Skocz do zawartości
piotrek9005

Problem z pamięciami 3600MHz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z pamięciami RAM albo z profilem XMP. Do tej pory(około 4 lata) miałem (Crucial 16GB (2x8GB) 3600MHz CL16 Ballistix Black) ale zaczęło powoli brakować, więc postanowiłem wymienić na 2x16GB. W połowie września kupiłem (G.SKILL 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16 Ripjaws V), ale po ustawieniu XMP komputer się resetował i nie dało się na nim pracować. Więc wsadziłem ponownie te stare i wszystko wróciło do normy. Nowe pamięci oddałem, bo myślałem że są uszkodzone. Dziś kupiłem G.SKILL Trident Z RGB 32GB 3600MHz CL16 i jest podobny problem. Co prawda da się uruchomić grę ale komp się resetuje co jakiś czas(30-60min). Dziwne to trochę, bo ten nowe pamięci mają minimalnie większe opóźnienia, a mimo to jest coś nie tak. Pamięci mam włożone w slot 2 i 4 licząc od procesora, chyba A2 i B2 o ile dobrze pamiętam. Próbowałem zmieniać timingi z bazowych profilu XMP o 1 w dół lub w górę ale nic to nie zmieniło. Napięcie jest ustawione na 1,35v ale w bocznym panelu BIOSu pokazuje coś około 1,38V, może tutaj jest coś nie tak? 

Płyta główna: Gigabyte B450 AORUS ELITE V2,

BIOS: F68H(najnowszy jaki był na 15 września),

Procesor: AMD Ryzen 5 5600X.

Z góry dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi