maczako Opublikowano 25 Czerwca Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca Posiadam plyte Biostar B450NH, wymieniałem chlodzenie bez demontażu procesora i wymieniałem kosci ram. Po tej operacji mam problem z pamięcią Ram. Zamontowane 2x8Gb (marka nie ma znaczenia bo juz zdążyłem 3 różne komplety testować bez skutku) Jak zamontuje 2x8GB komputer się włącza w biosie widać tylko 1 kość. Gdy zdemontuje 1 kość i włączam komputer nie uruchamia się, nie wazne czy lewy xzy prawy bank ram. Gdy montuje 2x8GB zamieniając je na odwrót komputer wlacza się i nadal jest w biosie widoczna tylko 1 kość. Przed zmiana chlodzenia i ram bylo ok i działało 2x8GB. Wracając w ogóle do starych kosci które działały prawidłowo 2x8GB widoczne w bios 16Gb obecnie juz widoczne jest tylko 1 kosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacopys Opublikowano 25 Czerwca Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca Dla ogarnięcia podstawowych podstaw: przywróć ustawienia biosu do bezpiecznych wartości domyślnych. Upewnij się, że pamięć pracuje w trybie jedec, a nie żadnych przetaktowaniach. Zaktualizuj bios, ale tylko jeśli komputer działa stabilnie pomimo wykrywania tylko jednej kości pamięci. Upewnij się, że nie bankach pamięci nie ma żadnych zanieczyszczeń i uszkodzeń. Procesory AMD i RAM są jak polscy piłkarze i piłka - połączenie wiecznie problematyczne. Powyżej masz porady typu "sprawdź, czy jest prąd w gniazdku", a konkretnie będzie musiał pomóc ktoś z większą wiedzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Czerwca Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca Wyciągnij z gniazda CPU i pooglądaj, czy nie widać mechanicznych uszkodzeń (gniazdo CPU też pooglądaj). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 25 Czerwca Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca Za duży docisk cpu może powodować wygiecie pina , pinów , miałem kiedyś ten problem ale dioda mi pokazała problem z cpu, wymontowałem jeszcze raz założyłem chłodzenie ale już z większą kontrolą docisku i było po problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczako Opublikowano 25 Czerwca Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca Piny są ok nie widać wygiec, teraz przykręciłem lekko chlodzenie w ogóle mało co złapałem ale to już nie pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczako Opublikowano 26 Czerwca Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca Dzisiaj przełożyłem procesor i ram do innej plyty i wszystko działa a więc coś jest po stronie tej płyty biostar, włożyłem do niej inny procesor i innych ram i nadal ta sama sytuacja muszą być dwie kosci ale widoczna jest jedną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...