Skocz do zawartości
Lukasar

Modernizacja PC

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, już sie zdecydowałem, później zmieniłem zdanie, później znowu zmieniłem i w ten sposób cały czas siedzę na starym sprzęcie. Do rzeczy.

Mam aktualnie:

MB: MSI B450 PRO MAX

CPU: Ryzen 5 2600

GPU: GTX 1660

PSU: Seasonic 550W

Generalnie używam PC do grania w Anno, civ6, cyberpunk, chciałbym w przyszłości pograć w nowego np nowego Wiedzmina. Zakupy chce zrobic przez mediaexpert.

CPU do wyboru mam Ryzen 9 5900XT i Ryzen 7 5800X. Skłaniam sie do tej drugiej opcji bo z testów wynika ze wzrost wydajnosci nie jest opłacalny dopłaty 500 pln plus zostaje wiecej zapasu W na GPU.

No i GPU, opcje jakie biorę pod uwagę to RTXy 4070 SUPER, wszystkie wersje 5060, 5070.

Chodzi o optymalny wybór, nawet jeżeli dałoby sie na nim grać w nowego tytuły np max 3 lata. To wtedy złożę sobie nowy cały zestaw. Więc jeżeli 5060 za 1,5k może mi wystarczyć (głównie strategie) to nie będę lądował 4070 za dwa razy tyle. A będę miał satysfakcję ze kiedyś złożyłem zestaw którego modernizacja po latach za 2k + 16gm ram daje rade w nowe gry 🙂

Pchnijcie mnie do decyzji bo do premiery Anno 117 coraz bliżej i tak wiem ubisoft ble, ale kocham te serię.

Edit.

Doczytałem na szybko o pcie 4.0 i 3.0 i spadkach wydajnosci nowych GPU więc do gry wchodzi jeszcze np Radeon RX 7600 XT 16GB...

Edytowane przez Lukasar
Dodanie informacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

52 minutes ago, Lukasar said:

CPU do wyboru mam Ryzen 9 5900XT i Ryzen 7 5800X. Skłaniam sie do tej drugiej opcji bo z testów wynika ze wzrost wydajnosci nie jest opłacalny dopłaty 500 pln plus zostaje wiecej zapasu W na GPU.

Ja bym pomyślał o kupieniu procesora i płyty głównej z socketem AM5.

53 minutes ago, Lukasar said:

Więc jeżeli 5060 za 1,5k może mi wystarczyć (głównie strategie)

W grach strategicznych bodajże bardzo ważny jest procesor, więc myślę że warto jest zainwestować już w nowszą platformę niż w umierającą AM4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45 minut temu, BlackWhite46 napisał(a):

Ja bym pomyślał o kupieniu procesora i płyty głównej z socketem AM5.

W grach strategicznych bodajże bardzo ważny jest procesor, więc myślę że warto jest zainwestować już w nowszą platformę niż w umierającą AM4.

I w ten sposób wydając 4k pln https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-pazdziernik-2025?page=0,8 miałbym podejrzewam porównywalne wyniki jak dokładając 2k do tego. Oczywiście mogę wydać 8k i kupic cos duzo mocniejszego, ale podstawka am5 bedzie jeszcze pewnie z 3 lata i wtedy znowu przesiadka na am6 przy modernizacji. A tak przeczekam sobie te 3-4 lata do AM6 i wtedy wymienię wszystko. Dla mnie wystarczy jak gra bedzie miała 60fpsow w wysokich detalach na 1080p lub 1440p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

słusznie , jak sam zauważyłeś AM5 to nie jest platforma na 10 lat tylko pewnie za nie długo usłyszymy o AM6 i aby w pełni wykorzystać nowe CPU to i np. DDR6 będą potrzebne xD  

przed instalacja nowego CPU zapewne wymagana aktualizacja biosu do najnowszego dostępnego 

https://pl.msi.com/Motherboard/B450-A-PRO-MAX/support#bios

fakt twoja płyta główna posiada PCIE 3.0 , ale jak pokazują testy np. RTX 5060Ti 16GB to za takich dużych spadków nie ma , ale na wersja z 8GB faktycznie ma wpływ PCIe 3.0 i to znaczny. 

po za tym procesory które sobie upatrzyłeś , dwie kwestie,  pierwsza cena zakupu , oraz te procesory z X sie grzeją wiec chłodzenie typu BOX moze być trochę głośno i gorąco

nowy moze bardziej optymalnym wyborem był by Ryzen 7 5700X , chłodniejszy itd. 

albo czy przy takiej inwestycji nie warto było by sie rozejrzeć za np. używanym na gwarancji Ryzen 7 5700X3D ?

ps. jak coś sie kopiuje z rynku wtórnego zawsze sie pytam czy sprzedający posiada dowód zakupu , aby w razie W nie mieć problemów z uzyskaniem gwarancji , ktoś nie posiada dowodu zakupu to ogóle nie podejmuje tematu zakupu.      

czyli na pewno nie ogłoszenie tego typu ...

https://www.olx.pl/d/oferta/procesor-amd-ryzen-7-5700x3d-CID99-ID17tUyY.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi