Skocz do zawartości
Tubus

Zestaw do pracy i okazjonalnego grania do 4000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
szukam komputera do pracy, multimediów oraz okazjonalnego grania (wystarczy płynne działanie kilkuletnich gier). Komputer będzie działał niemal przez cały dzień, dlatego chciałbym żeby był dość energooszczędny. W przyszłości (2-3 lata) planuję jego modernizację pod nowsze gry, dlatego potrzebuję zestawu, który można będzie rozbudować. Wstępny budżet to 4000zł, ale mogę go nieco zwiększyć - wolę zapłacić teraz trochę więcej, niż za 2 lata wymieniać cały komputer.

Po wstępnej analizie skłaniam się ku:

AMD Ryzen 5 8600G (https://www.x-kom.pl/p/1213365-procesor-amd-ryzen-5-amd-ryzen-5-8600g.html) ze względu energooszczędność i brak potrzeby dedykowanej karty graficznej,

Cougar Uniface RGB Black (https://www.x-kom.pl/p/1233104-obudowa-do-komputera-cougar-uniface-rgb-black.html) ze względu na świetne recenzje i filtry przeciwkurzowe,

ale nie wykluczam innych wariantów. Co do pozostałych elementów nie mam zbyt wielkich oczekiwań:

• dobry, energooszczędny zasilacz z mocą i okablowaniem pod przyszłą rozbudowę z średniej klasy kartą graficzną,
  • płyta główna z 4 złączami SATA,
  • pamięć 2x32GB,
  • dysk SSD 2TB,
  • chłodzenie dostosowane do zestawu.

Pozdrawiam i z góry dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

czyli obecnie zestaw będzie opierał sie na igpu ? 

bo sama karta graficzna pochłonie znaczna cześć budżetu i wtedy trzeba by wybierając resztę podzespołów iść po taniości.   

CPU- AMD Ryzen 5 8600G - 780pln.

obudowa - 460pln.

pamięć ram - Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC)  - 460pln.

dysk SSD M.2 - Dysk SSD Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (VP4300L2TBM28H)  -480pln. 

chłodzenie cpu - Chłodzenie CPU Arctic Freezer 36 CO (ACFRE00122A) - 139pln. 

lub  Chłodzenie CPU be quiet! Pure Rock Pro 3 (BK041) - 189pln. 

płyta główna - Gigabyte B850 GAMING X WIFI6E -809pln. 

zasilacz - 750W lub 850W

np. Zasilacz SeaSonic Focus GX ATX 3 750W (FOCUS-GX-750-V4) -520pln. 

lub

Zasilacz SeaSonic Focus GX ATX 3 850W (FOCUS-GX-850-V4) -618pln.

Zasilacz Nzxt C850 Gold ATX 3.1 850W (PA-8G2BB-EU) - 576pln. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

czyli obecnie zestaw będzie opierał sie na igpu ? 

bo sama karta graficzna pochłonie znaczna cześć budżetu i wtedy trzeba by wybierając resztę podzespołów iść po taniości.   

Dziękuję za szybką odpowiedź. Przez najbliższe 2-3 lata nie będę miał zbyt wiele czasu na granie, a do tego mam kilka lat zaległości. Z tego powodu igpu wydaje się najsensowniejszym rozwiązaniem, bo i tak nie wykorzystam teraz karty graficznej. Mogę podnieść budżet do 6500 zł, ale nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto. Platforma AM5 powinna być standardem jeszcze przez kilka lat, dlatego wolę zainwestować w podzespoły, które nie pójdą do kosza.

Zastanawiam się nad 64GB ram (np. https://www.x-kom.pl/p/1346377-pamiec-ram-ddr5-patriot-64gb-2x32gb-6000-28-viper-elite-5-ultra.html), bo z tego co wiem, to 2x32 jest znacznie wydajniejsze niż 4x16.

Czy chłodzenie ENDORFY Fortis 5 ARGB 140mm (https://www.x-kom.pl/p/1077161-chlodzenie-procesora-endorfy-fortis-5-argb-140mm.html) jest równie dobre co te zaproponowane? Jest teraz dostępne za 179zł i znalazłem opinię dotyczącą dobrego chłodzenia AMD Ryzen 5 8600G.

Co do płyty głównej Gigabyte B850 GAMING X WIFI6E, to wygląda dobrze, tylko w specyfikacji jest tylko jedno USB 3.2, a obudowa ma wyprowadzone 2 złącza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do grania 2x16GB obecnie spokojnie wystarcza , ale jeśli potrzebujesz 2x32 i je wykorzystasz ( obróbka wideo itd.) to ok 

2x32 nie jest wydajniejsze niż 4x16 ale przy określonym scenariuszu bo w programach często szybkość nie takiego ma zaznaczenia ale w grach już tak , problem leży gdzie indziej , pamięcią zarządza czy steruje zintegrowany kontroler który znajduje sie w samym CPU i obecne kontrolery nie wyrabiają obciążenia 4x ( ano trzeba patrzeć w specyfikacje czy CPU ma kontroler dwu kanałowy czy cztero kanałowy)  , i chcąc aby to pracowało stabilnie trzeba schodzić z prędkościami , przykładowo kupujesz zestaw 2xGB 6000MT/s i po włączeniu profilu w AM5 AMD EXPO pamięci pracują stabilnie (tak tak trzeba to samemu włączyć w biosie bo standardowo płyta główna uruchomi je z 4800MT/s)  ale ktoś tobie doradził że dokup kolejny zestaw 2xGB , czyli obsadzasz 4 banki i mamy np. 4X16GB nawet bez włączania profilu AMD EXPO czyli 4800MT/s  PC łapie w losowych momentach reset albo sie zawiesza i jak pokazują testy to nawet trzeba zejść z szybkością do 3600MT/s   xD 

chłodzenie Fortis 5 testowałem wersje z dwoma wiatrakami , trochę specyficzny montaż (chyba że teraz coś poprawili) ale trzeba przyznać że stosunkowo jest wydajne.   

i tak w takich pieniądzach chyba bardziej zdecydował bym sie na Chłodzenie CPU be quiet! Pure Rock Pro 3 (BK041)   

ale patrząc na ogólna wydajność , mniejsze gabaryty i tak uważam ze obecnie dobrym wyborem jest Chłodzenie CPU Arctic Freezer 36 CO (ACFRE00122A) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi