Skocz do zawartości
tomasz1w

Biały zasilacz 1000W wysokiej jakości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Składam nowy zestaw i szukam nowego, białego zasilacza, który obsłuży mi z dużym zapasem zestaw, jak poniżej i zapewni spokój na kilka lat, w razie kolejnych upgradów. Zasilacz ma być wysokiej jakości, na tym elemencie nigdy nie oszczędzałem. Wiem też, że 850W ogarnęłoby poniższy zestaw bez żadnych problemów, ale wolę, gdy zasilacz pracuje z większą rezerwą mocy, jest wtedy cichszy i chyba też wolniej się zużywa. Dlatego celuję raczej w 1000W. 

1) Procesor AMD Ryzen 7 7700

2) Płyta główna GIGABYTE B850 AORUS ELITE WIFI6E ICE

3) RAM ADATA XPG Lancer Blade RGB, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30

4) GPU GIGABYTE RTX 5070Ti AERO OC 

Zasilacz koniecznie z 16-pinowym kablem zasilającym GPU, bo nie chciałbym stosować żadnych przejściówek do nowej karty.

Dobrze byłoby też, gdyby okablowanie było estetycznie wykonane a przewody w miarę elastyczne. Białe wtyczki mile widziane,

Na razie waham się między tymi dwoma poniżej ze wskazaniem chyba na NZXT. Będę wdzięczny za Wasze sugestie, który lepszy, a może rozważyć jeszcze coś innego?

OPCJA 1: NZXT C1000

OPCJA 2: CORSAIR RM1000X SHIFT WHITE

Edytowane przez tomasz1w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim. Podepnę się pod kolegę. Temat jak u kolegi, konfiguracja ciut inna: ryzen 9800x3d, rtx 5080 od Gigabyte, ram 64 GB 6400, na płycie Aorus x870 Stealth ice, wszystko w obudowie Nzxt h9 flow (2025) Od zawsze inwestowałem w dobre zasilacze, gdyby nie to, że wszystko jest białe wybrałbym 1000w be quiet dark power 14.

Teraz rozważam:

https://www.morele.net/zasilacz-lian-li-edge-eg1000-white-1000w-13672127/

https://www.morele.net/zasilacz-seasonic-focus-gx-white-atx-3-1000w-focus-gx-1000-v4-white-14629236/

P.S. kolega wyżej wskazywał na zasilacz ASUS. Ostatni komputer składałem ponad 10 lat temu, wtedy Asus nie produkował zasilaczy. Nie ukrywam, nie mam przekonania ale bardziej z uwagi na brak rozeznania. Komputer będzie prezentem dla syna, nabyć jak najbardziej bezobsługowy i bezawaryjny jak się da.

Będę wdzięczny za każdą poradę.

Edytowane przez sweet_bastard
Literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz spora cześć producentów nie produkuje własnych zasilaczy tylko dokleja własna naklejkę , informacje do znalezienia w sieci kto dla kogo produkuje ko jest producentem a kto dla kogo wytwarza jako producent OEM

jak na zasilacz jest udzielana gwarancja 10 lat , to raczej w środku nie mogą być najtańsze komponenty ale i tak może sie on zepsuć xD

SeaSonic na swoje TOP zasilacze udziela nawet 12 lat gwarancji ale trzeba lika PLN dopłacić  , myślę że nie zależnie na jakiego producenta sie zdecydujesz to będziesz zadowolony , tylko jakoś nie jestem przekonany że zasilacze z wiatrakami 12cm pod obciążeniem są super ciche.      

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuszna uwaga Mr. T… Nie zwróciłem uwagi, że Li Lian ma mniejszy wentylator. Zakładam jednak, że z uwagi na sprawność może generować mniej ciepła a co za tym idzie, mniejszy wentylator jest sobie w stanie z tym poradzić. „Za moich czasów…” najlepsze procki były chłodzone na powietrzu z 12 cm wentylem na półtorakilogramowym bloku miedzi i amelinium 😝 i żeśmy żyli a wyścig w drodze do bezgłośnego komputera trwał w najlepsze.

W komentarzach ludzie piszą, że cichy choć tu z doświadczenia wiem, jak bardzo subiektywne to doświadczenie!

Przemyśle jeszcze temat. Dzięki.

A może ktoś ma tego Lian Li i mógłby coś z własnego doświadczenia napisać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, sweet_bastard napisał(a):

Temat jak u kolegi, konfiguracja ciut inna: ryzen 9800x3d, rtx 5080 od Gigabyte, ram 64 GB 6400, na płycie Aorus x870 Stealth ice, wszystko w obudowie Nzxt h9 flow (2025)

No niczego sobie zestawik;) Płyty Gigabyte Aourus Stealth Ice są śliczne. I w końcu nie muszę się tak męczyć z podpinaniem kabli z zasilacza do płyty. Customowy przewód od CableMod zamówiłem tylko jeden - do karty graficznej, bo reszta jest schowana za płytą:) 

Obudowa Nzxt H9 Flow (2025) - bardzo ciekawa, czy wszystkie wentylatory w obudowie są ARGB? Czy może będziesz je wymieniał na inne? Jeżeli tak, to na jakie?

Pozdrawiam, Tomek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Początkowo będą te z budy.

Generalnie, nie będę ukrywał, to zupełnie nie mój styl, gdyby to był komputer dla mnie wybrałbym kompletnie inną obudowę. Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale gdy zacząłem poszukiwania po wieloletniej przerwie aż zamarłem z przerażenia. Za stary jestem, dla mnie ideałem była obudowa Antec P182 w kolorze Gun Metal. Cuuuudo…

Komputer jest prezentem urodzinowym dla  12 letniego Syna. Jego wymagania były proste - ma być kolorowo jak na odpuście 😜

Z tego co rozumiem wszystkie stockowe wentyle są RGB. Na górę pójdzie Arctic Liquid Freezer III 420 Pro i tam będą wentyle ARGB.

Nie mam pojęcia jak to będzie działało. Jeśli będzie konieczność, wymienię wentyle ale na ten moment nie myślałem o tym w ogóle, zwłaszcza, że to pewnie będzie kolejne 1,5 - 2k.

P.S. jaka w praktyce jest różnica pomiędzy RGB a ARGB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po głębszym riserczu, żaden biały zasilacz mnie nie przekonał. Li Lian z zarzutami, że głośny, Seasonic (w szczególności flagowy Vertex) się pali/zalicza losowe zgony, Gigabyte wypada ogólnie słabo, Asus że piszczą cewki etc… Najważniejsze jednak, że wszystkie (z wyjątkiem Asusa, który nota bene wypadł chyba najlepiej ze wszystkich) max certyfikat Gold przy mocy 1000W.

Stanęło na Be Quiet Dark Power 14, zwłaszcza kiedy zobaczyłem wyniki testów..!! Z uwagi na zastosowaną płytę nie będzie to problemem (mam nadzieję), zastanawiam się jeszcze jak poprowadzić przewód do karty graficznej, jednak obecny plan zakłada montaż w pionie co powinno znacząco poprawić sytuację.

Czekam aż wybrana płyta pojawi się w jakim normalnym sklepie, niestety Komputronik nie jest w stanie potwierdzić daty dostępności. Reszta w drodze lub w domu.

Wentylatory - pogłębiłem nieco swoją wiedzę. Podobają mi się Li Lian, widzę zastosowanie dla wersji sl-Infinity oraz tl wireless, jednak zastrzegam - nie było to najbardziej szczegółowe na świecie samodoskonalenie. Obecnie zostają stockowe. Jeśli nie będzie z nimi jakiegoś dramatu poczekam z nadzieją, że syn naprawdę jest mój i za jakiś czas obudzi się w nim potrzeba zmian. I tak, ku mojej rozpaczy, obecnie niewiele z nim wiedzy hardwerowej, jeszcze mniej softowej ale co najgorsze - zero chęci pozyskania tych informacji. Może za jakiś czas…

Tak mi się zdaje, że od czasu kiedy kupiłem swoją pierwszą świadomą grafikę w dorosłym życiu (geforce 6600 gt agp 😃) jestem chyba fizycznie niezdolny do zbudowania kompa ze specyfikacją z niskiej półki. Taki średniak jak obecnie to balans pomiędzy sercem i rozumem. Gdyby nie to, Młody dostałby coś nieco tylko lepszego niż posiada obecnie (a ma staruszka, niemożliwego do upgreadowania: i7 4790k z gf 970 gtx)z założeniem, że sam odbędzie podróż overlockersko-modderską w dążeniu do piękna i wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi