CatalystKick Opublikowano 5 Czerwca Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca Witam, mam problem z karta sieciową LAN ( połączenie na kablu)- zrywa co jakiś połączenie. Pomaga jedynie CMOS ale problem powraca. Windows 11. Kabel- sprawny, zweryfikowany na innym komputerze, sterownik LAN Realtek PCI-E Ethernet Drivers10.74.1128.2024,bios AMI BIOS7E51v1A44 Konfiguracja: Tomahawk x870e, 9800x3d, RTX MSI Suprim 5090, be quiet dark pro 13 1300W, 32 cl30 Kingston fury 6000Mhz Prośba o pomoc. Dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shonek Opublikowano 5 Czerwca Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca Mi pomogło: Menedżer urządzeń - na twojej karcie prawym i właściwości - zaawansowane - poszukaj : Energy-Efficient Ethernet daj na Disabled Napisz czy pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CatalystKick Opublikowano 8 Czerwca Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca W dniu 5.06.2025 o 23:10, Shonek napisał(a): Mi pomogło: Menedżer urządzeń - na twojej karcie prawym i właściwości - zaawansowane - poszukaj : Energy-Efficient Ethernet daj na Disabled Napisz czy pomogło. Witam, pomogło ale na chwilę. Nadal problem występuje. Ktoś może pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obsceniczny Opublikowano 9 Czerwca Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca Za czasów Windows XP, podobny problem rozwiązałem wpisując na sztywno adres MAC w ustawieniach karty sieciowej. Nie wiem, czy na współczesnych windowsach jest to możliwe. Ostatecznie problem polegał na tym, że karta "gubiła" MAC po każdym odłączeniu od zasilania, więc trzeba było wpisać ręcznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 9 Czerwca Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca nie wiemy co jest po drugiej stronie kabla, urządzenie sieciowe ogarnia >1Gbit? (bo to mobo ma kartę 5Gbit, więc może krzaczy się przy próbie auto negocjacji prędkości połączenia) w każdym razie zacznij od ustawienia na sztywno prędkości portu na 1Gbit i ponownie 100Mbit jeżeli na 1Gbit będzie zrywać, jeżeli będzie na którymś z ustawień działać poprawnie to problemu bym szukał w kablu mimo wszystko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...