Skocz do zawartości
Balsen

Radeon RX 9060 XT – komunikat „CSM detected”. Mam Legacy+MBR. Czy robić MBR→GPT i przejść na UEFI?

Rekomendowane odpowiedzi

CPU: AMD Ryzen 5 5500
GPU: ASUS Radeon RX 9060 XT Dual 8GB
Płyta: ASrock B450M Pro4 R2.0 
Win10

Cześć, mam PC z Ryzen 5 5500 i ASUS Radeon RX 9060 XT Dual 8GB. W AMD Adrenalin wyskakuje alert „CSM detected” (AMD sugeruje, że mam włączony CSM/Legacy i powinienem przejść na UEFI).

Sprawdzone:
msinfo32 - Tryb BIOS: Starszy (Legacy)
Zarządzanie dyskami - Dysk 0 (systemowy) ma styl partycji MBR
mbr2gpt /validate /disk:0 /allowFullOS - Validation completed successfully

Dylemat:
Zostawić jak jest (Legacy/MBR) i tylko uciszyć komunikat?
czy:

zrobić przejście na UEFI bez reinstalacji: mbr2gpt /convert - potem w BIOS wyłączyć CSM i ustawić boot z „Windows Boot Manager”.

Czy przy RX 9060 XT warto to robić głównie dla kompatybilności z AMD (skoro sam 3DMark/FPS raczej nie wzrośnie)?
Jakie są realne ryzyka i najczęstsze pułapki (np. brak bootowania po przełączeniu) albo utrata partycji czy w ogóle zawartości c:?

Czy przy moim przypadku (validate OK) to jest rutynowe, czy lepiej nie ruszać?

Z góry dzięki

PS - wszystko co wiem wynika z moich rozmów z GPT stąd wolę zapytać ludzi z czym mam do czynienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągnij sobie GPU-Z, zakładka Advanced(z rozwijanego menu na górze) zmieniasz z General na PCIe Resizable BAR, masz mieć tam: Enabled i same Yes!

Ale żeby do tego dojść trzeba zrobić parę kroków. Najpierw konwertujesz dysk systemowy z MBR na GPT tu gość fajnie tłumaczy jak i co obejrzyj(jeden obraz to 1000słów) oswoisz się z tym procesem 😄

Bardzo ważne!! musisz sprawdzić(ikona mój komputer i prawym wybierasz> zarządzaj) następnie w nowym oknie> zarządzanie dyskami i tam zobaczyć jakie oznaczenie ma twój dysk systemowy 0, 1, 2, 3 itd. To jest kluczowe! O tym gość właśnie mówi po 3min filmu. On zapomniał dodać że przy konwertowaniu też musisz wpisać /disk: 1, 2 lub 3 itd. jeśli twój dysk ma inną liczbę niż 0!!! Jeśli ma 0 to nie dodajesz tego polecenia wcale.

Widzę że /disk: 0 sprawdzałeś ale się upewnij. Powinno się przed tym zrobić kopię systemu/dysku ale jak tam chcesz. 

Tu inny gość pokazuje jak wyłączyć CSM nie pamiętam co tam dalej trzeba, ale w biosie po tych wcześniejszych machinacjach dopiero na koniec zmieniasz na UEFI bo Legacy przestanie ci widzieć dysk systemowy(więc nie ma powrotu).   

Jak ci system wystartuje to jak na początku GPU-Z sprawdzasz czy masz wszystko na tak w resizebar. 

Powiem tak zawsze jest jakieś ryzyko że na którymś z kroków się coś zesra i będziesz w [gluteus maximus]. Ale mi poszło gładko(nie licząc 2-3h nerwów szukania tego co i jak).

Minusem jest też to że mi w widoku mój komputer pojawiła się mała partycja 50MB(zastrzeżona przez system) nie wiem czy to usunąć, zlikwidować literę tej partycji aby sama znikła(to jest tylko kwestia kosmetyczna). No i sam system chyba 2-3s dłużej się uruchamia bo widzę 2x logo płyty głównej i później ten ekran przed pulpitem(z tym kołem gdzie mamy naszą ikonę i nazwę konta) wcześniej tego nie miałem. Ale jak się przyzwyczaiłem i mam w [gluteus maximus] to, nie chce się tym denerwować. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 hours ago, Zwykły User2 said:

Minusem jest też to że mi w widoku mój komputer pojawiła się mała partycja 50MB(zastrzeżona przez system) nie wiem czy to usunąć, zlikwidować literę tej partycji aby sama znikła(to jest tylko kwestia kosmetyczna).

Prawdopodobnie to jest partycja do rozruchu pod UEFI. Jeśli wejdziesz do środka powinieneś znaleźć folder "EFI", a w tym folderze kolejne - "BOOT" i "Microsoft".

Raczej możesz bezproblemowo zlikwidować literę partycji, Windows i tak znajdzie tą partycję i będzie aktualizował bootloader automatycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.purepc.pl/karty-graficzne-amd-radeon-rx-9000-beda-wymagac-interfejsu-uefi-to-zla-wiadomosc-dla-posiadaczy-starszych-pecetow

RDNA 4 wymaga UEFI.

Nie wiem czy jest sens prowokować los i czekać aż coś się wykrzaczy czy nie prościej postawic partycje na nowo w pełni pod UEFI. Ja bym wszystko postawił od nowa - oszczędzisz sobie wbrew pozorom czasu i będziesz miec pewność że wszystko będzie działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Balsen napisał(a):

a warta jest zachodu ta gra o UEFI?

Mam
CPU: AMD Ryzen 5 5500
GPU: ASUS Radeon RX 9060 XT Dual 8GB GDDR6
ASRock B450M Pro4 R2.0

Nie jest to high endowy zestaw, ale tym bardziej w niższych półkach warto powalczyć o każdą klatkę na sekundę. Nie znam, nie robiłem testów na CSM dla rDNA 4, wszystkie zestawy jakie składaliśmy od początku są na UEFI. Od dobrych 10 lat. W dodatku jak za jakiś czas coś ci się zacznie wykrzaczac, zapytasz gdzieś o pomoc, pierwsze na co ci ludzie zwrócą uwagę to CSM zamiast UEFI. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi