JanicQ Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Mam pytanko. Ostatnio zmieniłem obudowe na serwerową. Oczywiście 3 dodatkowe wiatraczki i takie tam. Mam w niej zasilacz Codegen 350 WATT. I ostatnio zauważyłem, że napięcie zamiast 12v podaje mi on w zakresie 12,90v - 13,05 v. Tak więc moje pytanko jest następujące. Czy z powodu większego napięcia może mi się coś zwalić w kompie ? Czy powinienem reklamować ten zasilacz, czy po prostu kupić lepszy zasilacz ? A jeśli kupić inny to jakiej firmy? Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 1. Z czego odczytujesz napięcia - na moim chieftec 420W płyta przekłamuje jakbym miał gorszą zasiłkę 2. Miałem kiedyś (ba! nawet dalej mam i ten komp, dość mocny chodzi!) zasilacz 110W i nie narzekałem :lol: Serio :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 zmien ten szajs na cos lepszego a tak poza tym to BYŁO SZUKAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Szajsem są wszystkie zasilacze,zalezy jak sie trafi,elemety elektroniczne sa takie same tylko mogą byc wiekszej lub mniejszej mocy i dodatkowo lepszy ukałd zabezpieczjacy przed przejsciem 220V na kompa. Codegeny też sa dobre,tanie!!!! ja mam takiego i nienażekam spokojnie dzwiga mi kompa z podpisu i trzyyma wszystkie napiecia w normie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanicQ Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Tak tylko ja teraz podpinam do tego w poniedziałek Radka 9700 i nie wiem czy to wystarczy :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Tak tylko ja teraz podpinam do tego w poniedziałek Radka 9700 i nie wiem czy to wystarczy :? Podaj jakiego kompa on teraz zasila i jakie są napiecia to ci powiem mniej wiecej czy wytrzyma.zresztą po podłaczeniu radak bedziesz wiedział,zobaczysz po napięciach jak będa w normie to bedzie jescze długo żył Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Powinni ci go wymienić. 12V + 5% = 12.6 tak więc granica specyfkiacji już dawno przekroczona. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 POczytaj troszkę o codegenach, jak kolesiowi sprzęt rozwalił.Ty teżgo wymien na coslepszego.Lukasrz akurat u Ciebie to niema strasznie duzo do dzwigania.Podłacz pod to chociaż by radka 9500pro to zobaczysz.Zaznaczam ze jak ja podpiołem u siebie radka to muj chieftec 360W też to odzcoł :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Szajsem są wszystkie zasilacze,zalezy jak sie trafi,elemety elektroniczne sa takie same tylko mogą byc wiekszej lub mniejszej mocy i dodatkowo lepszy ukałd zabezpieczjacy przed przejsciem 220V na kompa. Codegeny też sa dobre,tanie!!!! ja mam takiego i nienażekam spokojnie dzwiga mi kompa z podpisu i trzyyma wszystkie napiecia w normie. heh... stary wystarczy ze bys wrzucil jakiegos antka 1700+@2600 czy 3000+ przy vcore 1.9v czy 2v, radka 9500/9700 memorki po o/c na podwyzszonym napieciu gwarantuje ci ze twoj codeshit juz nie mialby napiec w normie ;) :) moze wtedy docenilbys jakosc zasilaczy... tez kiedys mialem codegena ba kiedys jakies dwa miechy temu wiec wierz mi wiem co to za sprzet... :lol: pozdro Lagier Podaj jakiego kompa on teraz zasila i jakie są napiecia to ci powiem mniej wiecej czy wytrzyma.zresztą po podłaczeniu radak bedziesz wiedział,zobaczysz po napięciach jak będa w normie to bedzie jescze długo żył pod warunkiem ze wczesniej nie bedzie psssst... ;) ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wako Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 ja mam w swoim starym kompie (konfig ponizej) codegena 200W i zaliczam czeste zwisy... teraz tylko czekam na przyplyw mamony by podmienic w nowym 300W No Name na HuntKey-a 300W, a codegena na tego noname :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsTeX Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Ja mam CODEGENa i też musze go zmienić bo nietrzyma NAPIĘC :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanicQ Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Tak tylko ja teraz podpinam do tego w poniedziałek Radka 9700 i nie wiem czy to wystarczy :? Podaj jakiego kompa on teraz zasila i jakie są napiecia to ci powiem mniej wiecej czy wytrzyma.zresztą po podłaczeniu radak bedziesz wiedział,zobaczysz po napięciach jak będa w normie to bedzie jescze długo żył A więc w tej chwili mam : Athlon XP 2000+, płyta Gigabyte GA-7VAXP, 512 DDR Infineon, MSI GeForce4 TI-4200 64 MB, Seagate Barracuda IV 7200 rpm 60 GB, CD-RW Teac 24/16/40, Codegen 350 W. Napięcia: vCore - +1.77V +3.30V - +3.28V +5V - +4.99V +12V - +12.90V +5Vsb - +5.02V No i nie wiem czy ta zasiłka pociągnie mi Ati Radeona 9700. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Lubisz ryzyko ? 1. TAK - podlaczaj smialo !! 2. NIE - kup lepsza zasilke !! - kupujesz lepsza zasilke i chcesz wiedziec jaka - uzyj opcji szukaj a znajdziesz sporo podobnych topikow. EOT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Tak tylko ja teraz podpinam do tego w poniedziałek Radka 9700 i nie wiem czy to wystarczy :? Podaj jakiego kompa on teraz zasila i jakie są napiecia to ci powiem mniej wiecej czy wytrzyma.zresztą po podłaczeniu radak bedziesz wiedział,zobaczysz po napięciach jak będa w normie to bedzie jescze długo żył A więc w tej chwili mam : Athlon XP 2000+, płyta Gigabyte GA-7VAXP, 512 DDR Infineon, MSI GeForce4 TI-4200 64 MB, Seagate Barracuda IV 7200 rpm 60 GB, CD-RW Teac 24/16/40, Codegen 350 W. Napięcia: vCore - +1.77V +3.30V - +3.28V +5V - +4.99V +12V - +12.90V +5Vsb - +5.02V No i nie wiem czy ta zasiłka pociągnie mi Ati Radeona 9700. no dobra podales tylko jedyne napiecia pewnie w idle podaj jakie sa odchylki, napiecia w stress i w idle wtedy bedziemy cos wiecej mogli powiedziec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanicQ Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Odchyłek raczej nie ma. Wszystkie napięcia trzyma prócz 12V. Tam jest między 12.9V a 13.02V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwarek Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Odchyłek raczej nie ma. Wszystkie napięcia trzyma prócz 12V. Tam jest między 12.9V a 13.02V.Na tej mobo tez mam +12 rowne prawie 13. Inne sa w normie. Moze to jakis feler plyty :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Odchyłek raczej nie ma. Wszystkie napięcia trzyma prócz 12V. Tam jest między 12.9V a 13.02V. jakto nie ma 8O 8O nawet najlepsze zasilacze maja odchylenia minmalne bo minmalne ale maja... musisz miec jakas roznice w stress i w idle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Na jak w codegenie są napięcia stable to dopiero jaja :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Future Trunks Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Ja na mojej płycie gigabyte jak w podpisie tez mam dziwne napiecia +12 = 13,25 a +5=4.5 w idle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 ja ze swojej stony dodam tylko tyle, że miałem codegena 300W i napięcia miał w normie, na prawdę nienajgorzej było. z czasu przeszłego można wywnioskować, że go zmieniłem. teraz mam fortona 250W i zauważyłem poprawę. żadnych skoków napięć a napięcie 12V=12.03V mówi samo za siebie. niby stabilne napięcia na codegenie, niby małe wahania ale już nie jeden się na to nabrał i spalił całego kompa. nie mówię, że tak na pewno będzie i w tym przypadku ale jak wydaje się nawet te 1000zł na rozbudowę kompa to warto wydać 100złwięcej i nie bać się że się zjara. poza tym kilka osób wydało 100zł na grafę i co ? i nie mogli kompa włączyć bo zasilacz nie miał mocy ! :lol: więc wymień zasilacz albo za jakiś czas przywitasz nowy konfig u siebie ... po puszczeniu z dymem obecnego sprzęcicha. