sihon Opublikowano Poniedziałek o 09:51 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 09:51 Jak w temacie, co cichsze tak out-of-the-box? 9 285K czy 7 9800X3D? Chodzi mi o prace niewymagającą dużej wydajności, średnią wydajność i najwyższą. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Poniedziałek o 12:18 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 12:18 (edytowane) Te CPU grzeją się podobnie (na co ma wpływ też transfer ciepła z "DIE" na IHS, a nie sama moc), więc na "stock" są podobnie trudne do schłodzenia: https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/25.html - bez UV, to najłatwiej jest ustawić po prostu niższy PowerLimit na Intel, a wówczas taki i9 285K na nisko ustawionym limicie mocy (np. PL2=PL1=125W) będzie relatywnie łatwy do schłodzenia. Z drugiej strony AMD AM5 będzie gościło przyszłe CPU (a na Intel LGA1851 już prawdopodobnie nic nowego nie wyjdzie), jednak tutaj nie wiem czy można tak łatwo ustawić niższy PowerLimit jak ma to miejsce na Intelach. Edytowane Poniedziałek o 12:20 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano Środa o 05:36 Zgłoś Opublikowano Środa o 05:36 Na AMD wystarczy jak w PBO Curve Optimiser ustawisz na -25 i przetestujesz czy działa. Z tego co czytałem te -25 osiąga większość. Mimo to pytanie jest bez sensu, sam procesor jest bezgłośny, nie zakładaj chłodzenia to cisza będzie idealna, a ważne jest to czym chcesz to schłodzić i to jest tutaj najważniejsze. Są sposoby na ciszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Środa o 13:16 Zgłoś Opublikowano Środa o 13:16 W dniu 13.10.2025 o 11:51, sihon napisał(a): Chodzi mi o prace niewymagającą dużej wydajności, średnią wydajność i najwyższą. Jeden i drugi nadaje się bardziej do zupełnie innego, jak nie podasz konkretnego zastosowania/softu z jakiego korzystasz to się nie dowiesz. 9800X w większości scenariuszy pobiera mniej prądu, pomijając poprawioną efektywność energetyczną 285K to i tak łatwiej schłodzić 9800X 3D. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raider Opublikowano Środa o 17:17 Zgłoś Opublikowano Środa o 17:17 9800X3D łatwiej później sprzedać bo świetnie się nadaje do gier a 285K od razu leci na złom tj do rosji albo gdzieś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...