grubymati_pl Opublikowano 13 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia (edytowane) Dobry wieczór, Postanowiłem zrobić upgrade mojego obecnego zestawu, który kupowałem na premierę Cyberpunk w grudniu 2020 roku. Po nitce do kłębka okazało się, że jestem tak mocno ograniczony poprzez wybór komponentów te kilka lat temu, że w zasadzie do wymiany mam wszystko poza GPU (z którego jestem zadowolony i nie mam aż tak potężnych potrzeb gamingowych - kiedyś zrobię upgrade tego elementu również). Na co dzień komputer będzie działał pod Linuxem najpewniej Pop_OS lub ewentualnie Windows 11 jak Linux będzie mnie ograniczał (np. w gamingu lub modelach LLM) - Programowanie - AI (lokalnie (+ online) - Gaming - Konsumpcja treści w Internecie - Multitasking Budżet mam nieograniczony, ale nie widzę potrzeby kupować "za mocnych" rzeczy byleby tylko wydać pieniądze i cieszyć się z najwyższej półki i modelu każdego komponentu. Po analizie PurePC, wsparciem się AI - padło na takie komponenty i setup. Proszę o opinie doświadczonych użytkowników jakimi jesteście 🙂 Dzięki! | Komponent | Model | **CPU** | **AMD Ryzen 7 9800X3D** | **MOBO** | **MSI MAG X670E Tomahawk WiFi** | **RAM** | **G.Skill Ripjaws S5 64 GB (2×32 GB) DDR5 6000 MHz CL30 EXPO** | **SSD** | **Kingston KC3000 2 TB PCIe 4.0** | **Cooler** | **be quiet! Dark Rock 5** | **GPU** | **NVIDIA RTX 3080** (moja obecna karta) | **PSU** | **be quiet! Dark Power 13 1000 W Platinum (ATX 3.0)** | **Case** | **be quiet! Shadow Base 800** Po sugestiach: CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D Płyta główna: MSI MAG X870E Tomahawk WiFi DDR5 AM5 (Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, 5 Gb LAN, USB4, PCIe 5.0) RAM: G.Skill Ripjaws S5 DDR5 32 GB (2×16 GB) 6000 MHz CL30 SSD: Kingston KC3000 2 TB PCIe 4.0 NVMe GPU: NVIDIA RTX 3080 (Twój obecny) Chłodzenie CPU: be quiet! Dark Rock Pro 5 Zasilacz: Seasonic Focus GX-1000 v4 ATX 3.1 Gold Obudowa: be quiet! Shadow Base 800 Edytowane 14 Sierpnia przez grubymati_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 14 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia Witam a czemu nie nowszy produkt w podobnych pieniądzach ? Płyta główna MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI chcąc myśleć nad nowa karta graficzna , to moze jednak zasilacz ATX 3.1 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 14 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia Zgadzam się, myśląc o przyszłej zmianie gpu wziąłbym atx 3.1 dla świętego spokoju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grubymati_pl Opublikowano 14 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia (edytowane) 48 minut temu, Mr.T... napisał(a): Witam a czemu nie nowszy produkt w podobnych pieniądzach ? Płyta główna MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI chcąc myśleć nad nowa karta graficzna , to moze jednak zasilacz ATX 3.1 ? 27 minut temu, Merqus4 napisał(a): Zgadzam się, myśląc o przyszłej zmianie gpu wziąłbym atx 3.1 dla świętego spokoju Cześć. Dziękuję za wasz udział. Gmerałem wczoraj jeszcze wieczorem w konfiguracji wyglądałoby to tak. Zamieniłem też RAM na 32GB - zobaczę jak to będzie działać i najwyżej dorzucę kolejne kości. Wziąłem też zasilacz Gold (mam aktualnie w tym standardzie i dopiero po czytaniu internetu wczoraj zwróciłem uwagę na ewentualną głośność a tak do tej pory było super, więc dla mnie ok i budżet od razu przyjemniejszy :)) CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D Płyta główna: MSI MAG X870E Tomahawk WiFi DDR5 AM5 (Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, 5 Gb LAN, USB4, PCIe 5.0) RAM: G.Skill Ripjaws S5 DDR5 32 GB (2×16 GB) 6000 MHz CL30 SSD: Kingston KC3000 2 TB PCIe 4.0 NVMe GPU: NVIDIA RTX 3080 (Twój obecny) Chłodzenie CPU: be quiet! Dark Rock Pro 5 Zasilacz: Seasonic Focus GX-1000 v4 ATX 3.1 Gold Obudowa: be quiet! Shadow Base 800 Zastanawiam się czy: - nie kupić już teraz dysku na PCIe 5.0 (ale podobno jeszcze się mocno grzeją, nowy tech) - i tu może poczekać 2-3 lata aż to będzie standard i wtedy zrobić podmianę? 5.0 na system i ten KC3000 4.0 na storage? Edytowane 14 Sierpnia przez grubymati_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 14 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 25 minut temu, grubymati_pl napisał(a): RAM: G.Skill Ripjaws S5 DDR5 32 GB (2×16 GB) 6000 MHz CL30 Kiepskie subtimingi, jak na 5 lat bez kompromisów brałbym 2x32GB, chociażby https://proline.pl/pamiec-kingston-fury-beast-black-64gb-2x32gb-ddr5-6000-cl30-expo-kf560c30bbek2-64-p8123791 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grubymati_pl Opublikowano 14 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2 godziny temu, Dikson napisał(a): Kiepskie subtimingi, jak na 5 lat bez kompromisów brałbym 2x32GB, chociażby https://proline.pl/pamiec-kingston-fury-beast-black-64gb-2x32gb-ddr5-6000-cl30-expo-kf560c30bbek2-64-p8123791 Racja. Sprawdziłem, porównałem, zamieniłem w setupie. Także mamy finał chyba 🙂 CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D Płyta główna: MSI MAG X870E Tomahawk WiFi DDR5 AM5 (Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, 5 Gb LAN, USB4, PCIe 5.0) RAM: Kingston Fury Beast Black 64gb DDR5 6000 CL30 EXPO SSD: Kingston KC3000 2 TB PCIe 4.0 NVMe GPU: NVIDIA RTX 3080 (Twój obecny) Chłodzenie CPU: be quiet! Dark Rock Pro 5 Zasilacz: Seasonic Focus GX-1000 v4 ATX 3.1 Gold Obudowa: be quiet! Shadow Base 800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia Ja bym też się zastanowił nad wymianą GPU na jakiś od AMD, szczególnie ponieważ chciałbyś ją używać z Linuxem. Sterowniki NVIDIA pod Linuxem są okropne. Ale jeśli chciałbyś użyć CUDA zamiast ROCm (szczególnie pod AI/ML), to chyba nie masz wyboru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...