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 ja ze swojej stony dodam tylko tyle, że miałem codegena 300W i napięcia miał w normie, na prawdę nienajgorzej było. z czasu przeszłego można wywnioskować, że go zmieniłem. teraz mam fortona 250W i zauważyłem poprawę. żadnych skoków napięć a napięcie 12V=12.03V mówi samo za siebie. niby stabilne napięcia na codegenie, niby małe wahania ale już nie jeden się na to nabrał i spalił całego kompa. nie mówię, że tak na pewno będzie i w tym przypadku ale jak wydaje się nawet te 1000zł na rozbudowę kompa to warto wydać 100złwięcej i nie bać się że się zjara. poza tym kilka osób wydało 100zł na grafę i co ? i nie mogli kompa włączyć bo zasilacz nie miał mocy ! :lol: więc wymień zasilacz albo za jakiś czas przywitasz nowy konfig u siebie ... po puszczeniu z dymem obecnego sprzęcicha. Dobrze gada. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanicQ Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Aha. To juz wiem wszystko. A co powiecie o zasilaczu Q-Tec ? Doradźcie czy warto tego kupić a jak nie to jaki mam kupić? Q-Tec: http://www.infoglob.pl/sklep/podzespoly/24...13752/opis.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 niby powinien dać radę ale jak na prawdę chcesz mmieć dobry zasilacz to: forton, chieftec, enlight itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanicQ Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Ok dzięki. Więc chyba zamówie Chieftec'a. THX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Janiq, twoje pytanie jest retoryczne ! "Czy powinienem reklamować ten zasilacz" Ty lepiej stwórz jakąś dobrą antyreklamę ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Future Trunks Opublikowano 13 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2003 Na mojm starym zasilaczu 350W NoName miałem +12 = 13.25 ale mi siadł jak dałem prockowi 1,8v. Moj kolega miał na zbyciu condegena wiec go od niego pozyczylem i wszystkie napiecia mam teraz w normie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 (...) i dodatkowo lepszy ukałd zabezpieczjacy przed przejsciem 220V na kompa.Czy Ty wiesz o czym piszesz? Nie ma fizycznej możliwości aby napięcie 220V przeszło bezpośrednio na kompa. Jedyne co się może zdarzyć, to napięcia mogą niebezpiecznie wzrosnąć (nawet 2-krotnie) w wyniku uszkodzenia sterownika PWM. Wykorzystywałem stare zasilacze komputerowe do zasilania różnych urządzeń, konieczne było w tym celu dokonanie w zasilaczach różnych przeróbek. Z ciekawości sprawdziłem jakie maksymalne napięcia da się uzyskać (przy otwartej pętli sprzężenia zwrotnego, maksymalne wypełnienie sygnałów sterujących tranzystory kluczujące) z takiego zasilacza. Na linii 12V było to około 25V (ponad 10V na linii 5V), a to napewno wystarczy aby skutecznie usmażyć (dosłownie) elektronikę kompa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 (...) i dodatkowo lepszy ukałd zabezpieczjacy przed przejsciem 220V na kompa.Czy Ty wiesz o czym piszesz? Nie ma fizycznej możliwości aby napięcie 220V przeszło bezpośrednio na kompa. Jedyne co się może zdarzyć, to napięcia mogą niebezpiecznie wzrosnąć (nawet 2-krotnie) w wyniku uszkodzenia sterownika PWM. Wykorzystywałem stare zasilacze komputerowe do zasilania różnych urządzeń, konieczne było w tym celu dokonanie w zasilaczach różnych przeróbek. Z ciekawości sprawdziłem jakie maksymalne napięcia da się uzyskać (przy otwartej pętli sprzężenia zwrotnego, maksymalne wypełnienie sygnałów sterujących tranzystory kluczujące) z takiego zasilacza. Na linii 12V było to około 25V (ponad 10V na linii 5V), a to napewno wystarczy aby skutecznie usmażyć (dosłownie) elektronikę kompa. Podam przypadek kumpla, zasilacz 170Watt :!: :!: :!: uwaga ,zasilacz ciągnał przez miesiąć Athlona 1400Mhz i 256DDR iRIVE po miesiącu naglę buum i 180V na wyjściu, wszystko do wyrzucenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 14 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2003 Wszyscy mowicie napiecia w normie norma to cos stalego ze zawsze takie cus jest a nawe najlepszy zasilacz ma skoki napiecia raz mnej raz wiecej nigdy napiecei nie jest na tym samym poziomie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...