Skocz do zawartości
piotrek9005

Problem z pamięciami 3600MHz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z pamięciami RAM albo z profilem XMP. Do tej pory(około 4 lata) miałem (Crucial 16GB (2x8GB) 3600MHz CL16 Ballistix Black) ale zaczęło powoli brakować, więc postanowiłem wymienić na 2x16GB. W połowie września kupiłem (G.SKILL 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16 Ripjaws V), ale po ustawieniu XMP komputer się resetował i nie dało się na nim pracować. Więc wsadziłem ponownie te stare i wszystko wróciło do normy. Nowe pamięci oddałem, bo myślałem że są uszkodzone. Dziś kupiłem G.SKILL Trident Z RGB 32GB 3600MHz CL16 i jest podobny problem. Co prawda da się uruchomić grę ale komp się resetuje co jakiś czas(30-60min). Dziwne to trochę, bo ten nowe pamięci mają minimalnie większe opóźnienia, a mimo to jest coś nie tak. Pamięci mam włożone w slot 2 i 4 licząc od procesora, chyba A2 i B2 o ile dobrze pamiętam. Próbowałem zmieniać timingi z bazowych profilu XMP o 1 w dół lub w górę ale nic to nie zmieniło. Napięcie jest ustawione na 1,35v ale w bocznym panelu BIOSu pokazuje coś około 1,38V, może tutaj jest coś nie tak? 

Płyta główna: Gigabyte B450 AORUS ELITE V2,

BIOS: F68H(najnowszy jaki był na 15 września),

Procesor: AMD Ryzen 5 5600X.

Z góry dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wbrew pozorom nie dzieje się tutaj nic niespodziewanego. 

Profile XMP to ustawienia, które były testowane na intelach. Zazwyczaj z intelami działają, ale to nie jest gwarantowane. Z amd zwykle też, ale rzadziej. Gwarantowane jest działanie w ustawieniach z profilu jedec. Wszystko powyżej to overclocking. Ludzie się przyzwyczaili, że to działa, bo zazwyczaj działa, ale wcale nie musi i nikt tego nie obiecuje. 

Masz tutaj 2 zjawiska: próbę odpalenia sprzętu w trybie znacznego oc i naturalne starzenie się sprzętu. Wyżyłowane ustawienia ramu z czasem stają się niestabilne. Osobiście na płytach gigabyte miałem najwięcej problemów ze starzeniem się sprzętu, chociaż nie mogę powiedzieć, czy faktycznie gigabyte jest tutaj jakoś szczególnie problematyczny. Za mała próbka testowa. Sam problem jest jednak powszechny. 

Z mojego doświadczenia wynika, że skuteczniejszym rozwiązaniem od mieszania timingami jest podnoszenie napięcia. Dodatkowe 0,01-0,02V powinno wystarczyć gdzieś na rok pracy. Tutaj już od strzała nie działa, więc pewnie musisz zacząć od 1,4V, jeśli liczysz na odpalenie XMP.

PS. Aktualizacja biosu częściej szkodzi niż pomaga, bo zazwyczaj aktualizuje się w dwóch celach: albo dodaje się nowe funkcje (np. obsługa nowych procesorów), albo "poprawia się stabilność", co w praktyce oznacza jakieś ograniczanie wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi