Skocz do zawartości
M4tty

Komputer do gier z monitorem 240 Hz – budżet ~9000 zł, prośba o pomoc w doborze zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!   

Planuję złożyć komputer do gier i chciałbym prosić o pomoc w dobraniu odpowiedniego zestawu. Mój budżet to około 9000 zł i chciałbym, żeby w tej cenie znalazł się także monitor. Zależy mi na monitorze z odświeżaniem 240 Hz, ale nie znam się na monitorach, więc byłbym wdzięczny za propozycję modelu, który dobrze współgrałby z komputerem i pozwolił w pełni wykorzystać jego możliwości.   

Głównie gram w gry wydajnościowe, takie jak CS2 czy Fortnite, ale chciałbym także móc od czasu do czasu zagrać w bardziej wymagające tytuły, np. Elden Ring, Wiedźmin 3 czy Red Dead Redemption 2 w wysokich, przyjemnych dla oka ustawieniach graficznych.   

Preferuję Windows jako system operacyjny. 

Chciałbym, aby sprzęt był nowy, ale jeśli są sensowne propozycje używanego komponentu, mogę je rozważyć. Zależy mi także na tym, żeby komputer miał dobre chłodzenie i wentylację, a jego komponenty były gotowe na rozbudowę w przyszłości, ponieważ planuję korzystać z niego przez kilka lat.   

Będę wdzięczny za każdą propozycję zestawu komputerowego oraz monitora, który będzie odpowiedni zarówno do gier e-sportowych, jak i bardziej wymagających tytułów. Każda rada dotycząca doboru komponentów lub monitorów będzie dla mnie cenna.  

Dzięki z góry za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

czy zapoznawałeś sie z np. 

https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-wrzesien-2025

to są tylko propozycje i ogólny zarys bo do każdego zestawu trzeba doliczyć jeszcze obudowę 300-500PLN. 

kupując monitor czy zorientowałeś się jakiego typu miał by być to monitor , np. na jakim podświetleniu ?

i chciał byś zacząć z wysokiego C  

Monitor AOC Agon Pro QD-OLED AG276QZD2   ale cena 2300pln. 

czy cos skromniejszego 

Monitor Dell Alienware AW2723DF (210-BFII)  1400pln. 

lub po kosztach coś z przedziału poniżej 1 tys. PLN. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi się zestaw, który ułożyłeś – wygląda naprawdę solidnie. Zastanawiam się jednak nad dopłatą do nieco mocniejszego procesora, np. AMD Ryzen 7 7800X3D. W związku z tym, czy trzeba byłoby w takim razie dobrać inne komponenty, np. chłodzenie, żeby wszystko działało optymalnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi