Skocz do zawartości
pojednalocie

Tworzymy potwora 5090+9950X3D

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wam!

Słuchajcie, siusiaki z konkurencyjnego forum są nieżyczliwi i nie chcieli pomóc.

Jestem szczęśliwym posiadaczem RTX5090 i 9950X3D. Jakiś czas temu zdobyłem też w przyzwoitych pieniądzach SANDISK WD SN8100 2TB

Pomóżcie dobrać topowe produkty żeby maksymalnie doinwestować tego potworka (bez threadripperów i rtx6000 jak sugerowali mi źli ludzie z B****.pl)

Obecnie posiadam

Płyta: MSI X670E Gaming Plus Wi-Fi 

RAM: GoodRam 2X16GB 6400 cl32

CPU: Ryzen 7900X 

COOLER: Arctic liquid freezer III 360

PSU: Endorfy FM5 1000W Gold

SSD: Crucial T700 1TB

Jakie podzespoły dołożyć, żeby ten jeden w raz w życiu mieć topkę (te w zasięgu normalnych ludzi), ale bez udawania?

Dzięki za życzliwość, karma wraca ❤️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nie widzę co tu ulepszyć zestaw spoczko wygląda, może fotel i monitor, klawa i mysz? Jedyne co tu można by ulepszyć to więcej ramu i nie wiem, dysk? o ile nie masz zewnetrznego NAS. Aha i może jeszcze jakiś fajny fotel może marki secretlabs ? mają różne fajne skórki można customizować chyba 🙂

Może lepsza płyta głowna? Ciekawe co inni wypowiedzą na ten tema, Tak się zajefajnie siedzi przed kompem i słucha muzy, pełen relaksik polecam.

Edytowane przez funi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wisz taki upgrade bardziej na siłę , czyli nie mam co zrobić z mamona , ale kto bogatemu zabroni xD

czy zmieniając płytę główna na X870E tak dużo zyskasz?

kupisz ? 

Płyta główna Asus ROG STRIX X870E-E GAMING WIFI

Płyta główna MSI MPG X870E CARBON WIFI

czy moze jednak coś tańszego ? 

Płyta główna MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI

można by zmienić pamięci na 

Pamięć G.Skill Flare X5, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL28 (F5-6000J2836G32GX2-FX5)

chłodzenie AIO 420mm - a wejdzie do posiadanej obudowy ? 

Chłodzenie wodne Asus ProArt LC 420 (90RC00N0-M0UAY0) 

czy coś tańszego ? 

Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer II 420 (ACFRE00092A)

zasilacz to na pewno nie jest TOP , ale co kupisz zasilacz za 2.5-3tys , czy coś tańszego ? 

Zasilacz Nzxt C1500 Platinum ATX 3.1 1500W (PA-5P1BB-EU)

M.2 coś na gierki

Dysk SSD Kingston Fury Renegade 4TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRD/4000G )

a no i taka konkluzja to że zakupisz podzespoły nawet TOP , nie zrobi z ciebie TOP gracza , tylko nieprzyzwoita ilość godzin spędzonych ogrywając jakiś tytuł.  xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, przecież tu wystarczy zmienić zasilacz, podpinanie 5090 do Suprrmo to głupota.

Robisz.upfste biosu i wrzucasz na obecne MOBO 9950X 3D którego masz.

Jaka obudowa?

Ewentualnie zmieniasz pamięci na 2x32GB o ile jesteś w stanie zapchać 32GB.

Jaki masz monitor? Jak jakiś IPS 1440p to wziąłbym sobie oleda UWQHD.

Nic bym tam więcej nie ruszał bo to wydawanie pieniędzy na darmo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o upgrade co

Godzinę temu, Mr.T... napisał(a):

Wisz taki upgrade bardziej na siłę , czyli nie mam co zrobić z mamona , ale kto bogatemu zabroni xD

Ogólnie, "wim" :Do.

Nie chodzi raczej o "upgrade na siłę", tylko jakoś tak się niefortunnie złożyło, że samoczynnie rozpoczął się proces składania drugiej maszyny, na bazie pierwszej.

Więc nawet jeśli coś warto przekładać z poprzedniego komputera, to i tak później muszę uzupełnić ubytki.

Praca na dużych plikach, Topaz Video AI, Topaz Photo AI, Topaz Gigapixel, Photoshop, After Effects, Lightroom i renderowane pierdoły.

Poprzedni zestaw trochę się męczył, a i pewnych procesów nie był w stanie zakończyć w satysfakcjonującym czasie, ale może za dużo wymagam:D

MSI x670e gaming plus wifi

Ryzen 7900X

Arctic liquid freezer III 360

ASUS 7900XTX TUF 24GB

Endorfy FM5 1000W Gold

Crucial T700 1TB

Nie spodziewam się, żebym grał na stare lata w gry więcej niż kilka godzin w tygodniu (max), ale jeśli już to chciałbym zmęczyć wszystkie zmodowane tytuły AAA na VR (GTA5/Indiana Jones/Cyberpunk/Skyrim VR ze wszystkimi modami).

Mam 2x Meta Quest 3, więc niech się zaczną przydawać, bo poprzednik dławił się na wyższych rozdzielczościach.

Załóżmy, że mam ustalone 4 podzespoły:

CPU: Ryzen 9950X3D

GPU: Gigabyte 5090 24GB

SSD: WD SN8100 2TB

RAM: G.SKILL Z5 NEO 2X48GB 6000 CL26/28 (<-- zobaczymy ile wytrzymam zanim pęknę, bo ciężko o dostępność)

I poszukuję pozostałych podzespołów o możliwie najwyższych parametrach, pasujących do powyższych części.

Potrzebuję? Nie sądzę, czy jestem ciekaw? Jak najbardziej. Czy podzielę się później szczegółami specyfikacji i jego wydajnością (np. czy to w ogóle działa)?

Pewnie.

Jeszcze raz dzięki, każdy by tak chciał zrobić, chociaż raz w życiu 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie wiele nie trzeba zmieniac. Wg mnie RAM mozna wymienic, na 2x32GB lub 2x48GB. Zasilacz raczej OK jak dla mnie. Obudowa moze? Upgrade BIOS obecnej plyty i tyle. Nie zobaczysz spektakularnej roznicy w pracy. Jeden SSD na system a drugi na projekty. Najwiekszy przyrost bylby z wymiany monitora, jak masz cos ze sredniej polki na OLED ultrawide i jak kolega wspomnial fotel. Ale ja bym poszedl w strone Herman Miller. 

Jak jestes ciekawy i masz srodki, to sie pobaw z Mac Mini i porownaj czy ci praca z grafika nie da wyraznych przyrostow w wydajnosci. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istnieje coś takiego jak domniemanie niewinności , znasz go osobiście , byłeś u niego w domu ? 

ale też można do tego podejść inaczej , jak niewiele potrzeba aby kogoś uszczęśliwić , jeśli daje mu to radość , nikt tu na niczym nie traci.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Piospi napisał(a):

Gość szuka atencji i trolluje, a Wy mu ją dajecie xD Dobrze, że go pocisnęli na innych forach. 

Atencja atencją 😄 ale na litość boską dostałeś merytoryczne pytanie i zamiast sączyć jadek-niejadek to możesz zaproponować swoje rozwiązanie. 

To nie twój problem, że ktoś musi wydać 25kola na komputer, a jesli tak to powiedz wprost, że cię to boli to zacznę pisać szyfrem, żeby nie urazić 😄, co nie znaczy że twoje dotychczasowe doświadczenia upoważniają Cię do bycia "krótkim siurkiem" 😉

Pozdrawiam i życzę każdemu, żeby miał trochę więcej szczęścia w życiu.

17552502888806821241099524962190.thumb.jpg.43da6a910932caac7c6120307780671b.jpg

Karma wraca, do frajerów też :D

Pozdrawiam życzliwych i zazdrosnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi