Skocz do zawartości
Ygor

Komputer do gier za 8k

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. W tym miesiącu chce zamówić nowy komputer z przeznaczeniem wyłącznie do grania w gierki.

Dawno nic nowego nie kupowałem, więc zwracam się prośbą do obeznanych ludzi w temacie o pomoc w doborze części.

Sam zrobiłem taki zestaw https://proline.pl/koszyk/1f4e26da

Z rzeczy, które mnie zastanawiają:

1. Warto dopłacać do tego procka? Czy może zejść pięterko niżej i wybrać 7 7800X3D?

2. Czy chłodzenie powietrzne jest wystarczające, czy może warto zakupić wodne? np. ENDORFY Navis F240 lub Silver Monkey X SNOWY BLACKOUT 240 2x120 mm (jest obecnie na promocji w xkom za 139zł).

2. Z jakiej firmy najlepiej zakupić 9070XT? Liczyłbym na fajną kulturę pracy i wydajność, a ceny są bardzo rozbieżne tego modelu.

3. Jeżeli chodzi o obudowę to nie mam większych preferencji, zależy mi tylko żeby nie była jakimś piekarnikiem i na wszystko znalazło się miejsce oraz zmieściła się w budżecie.

Do tego zestawu, ale już osobno będę dokupywał monitor jakiś 27-30cali 2560x1140. Jeśli coś można polecić w przedziale 700-1000zł to bardzo chętnie zerknę. 

Części będę prawdopodobnie zamawiał z różnych stron, wszystko zależy gdzie, co i za ile będzie.

Dzięki wielkie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

1. testów nie brakuje sam możesz sprawdzić czy dopłata do nowszego produktu jest opłacalna, osobiście budując nowy zestaw zdecydował bym sie na nowszy CPU 

2. do giercowania raczej wystarczy

3.  np. Sapphire Nitro+ to sprawdzone konstrukcje 

4. wszystko zależy od tego co sie komu podoba , obecnie zyskują na popularności obudowy typu akwarium, ja jako alternatywę zaproponuje np. Genesis Irid 505F (NPC-1997)   

5. monitor np. 

Dell G2724D (210-BHTK)

iiyama G-Master GB2770QSU-B6 Red Eagle - dopłata bo ma hub usb jak ktoś potrzebuje 

iiyama G-Master G2770QSU-B6 Red Eagle

Philips Evnia 27M2N5500/00

zastanowił bym sie nad łączeniem płyt głównych Gigabyte z pamięciami Patriot Viper Venom , nie zawsze sie dogadują... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Ygor napisał(a):

...Silver Monkey X SNOWY BLACKOUT 240 2x120 mm (jest obecnie na promocji w xkom za 139zł).

Musiałeś??? Przez ciebie do Ryzena 2600 wartego 80pln dokupiłem sobie to chłodzenie do zabawy. 🤣

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi