Skocz do zawartości
Bgz77

Problem w płycie głównej Gigabyte X870 AORUS Elite WiFi7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przez cały dzień się męcze z płytą główną. Mam pamięć G.Skill Trident Neo AMD DDR5 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30 EXPO. Generalnie na początku był problem z kartą graficzną KFA2 GeForce RTX 5080 1-Click OC 16GB GDDR7 DLSS4, po włączeniu wszystkiego i podłączeniu dp do monitora od karty, było brak sygnału. Więc postanowiłem wyjąć grafike i zacząć od procka i ramu. Włączyłem bez karty i wszystko zadziałało, wgrałem windowsa i zrestarowałem komputer aby zobaczyć czy wszystko działa. Tutaj zaczeły się problemy, ciągle wyskakuje błąd na karcie 08 i zawiesza się tak jak na zdjęciu ekran biosu przy włączeniu. Były chyba z 4 razy gdzie udało się uruchomić z 1 kością i 2 kościami, ale po restarcie znowu ten sam błąd. Próbowałem wszystkiego chyba co było w necie. Jest jakiś ratunek czy robić zwrot? Najbardziej sie obawiam o kartę bo ramy to może być początek problemów…. 

IMG_1219.jpeg

IMG_1218.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek, to wyłącz OC RAM (profil EXPO/XMP). Najpierw bez GPU potestuj dobrze RAM (memtest x86 startowany z pendrive, tak 3 przebiegi minimum i ma być 0 błędów). BIOS oczywiście najnowszy. Jak wszystko będzie stabilne na beton, to podłącz dopiero kartę graficzną i zobacz co się dzieje.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Kyle napisał(a):

... aha ... teraz zupełnie nie możesz wejść do BIOS? No to wyciągnij baterię na pół minuty (przy wyłączonym PC oczywiście) by zresetować BIOS.

Robiłem to z 10 razy, nic totalnie nie pomogło, ciągle ten sam zwieszony ekran, czasami po q-flashu i wgraniu biosa udało się włączyć, ale po restarcie znowu będzie ten sam zawieszony ekran

Teraz, Kyle napisał(a):

... aha ... teraz zupełnie nie możesz wejść do BIOS? No to wyciągnij baterię na pół minuty (przy wyłączonym PC oczywiście) by zresetować BIOS.

Robiłem to z 10 razy, nic totalnie nie pomogło, ciągle ten sam zwieszony ekran, czasami po q-flashu i wgraniu biosa udało się włączyć, ale po restarcie znowu będzie ten sam zawieszony ekran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi