Max17b Opublikowano 19 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia (edytowane) Witam. Od jakiegoś czasu podczas grania w Hogwarts Legacy wyświetla mi się taki komunikat (załącznik do wpisu). Nie mam pojęcia, z czym ten błąd jest związany. Mam zainstalowaną aktualną wersję systemu Windows: Wersja Windows 11 Home Wersja 24H2 Zainstalowano dnia 14.02.2025 Kompilacja systemu operacyjnego 26100.4946 Możliwości Pakiet Windows Feature Experience 1000.26100.197.0 Sterownik karty graficznej: 576.80 win11-64bit-international-dch-whql Problem występuje dosyć losowo podczas grania. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Edytowane 19 Sierpnia przez Max17b Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 19 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia Mój komputer to: Zasilacz Corsair TX850M 850W Obudowa Phanteks Eclipse P600S Silent Dysk SSD Kingston A2000 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe Procesor Intel Core i5-9600K, 3.7 GHz, 9 MB, BOX Płyta główna Gigabyte Z390 GAMING X-CF (rev. 1.0; BIOS: F10 z Nov 29, 2021) Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB, 3000MHz, CL16 ASUS GeForce RTX 3090 TUF GAMING OC 24GB GDDR6X Karta dźwiękowa Creative Sound Blaster X AE-5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 19 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia Witam Ciężki temat , aby tak od razu wskazać w czym jest problem czy problem dotyczy tylko tego Tytułu czy też występuje w innych grach ? próbowałeś potestować PC np. https://benchmark.unigine.com/valley lub innym programem testującym. spróbuj system przeskanować , darmowa wersja, pełne skanowanie https://www.eset.com/afr/online-scanner/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 20 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 10 godzin temu, Mr.T... napisał(a): Witam Ciężki temat , aby tak od razu wskazać w czym jest problem czy problem dotyczy tylko tego Tytułu czy też występuje w innych grach ? próbowałeś potestować PC np. https://benchmark.unigine.com/valley lub innym programem testującym. spróbuj system przeskanować , darmowa wersja, pełne skanowanie https://www.eset.com/afr/online-scanner/ Witaj Mr.T... Problem występuje od około miesiąca. W tym czasie miałem dwa takie zdarzenia tylko w tej grze. W Hogwarts Legacy gram już od 2023 roku i nigdy takiego błędu nie miałem. Występuje on losowo, podczas eksploracji otwartego świata i w miejscach nie specjalnie wymagających graficznie. Nie spotkałem się z tym problemem w żadnej aplikacji. Na ten moment przeinstalowałem grę, zrobiłem skany w poszukiwaniu wirusów (offline i online). Wszystko przebiegło pomyślnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 20 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia Podczas ponad 20 godzin spędzonych w grze przez poprzedni miesiąc problem wystąpił dwukrotnie. Dodatkowo wykonałem "Naprawianie uszkodzonych lub dodawanie brakujących plików systemowych za pomocą narzędzia Kontroler plików systemowych". Żaden plik systemowy nie został uszkodzony, ani też niczego nie brakuje. Wraz ze sterownikiem karty graficznej GeForce Game Ready 576.80 mam zainstalowaną najnowszą wersję NVIDIA PhysX System Software oraz NVIDIA PhysX Legacy System Software. System Windows 11 jest zaktualizowany do najnowszej wersji oraz wszystkie aplikacje Windows Store również są zaktualizowane do najnowszej wersji. Gra również jest aktualna. Co jakiś czas robię czyszczenie dysku i defragmentacje dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 20 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia Ewentualnie jest opcja nuklearna: zainstalować system od nowa. Oczywiście powinieneś zrobić kopię zapasową wszelkich ważnych plików. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 20 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 31 minut temu, BlackWhite46 napisał(a): Ewentualnie jest opcja nuklearna: zainstalować system od nowa. Oczywiście powinieneś zrobić kopię zapasową wszelkich ważnych plików. Tia, ja bym postawił system od nowa i zobaczył czy pomoże by nie tracić czasu na szukaniu rozwiązania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia Wisz jak problem występuje: jest , jest ,jest ,jest- to można coś ustalić nie ma, nie ma, jest, nie ma- to moze nie być takie łatwe , i bardziej macanie niż szukanie , czy postawienie nowego systemu rozwiąże problem ?? są nowsze sterowniki 581.08 - seria 580 wprowadza sporo poprawek do monitorów ja instaluje bez experience czy po nowemu APP https://www.nvidia.com/pl-pl/geforce/drivers/ przeinstaluj biblioteki - prawy myszki- uruchom jako administrator https://www.techpowerup.com/download/visual-c-redistributable-runtime-package-all-in-one/ skoro problem nie występuje cały czas to trzeba określić czy tylko dotyczy tej jednej gry ( z dlatego moje pytanie o inne tytuły oraz programy testujące) czy jest problem dotyczy rozbijając oprogramowanie (system + sterowniki) czy sprzętu np. jak karta graficzna jest podłączona do zasilacza ?, dwie osobne linie , czy mostek z jednej linii do tego dysku to wyszła aktualizacja fimeware - S5Z42109 masz wgrają ? https://www.kingston.com/pl/support/technical/ssdmanager sprawdzałeś napięcia na linii za pomocą np. GPU-z - zakładka sensors - na pulpicie czyli bez obciążenia i drugi raz podczas grania https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/ Pcie Slot Voltage - 8-Pin # 1 Voltage - Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano Środa o 09:08 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:08 BlackWhite46, Merqus4 System Windows na nowo instalowałem we wrześniu 2024 roku, więc ma niecały rok. Mr.T... 1. Właśnie zainstalowałem najnowsze sterowniki 581.08 bez GeForce® Experience i bez NVIDIA App. 2. Przeinstalowałem bibliotek. Podczas instalacji wyświetliła mi się informacja w trzech przypadkach, że jest już zainstalowana inna wersja i nie można przeprowadzić instalacji, pozostałe przeinstalowałem bez problemu. Załączam zrzut ekranu z zainstalowanymi bibliotekami. 3. Na ten moment problem występuje tylko w tej grze. Grałem też w Rise of the Tomb Raider i Cyberpunk 2077. Wszystkie ustawienia maksymalne, Cyberpunk 2077 z Path tracing włączonym. W tych tytułach problem nie wystąpił i nie mam żadnego problemu z tymi grami. 4. Podłączenie karty graficznej: 2x 8-pin wydaje mi się, że to dwie osobne. Nie znam się na tym. Podłączyłem za pomocą przewodu dostarczonego z zasilaczem: Corsair TX850M 850W. 5. Nie miałem nic zainstalowanego do dysku. Pierwszy raz instalowałem to oprogramowanie w wersji S5Z42109. 6. Załączyłem zrzut z napięć na pulpicie. Później podeślę pod obciążeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano Środa o 12:12 Zgłoś Opublikowano Środa o 12:12 Dodatkowo wszystkie biblioteki, które zostały zainstalowane dnia 21.05.2025 roku, instalowałem sam ręcznie, nie były one instalowane przy okazji jakiegoś programu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Środa o 12:32 Zgłoś Opublikowano Środa o 12:32 nie programu ino skryptu , ktoś wpadł na pomysł że nie trzeba instalować po kolei osobno Rise of the Tomb Raider- bardzo wrażliwy jeśli coś z pamięcią ram jest nie ok czyli problem dotyczy tylko Hogwarts Legacy - szukać czy jest aktualizacja o ile ma się "oryginał" xD 3 godziny temu, Max17b napisał(a): 4. Podłączenie karty graficznej: 2x 8-pin wydaje mi się, że to dwie osobne. Nie znam się na tym. Podłączyłem za pomocą przewodu dostarczonego z zasilaczem: Corsair TX850M 850W. no to zerknij czy od zasilacza idą dwie niezależne linie , żadna filozofia idzie jeden kabel albo dwa xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano Środa o 13:29 Zgłoś Opublikowano Środa o 13:29 55 minut temu, Mr.T... napisał(a): nie programu ino skryptu , ktoś wpadł na pomysł że nie trzeba instalować po kolei osobno Rise of the Tomb Raider- bardzo wrażliwy jeśli coś z pamięcią ram jest nie ok czyli problem dotyczy tylko Hogwarts Legacy - szukać czy jest aktualizacja o ile ma się "oryginał" xD no to zerknij czy od zasilacza idą dwie niezależne linie , żadna filozofia idzie jeden kabel albo dwa xD Jeden kabel 🙂 Gra oryginał, najnowsza aktualizacja zainstalowana - Hogwarts Legacy Game and Creator Kit Patch Notes - 6/10/2025 (PC Version). A czy Microsoft Visual w starszych wersjach mogą powodować problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Środa o 13:55 Zgłoś Opublikowano Środa o 13:55 20 minut temu, Max17b napisał(a): Jeden kabel 🙂 To RTX 3090 prosi o poprowadzenie drugiego przewodu z zasilacza 😛 21 minut temu, Max17b napisał(a): A czy Microsoft Visual w starszych wersjach mogą powodować problem? W starszych tytułach nie koniecznie , ale w nowszych lub starszych ale po aktualizacjach i wykorzystujących to "środowisko" zdecydowanie tak. , Unreal Engine - też go wykorzystuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano Środa o 14:04 Zgłoś Opublikowano Środa o 14:04 To może być problem z Microsoft Visual (bo mam dużo starszych wersji zainstalowanych)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Środa o 14:12 Zgłoś Opublikowano Środa o 14:12 czy maja wpływ na ta konkretna grę to ? można odinstalować wszystkie i zainstalować tylko ten najnowszy pakiet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano Środa o 14:28 Zgłoś Opublikowano Środa o 14:28 W jaki sposób mogę poprawnie odinstalować Microsoft Visual i czy ten pakiet co podałeś wcześniej wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Środa o 15:26 Zgłoś Opublikowano Środa o 15:26 tak ten pakiet wystarczy. niebezpiecznie to jest sikać pod wiatr i przechodzić przez pasy, xD odinstaluj każdy po kolei , no chyba ze trzeba Tobie wysłać link z filmikiem jak odinstalować aplikacje/programy w win11 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano Środa o 16:22 Zgłoś Opublikowano Środa o 16:22 Mr.T... Obiło mi się o uszy coś o odinstalowywaniu 😛 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano Środa o 16:47 Zgłoś Opublikowano Środa o 16:47 Przesyłam logi z GPU-Z pod obciążeniem i w spoczynku. https://www.szybkiplik.pl/RTw69rUrLf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Środa o 16:57 Zgłoś Opublikowano Środa o 16:57 trochę szarpie tym napięciem na : PCIe Slot Voltage - spadki do 11.5V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano Środa o 17:27 Zgłoś Opublikowano Środa o 17:27 28 minut temu, Mr.T... napisał(a): trochę szarpie tym napięciem na : PCIe Slot Voltage - spadki do 11.5V To jest bardzo duży problem? Może powodować ten błąd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Środa o 17:38 Zgłoś Opublikowano Środa o 17:38 nie wiem, ale w innych grach nie powoduje restartów PC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...