Skocz do zawartości
CatalystKick

MSI Tomahawk X870E zrywa sieć na kablu LAN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
mam problem z karta sieciową LAN ( połączenie na kablu)- zrywa co jakiś połączenie. Pomaga jedynie CMOS ale problem powraca. Windows 11.

Kabel- sprawny, zweryfikowany na innym komputerze, sterownik LAN  Realtek PCI-E Ethernet Drivers10.74.1128.2024,bios AMI BIOS7E51v1A44

Konfiguracja: Tomahawk x870e, 9800x3d, RTX MSI Suprim 5090, be quiet dark pro 13 1300W, 32 cl30 Kingston fury 6000Mhz

Prośba o pomoc. Dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.06.2025 o 23:10, Shonek napisał(a):

Mi pomogło:  Menedżer urządzeń - na twojej karcie prawym i właściwości - zaawansowane - poszukaj  :     Energy-Efficient Ethernet     daj na  Disabled

Napisz czy pomogło.

Witam, pomogło ale na chwilę. Nadal problem występuje. Ktoś może pomóc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za czasów Windows XP, podobny problem rozwiązałem wpisując na sztywno adres MAC w ustawieniach karty sieciowej. Nie wiem, czy na współczesnych windowsach jest to możliwe. Ostatecznie problem polegał na tym, że karta "gubiła" MAC po każdym odłączeniu od zasilania, więc trzeba było wpisać ręcznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiemy co jest po drugiej stronie kabla, urządzenie sieciowe ogarnia >1Gbit? (bo to mobo ma kartę 5Gbit, więc może krzaczy się przy próbie auto negocjacji prędkości połączenia)

w każdym razie zacznij od ustawienia na sztywno prędkości portu na 1Gbit i ponownie 100Mbit jeżeli na 1Gbit będzie zrywać, jeżeli będzie na którymś z ustawień działać poprawnie to problemu bym szukał w kablu mimo wszystko

image.png.e13091f4cc2c83402f02c725361b47f0.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi