napięcia: vCore - +1.77V

+3.30V - +3.28V

+5V - +4.99V

+12V - +12.90V

+5Vsb - +5.02V

No i nie wiem czy ta zasiłka pociągnie mi Ati Radeona 9700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc w tej chwili mam :

Athlon XP 2000+, płyta Gigabyte GA-7VAXP, 512 DDR Infineon, MSI GeForce4 TI-4200 64 MB, Seagate Barracuda IV 7200 rpm 60 GB, CD-RW Teac 24/16/40, Codegen 350 W.

Napięcia: vCore - +1.77V

+3.30V - +3.28V

+5V - +4.99V

+12V - +12.90V

+5Vsb - +5.02V

No i nie wiem czy ta zasiłka pociągnie mi Ati Radeona 9700.

no dobra podales tylko jedyne napiecia pewnie w idle podaj jakie sa odchylki, napiecia w stress i w idle wtedy bedziemy cos wiecej mogli powiedziec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odchyłek raczej nie ma. Wszystkie napięcia trzyma prócz 12V. Tam jest między 12.9V a 13.02V.

jakto nie ma 8O 8O nawet najlepsze zasilacze maja odchylenia minmalne bo minmalne ale maja... musisz miec jakas roznice w stress i w idle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ze swojej stony dodam tylko tyle, że miałem codegena 300W i napięcia miał w normie, na prawdę nienajgorzej było. z czasu przeszłego można wywnioskować, że go zmieniłem. teraz mam fortona 250W i zauważyłem poprawę. żadnych skoków napięć a napięcie 12V=12.03V mówi samo za siebie.

niby stabilne napięcia na codegenie, niby małe wahania ale już nie jeden się na to nabrał i spalił całego kompa. nie mówię, że tak na pewno będzie i w tym przypadku ale jak wydaje się nawet te 1000zł na rozbudowę kompa to warto wydać 100złwięcej i nie bać się że się zjara. poza tym kilka osób wydało 100zł na grafę i co ? i nie mogli kompa włączyć bo zasilacz nie miał mocy ! :lol:

więc wymień zasilacz albo za jakiś czas przywitasz nowy konfig u siebie ... po puszczeniu z dymem obecnego sprzęcicha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ze swojej stony dodam tylko tyle, że miałem codegena 300W i napięcia miał w normie, na prawdę nienajgorzej było. z czasu przeszłego można wywnioskować, że go zmieniłem. teraz mam fortona 250W i zauważyłem poprawę. żadnych skoków napięć a napięcie 12V=12.03V mówi samo za siebie.

niby stabilne napięcia na codegenie, niby małe wahania ale już nie jeden się na to nabrał i spalił całego kompa. nie mówię, że tak na pewno będzie i w tym przypadku ale jak wydaje się nawet te 1000zł na rozbudowę kompa to warto wydać 100złwięcej i nie bać się że się zjara. poza tym kilka osób wydało 100zł na grafę i co ? i nie mogli kompa włączyć bo zasilacz nie miał mocy ! :lol:

więc wymień zasilacz albo za jakiś czas przywitasz nowy konfig u siebie ... po puszczeniu z dymem obecnego sprzęcicha.

Dobrze gada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) i dodatkowo lepszy ukałd zabezpieczjacy przed przejsciem 220V na kompa.

Czy Ty wiesz o czym piszesz? Nie ma fizycznej możliwości aby napięcie 220V przeszło bezpośrednio na kompa. Jedyne co się może zdarzyć, to napięcia mogą niebezpiecznie wzrosnąć (nawet 2-krotnie) w wyniku uszkodzenia sterownika PWM. Wykorzystywałem stare zasilacze komputerowe do zasilania różnych urządzeń, konieczne było w tym celu dokonanie w zasilaczach różnych przeróbek. Z ciekawości sprawdziłem jakie maksymalne napięcia da się uzyskać (przy otwartej pętli sprzężenia zwrotnego, maksymalne wypełnienie sygnałów sterujących tranzystory kluczujące) z takiego zasilacza. Na linii 12V było to około 25V (ponad 10V na linii 5V), a to napewno wystarczy aby skutecznie usmażyć (dosłownie) elektronikę kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) i dodatkowo lepszy ukałd zabezpieczjacy przed przejsciem 220V na kompa.

Czy Ty wiesz o czym piszesz? Nie ma fizycznej możliwości aby napięcie 220V przeszło bezpośrednio na kompa. Jedyne co się może zdarzyć, to napięcia mogą niebezpiecznie wzrosnąć (nawet 2-krotnie) w wyniku uszkodzenia sterownika PWM. Wykorzystywałem stare zasilacze komputerowe do zasilania różnych urządzeń, konieczne było w tym celu dokonanie w zasilaczach różnych przeróbek. Z ciekawości sprawdziłem jakie maksymalne napięcia da się uzyskać (przy otwartej pętli sprzężenia zwrotnego, maksymalne wypełnienie sygnałów sterujących tranzystory kluczujące) z takiego zasilacza. Na linii 12V było to około 25V (ponad 10V na linii 5V), a to napewno wystarczy aby skutecznie usmażyć (dosłownie) elektronikę kompa.

Podam przypadek kumpla, zasilacz 170Watt :!: :!: :!: uwaga ,zasilacz ciągnał przez miesiąć Athlona 1400Mhz i 256DDR iRIVE po miesiącu naglę buum i 180V na wyjściu, wszystko do wyrzucenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...