piotrek9005 Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu Witam, mam problem z pamięciami RAM albo z profilem XMP. Do tej pory(około 4 lata) miałem (Crucial 16GB (2x8GB) 3600MHz CL16 Ballistix Black) ale zaczęło powoli brakować, więc postanowiłem wymienić na 2x16GB. W połowie września kupiłem (G.SKILL 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16 Ripjaws V), ale po ustawieniu XMP komputer się resetował i nie dało się na nim pracować. Więc wsadziłem ponownie te stare i wszystko wróciło do normy. Nowe pamięci oddałem, bo myślałem że są uszkodzone. Dziś kupiłem G.SKILL Trident Z RGB 32GB 3600MHz CL16 i jest podobny problem. Co prawda da się uruchomić grę ale komp się resetuje co jakiś czas(30-60min). Dziwne to trochę, bo ten nowe pamięci mają minimalnie większe opóźnienia, a mimo to jest coś nie tak. Pamięci mam włożone w slot 2 i 4 licząc od procesora, chyba A2 i B2 o ile dobrze pamiętam. Próbowałem zmieniać timingi z bazowych profilu XMP o 1 w dół lub w górę ale nic to nie zmieniło. Napięcie jest ustawione na 1,35v ale w bocznym panelu BIOSu pokazuje coś około 1,38V, może tutaj jest coś nie tak? Płyta główna: Gigabyte B450 AORUS ELITE V2, BIOS: F68H(najnowszy jaki był na 15 września), Procesor: AMD Ryzen 5 5600X. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu Może zmniejsz OC kontrolera RAM (z 3600 MT/s na np. 3400 MT/s). Swoją drogą sprawdzałeś czy na starych pamięciach nie ma błędów w memtest x86 odpalonym na całą noc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek9005 Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu Nie sprawdzałem ale przez 4 lata nawet raz takie akcje się nie działy. Będę miał więcej czasu to spróbuje wrzucić stare i puścić test. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu Może te 16tki są duall rank . To jest AMD ,zawsze niżej lata niż intel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...