Dr.Crash Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Witam wszystkich! Mam następujący problem. Z grupką znajomych pragniemy stworzyć lokalną sieć. Wszystko szło gładko do mommentu kiedy okazało się że odległości między domkami w niektórych przypadkach sięgają ok. 200m. Z tego co nam wiadomo na rynku można dostać karty które działają na odległość do 300. I tu mam pytanie czy faktycznie są dostępne takie karty, czy też sprzedawca zrobił nasz na szaro. Jeśli faktycznie są takie karty, to prosiłbym o podanie marki jak i ceny. Z góry dziękuję. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 pewnie są takie karty które wydalają przy 300m spokojnie. Takie karty np. ma firma Edimax (ale widziałem ver. na ISA :twisted: ) z tańszych ok.60-70 PLN 8) .Pewnie 3COM też ma cosik takiego ale pewnie trzy razy droższe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 A bym zapomniał zobacz na stronke firmy R+PL z bydy tam mogą mieć coś takiego (www.rpl.pl)- ceny i opisy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 sprawa prosta jeżeli masz dobrą skrętkę i sieć puścisz na 10Mb to powinno bez żadnej dopałki śmigać ale głowy nie dam. jeżeli nie to trzeba będzie dać hub-a po środku. na 100Mb sieć chodzi na 100m ale przy dobrym kablu io karcie sporo więcej można wyciągnąć :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 pamiętaj że nie tylko karty ale i kabel jest bardzo ważny. w przypadkach które opisałem dajesz kabel kat. 5e Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakur_45 Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Ej no nawet jak jest 200 czy 300 m sa urzadzenia do wzmacniania sygnalu niestety nie pamietam jak sie nazywaja ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bizonek Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 do 300m to można mieć odległośc tylko na 10Base5, czyli grubym koncetryku. :) 4zł / m :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalker Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Na skrętce nie pójdzie ethernet na odległość 300m. Tego nie przewiduje specyfikacja. Niektórzy producenci sie chwalą iż, ich karta prześle sygnał na większą odlegość ale na pewno będzie to okupione jakimiś błędami przesyłu. Według specyfikacji to tylko gruby koncentryk lub dać pomiędzy skrętkami urządzonko zwane repeater-em. On podbije sygnał i prześle dalej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...