Skocz do zawartości
Lagier

Trudny wybor - radeony

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie ktora z tych kart podanych w linka bedzie najlepszym wyborem w klasie cena/jakosc/wydajnosc ???

Sapphire 9600 256MB DVI TVOUT 128 Euro

Sapphire 9700 128MB DVI TVOUT 242 Euro

Sapphire 9500 Pro 128MB DVI TVOUT 201 Euro

Sapphire 9600 Pro 128MB DVI TVOUT 156 Euro

bralem pod uwage jak widac tylko firme sapphire ale moze inne tez sa godne polecenia HIS, Connect 3d bo jesli chodzi o firmy produkujace radki nie jestem najbardziej do przodu :? co do samych modeli to czy opaca sie ladowac kase w 9700 ?? nie gram az na tyle ale zalezy mi na jakosci obrazu 2d i w sumie pomyslalem ze jak juz kupowac to moze kupic cos lepszego najbardziej kusi mnie ten 9600 pro ale moze wy wyrazcie swoje zdanie, aha tutaj link do wszystkich kart ktore mam do wyboru

z gory THX za posty i pomoc w podjeciu decyzji :)

pozdro

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO wyboru bym dokonał między dwoma kartami :

Sapphire 9500 Pro 128MB DVI TVOUT 201 Euro

Sapphire 9700 128MB DVI TVOUT 242 Euro

Ale i tak bym postawił na R9700 przecież to "tylko"40 Eu różnicy... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeliczmy to na nasze według aktualnego kursu 1Euro=4,38zł

Sapphire 9600 256MB DVI TVOUT 128 Euro =561zł

Sapphire 9700 128MB DVI TVOUT 242 Euro =1061zł

Sapphire 9500 Pro 128MB DVI TVOUT 201 Euro =881zł

Sapphire 9600 Pro 128MB DVI TVOUT 156 Euro =684zł

Czy różnica w wydajności 4-5% czy np. 8 klatek między R9600pro a R9500pro (na korzyść 9500pro) jest dla ciebie warta 197zł dla mnie nie.

Co do wyboru wszystko zależy od Twojego portfela :wink: Czyli ile chcesz wydać kasy - wraz z ceną rośnie wydajność tylko że niestety nie rośnie ona proporcjonalnie. do ceny 9600pro musisz dopłacić ok 30% aby mieć 9500pro czy to się opłaca, dla tych kilku procent/klatek :lol:

Podałeś karty których ceny wachają się w granicach aż 90% a nie podałeś ile chcesz wydać. wiadomo że najwydajniejsza jest ta najdroższa ale czy chcesz tyle wydać. Ty decyduj

dlatego moja odpowedź na Twoje pytanie:

zwycięzcą w kategori cena do możliwości jest Radeon 9600pro wykonany w technologi 0,13 i nie potrzebujący dodatkowego zasilania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sapphire 9600 256MB DVI TVOUT 128 Euro      =561zł

Sapphire 9700 128MB DVI TVOUT 242 Euro      =1061zł

Czy różnica w wydajności 4-5% czy np. 8 klatek między R9600pro a R9500pro (na korzyść 9500pro) jest dla ciebie warta 197zł dla mnie nie. 

Co do wyboru wszystko zależy od Twojego portfela :wink: Czyli ile chcesz wydać kasy -  wraz z ceną rośnie wydajność tylko że niestety nie rośnie ona proporcjonalnie.  do ceny 9600pro musisz dopłacić ok 30% aby mieć 9500pro czy to się opłaca, dla tych kilku procent/klatek  :lol:

Podałeś karty których ceny wachają się w granicach aż 90% a nie podałeś ile chcesz wydać. wiadomo że najwydajniejsza jest ta najdroższa ale czy chcesz tyle wydać. Ty decyduj

zwycięzcą w kategori cena do możliwości jest Radeon 9600pro wykonany w technologi 0,13 i nie potrzebujący dodatkowego zasilania

no wiesz te karty bede mial jeszcze troche taniej tylko nie chce znow wyrzucac zbyt duzo kasy na to bo wlasnie nie rajcuje mnie te pare klatek wiecej jesli 9600 Pro nie bedzie sobie radzil z grami to na 9700 tez nie chyba bedzie wiele lepiej tylko z kolei czy 9600 Pro bedzie duzo wydajniejszy od ti4200 ktorego mam teraz :?

pozdro i THX

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sapphire 9600 256MB DVI TVOUT 128 Euro      =561zł

Sapphire 9700 128MB DVI TVOUT 242 Euro      =1061zł

Co do wyboru wszystko zależy od Twojego portfela :wink: Czyli ile chcesz wydać kasy -  wraz z ceną rośnie wydajność tylko że niestety nie rośnie ona proporcjonalnie.  do ceny 9600pro musisz dopłacić ok 30% aby mieć 9500pro czy to się opłaca, dla tych kilku procent/klatek  :lol:

no wiesz te karty bede mial jeszcze troche taniej tylko nie chce znow wyrzucac zbyt duzo kasy na to bo wlasnie nie rajcuje mnie te pare klatek wiecej jesli 9600 Pro nie bedzie sobie radzil z grami to na 9700 tez nie chyba bedzie wiele lepiej tylko z kolei czy 9600 Pro bedzie duzo wydajniejszy od ti4200 ktorego mam teraz :?

pozdro i THX

Lagier

Jezeli zalezy Ci na anizotropowym i AA to ja bym sie nie zastanawial (jak wiadomo tutaj TI4200 zasysa na maxa), w przeciwnym przypadku wydajnosc obu kart jest porownywalna roznice nie wieksze jak 5%. No i zgodnosc z DX9.0 (jak narazie niewiele to daje, ale zawsze produkt bardziej zaawansowany technologicznie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Fic 9500pro i gdy go porownywalem do ti4200 kolegi to w starszych grach nie bylo duzej roznicy, w nowszych juz wieksza, ale to jeszcze nie to. Ja bym na Twoim miejscu nie kupowal jeszcze zadnej karty. Twoja grafa jest wystarczajaca na aktualne gry. Poczekal bym az coraz wiecej gier zacznie wykorzystywac dx 9 i wtedy mozna pomyslec o zmianie. Do tego czasu pojawia sie nowe, silniejsze uklady i taki 9800pro bedzie juz tania, srednia karta, a zaoszczedzona kase mozna wydac na cos innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez na twoim miejscu bym nie zmieniał, no chyba że zalezy ci na dobrej jakości 2d (choć ten Prolink ma ponoc całkiem dobrą?) to r9600pro ale wielkich różnic w wydajności nie będze (oprócz AA, ect) lub r9700 ale to z kolei sporo kasy :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na benchmark.pl od razu mozna kupic przemodulowana karte, chyba 999zł kosztowala (daja gwarancje z tego co pamietam). Ale co to za problem samemu sobie przerobic.

Wyustarczy tylko trafic na egzemplarz ktory bedzie poprawnie dzialal jako 9700.

zaden problem... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na benchmark.pl od razu mozna kupic przemodulowana karte, chyba 999zł kosztowala (daja gwarancje z tego co pamietam). Ale co to za problem samemu sobie przerobic.

Wyustarczy tylko trafic na egzemplarz ktory bedzie poprawnie dzialal jako 9700.

zaden problem... ;)

No wlasnie, jakie to proste, dlaczego wczesniej o tym nie pomyslelismy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Fic 9500pro i gdy go porownywalem do ti4200 kolegi to w starszych grach nie bylo duzej roznicy, w nowszych juz wieksza, ale to jeszcze nie to. Ja bym na Twoim miejscu nie kupowal jeszcze zadnej karty. Twoja grafa jest wystarczajaca na aktualne gry. Poczekal bym az coraz wiecej gier zacznie wykorzystywac dx 9 i wtedy mozna pomyslec o zmianie. Do tego czasu pojawia sie nowe, silniejsze uklady i taki 9800pro bedzie juz tania, srednia karta, a zaoszczedzona kase mozna wydac na cos innego.

wlasnie tak teraz nad tym mysle chociaz z drugiej strony jesli bralbym Radka 9600Pro za 150 ojro to nie wymagaloby to z mojej strony prawie zadnej doplaty nie wazne czemu ale to juz inna bajka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mozesz cos innego za ta kase kupic? tzn. jakie jst maxiumum abys nie doplacal? Podaj reszte swojego konfiga to moze cos Ci doradzimy co zmienic.

nie nie sorki troche zle ujalem to zdanie to bylo w innym kontekscie tylko zmienialem post i nie wykasowalem niewazne... a co do mojego configu to jest on w stopce :D :lol: wracajac jeszcze do tematu to nie sa ostateczne ceny bo kazda karte dostane jeszcze taniej wiec IMHo chyba sie oplaca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz zalezy ile masz kasy. Jak chcesz wydac mniej i kupic cos dobrego nie odstajacego od reszty to bierzesz 9600pro, a jak masz troche wiecej to bierz 9500 i go moduluj na 9700, bo branie 9500 i zostawienie go samemu sobie jest nie oplacalne. Zreszta wyzej ktos chyba o tym pisal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO Lagier, powinienes ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> to na co Cie bedzie maxymalnie

stać, ja bez dwoch zdan wybrałbym 9700. Wtedy wymiana ma

większy sens, zwlaszcza ze miałbys do niej doplacic niewiele, skoro

mowisz ze ceny masz atrakcyjne a i za GF4 wezmiesz sporo.

9700 to dodatkowe 4 potoki i 256 bitowa pamiec, co

napewno będzie odczuwalne, no i jeszcze spory zapas mocy,

ktory mozna uwolnic przec OC :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO Lagier, powinienes ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> to na co Cie bedzie maxymalnie

stać, ja bez dwoch zdan wybrałbym 9700. Wtedy wymiana ma 

większy sens, zwlaszcza ze miałbys do niej doplacic niewiele, skoro

mowisz ze ceny masz atrakcyjne a i za GF4 wezmiesz sporo. 

9700 to  dodatkowe 4 potoki i 256 bitowa pamiec, co

napewno będzie odczuwalne, no i jeszcze spory zapas mocy,

ktory mozna uwolnic przec OC :D.

wiesz to najbardziej rozsadny wybor bez watpienia... tylko zawsze jakos z ta kasa sie liczysz i... zreszta co ja bede wam tlumaczyl. Zobacze jeszcze jak sprawka bedzie wygladala z cenami

poki co THX & pozdro

Lavgier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TWIN, widze ze mamy identyczne monitory, jestes ze swojego zadowolony? Jak u Ciebie z geometria?

Ho, ho, i to bardzo! Sluzy mi juz ponad 2 lata i mam nadzieje ze bedzie

jeszcze dlugo. Geometria b. dobra, kolorki nasycone, miod, jedyny minus

to lekkie wychylenie ( ok 1 mm ) dolnej krawedzi ekranu w gore, ale

na Trinitronie to ponoc normalka, zreszta widzialem jeszcze dwa inne -

jednego Soniaka i jednego CTX'a i występował ten sam efekt. Ponoć

do skorygowania w serwisie, ale IMHO nie warto, wogole nie przeszkadza

w pracy. :D

EDTIT: Ostrość rowniez b. dobra 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...