PnaFluorek Opublikowano Wtorek o 10:08 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 10:08 Cześć, Chciałem tanim kosztem zwiększyć ilość pamięci RAM w moim zestawie* z 16GB na 32GB, stąd kilka pytań: *Ryzen 7 5700x3D / Crucial (2x8GB) 3000MHz CL15 Ballistix Sport LT / Asus Prime B450-PLUS / RX 6750XT 1. Czy muszę dobrać pamięci 1:1 jeśli chodzi o częstotliwość/opóźnienia? Czy w przypadku zakupu szybszej pamięci zjedzie ona do wartości słabszej kości i nie będzie to problemem? 2. Nie chcę ładować dużo pieniędzy, skusiły mnie ceny używanych pamięci po których dołożeniu byłoby 4x8GB, pytanie czy będzie to optymalne jeśli chodzi o moją jednostkę? Widziałem testy że jest to działanie na +, ale zdania na forum są chyba podzielone. Komputer używany wyłącznie do gier, planowo cały czas będzie używany w BF6. Dzięki za pomoc! 😁 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano Wtorek o 10:29 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 10:29 (edytowane) Za czasów DDR3 mógłbyś sobie tak dokupić inne kości RAM i po prostu je włożyć, nawet różne pojemności, ale z DDR4 najlepiej będzie jak kupisz zestaw dwóch takich samych 2 x 16 GB. Przy różnych to 1. Nie wiadomo czy ruszy 2. Może spaść wydajność ze zwględu na różne pamięci. 3 Cztery kości RAM są mniej wydajne/stabilne niż dwie przez co być może trzeba będzie obniżyć taktowanie lub poluzować timingi. Edytowane Wtorek o 10:29 przez Pzgr. 39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Wtorek o 11:00 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 11:00 30 minut temu, Pzgr. 39 napisał(a): Za czasów DDR3 mógłbyś sobie tak dokupić inne kości RAM i po prostu je włożyć, nawet różne pojemności, ale z DDR4 najlepiej będzie Przy DDR3 też najlepiej było kiedy kostki były identyczne, a najlepsze rezultaty były przy wręcz dwóch kostkach w 4 slotowej płycie. Przy DDR4 i DDR5 te zjawiska (im mniej kostek tym lepiej) są wyraźniej widoczne. Tym samym: 52 minuty temu, PnaFluorek napisał(a): 1. Czy muszę dobrać pamięci 1:1 jeśli chodzi o częstotliwość/opóźnienia? Czy w przypadku zakupu szybszej pamięci zjedzie ona do wartości słabszej kości i nie będzie to problemem? 2. Nie chcę ładować dużo pieniędzy, skusiły mnie ceny używanych pamięci po których dołożeniu byłoby 4x8GB ... odradzam dokładanie. Sprzedaj te 2x8GB i kup 2x32GB, lub 2x16GB (w zależności od tego ile RAM Ci wystarczy). Czyli docelowo najlepiej byś miał tylko dwa moduły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PnaFluorek Opublikowano Wtorek o 12:26 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 12:26 Dzięki za odpowiedzi @Pzgr. 39 @Kyle To w takim razie w sytuacji gdy dobiorę ramy identyczne jak mam aktualnie z tymi samymi wartościami itp. To stosunek wydajności w sytuacji 4x8GB, będzie nadal mniejszy niż 2x8GB? (biorę tu na przykład BF6, gdzie w testach różnica wydajności między 16GB a 32GB wynosi +- 20%). Rozbudowa o kolejne 2 kości to +- 100zł, wymiana całego zestawu na 2x16GB to +- 320zł, więc znacząca różnica i trochę jestem między młotem a kowadłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano Wtorek o 20:45 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 20:45 Z tego co wiem, to kości RAM powinny być nie tylko identyczne, ale i by były produkowane w tym samym czasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano Środa o 07:14 Zgłoś Opublikowano Środa o 07:14 21 hours ago, PnaFluorek said: 1. Czy muszę dobrać pamięci 1:1 jeśli chodzi o częstotliwość/opóźnienia? Nie jestem ekspertem, ale lepiej, żeby częstotliwości się zgadzały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano Środa o 07:29 Zgłoś Opublikowano Środa o 07:29 Ogólnie najlepiej by były to te same kości, ten sam producent, zdarzają się odstępstwa, mój brat chciał rozbudować sobie ram i zamiast 3600 kupił dwie kości 3200 i chodzi do dziś, ale może być tak, że kupisz z tą samą specką i ci nie ruszy, ogólnie loteria. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...