Skocz do zawartości
desolace

Win 8.1 Pro, zniknął Program Files x86, pada HDD czy system się sypie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od dzisiaj zaczął się problem, mianowicie menadżer zadań nie włącza się, cmd nie wykrywa, że jestem adminem, niektóre aplikacje straciły swoje ikonki i jak klikam, to nie znajduje lokalizacji. 

Uruchomiłem na nowo do winRE i zrobiłem sfc scan. Później sam odpalił się CHKDSK i 3-4 razy przy 9% się resetował od zera, aż przy 30% przeszło do logowania i pulpitu. Problemy nie zniknęły, za to zniknął cały folder Program Files x86... Nie działa mi przeglądarka bo była tam zainstalowana.

Jak próbuję coś usunąć to dostaję błąd "przerwana akcja, nieoczekiwany błąd uniemożliwia usunięcie pliku, błąd 0x80070571 struktura dysku jest uszkodzona i nieczytelna.

Nie mam kopii plików, nie wiem jak je teraz uratować. Nie mam drugiego dysku, tylko małe pendrive i jeden dysk usb. Boję się że zaraz reszta plików zniknie. Będę wdzięczny za wszelką pomoc w problemie i czy mogę uratować pliki.

Win 8.1 pro

I5-3450s

Gtx 1050 2gb

8gb RAM

Chieftec A80, CTG-550-80P

Dysk HDD 1TB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Awaria dysku całkiem prawdopodobna (warto sprawdzić SMART dysku). Nieprawidłowo działający RAM mniej prawdopodobny. Swoją drogą, czemu nie dokonałeś parę lat temu darmowej aktualizacji do Windows 10, tylko jedziesz na od dawna niewspieranym Windows 8.1 PRO? Instalacja systemu na dysku talerzowym też średni pomysł, szczególnie że komputer Twój ma jedynie 8 GB RAM.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Sprawdzę SMART jak wrócę. Nie wiedziałem, że można było zaktualizować do win10 a ten działał, to nie pomyślałem.

Zamówiłem HDD 2TB żeby próbować zgrać na niego co się da. Jakie mam bezpieczne opcje żeby nie ryzykować dalszej utraty danych? Kopiować dane ręcznie, przez winRE, robić obraz czy klonowanie dysku? Da się uratować to co miałem w Program Files x86?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minutes ago, desolace said:

Da się uratować to co miałem w Program Files x86?

Jeśli zniknęło, to prawdopodobnie nie. Co takiego mogłeś mieć tam ważnego, oprócz zainstalowanych programów? Dane użytkownika programów zazwyczaj są w %AppData% lub %AppDataLocal%, nie Program Files, bo tym folderem może zarządzać tylko administrator.

Możesz spróbować zobrazować dysk albo skopiować dane ręcznie, najlepiej przez WinRE albo jakąś instalke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Programy i gry, których pliki edytowałem, więc potrzebuję tych plików, dużo czasu na to poszło na różne modyfikacje. Ale z pozycji pulpitu windows widzi tylko Program Files, nie widzi Program Files x86 a to tam są te pliki. Czy obraz mi zgra także ten folder x86?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minutes ago, desolace said:

Programy i gry, których pliki edytowałem, więc potrzebuję tych plików, dużo czasu na to poszło na różne modyfikacje. Ale z pozycji pulpitu windows widzi tylko Program Files, nie widzi Program Files x86 a to tam są te pliki. Czy obraz mi zgra także ten folder x86?

Dane technicznie mówiąc powinny być jeszcze na dysku, o ile Windows nie zaczął ich nadpisywać bo prawdopodobnie ich miejsce na dysku teraz jest rozpoznawane jako wolne miejsce. Jest możliwe że programy typu Recuva czy inne mogą to odczytać i odzyskać dane, ale to wymaga trochę szczęścia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi