Skocz do zawartości
blackops73

Problem z komputerem

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Mam problem z komputerem, problem jest dość specyficzny. Podczas normalnej rozgrywki, granie w gry, przeglądanie internetu renderowanie, chodzi niemal idealnie. Natomiast gdy np zamknę grę/jakiś program bardziej obciążający i zostawię komputer w całkowitej bezczynności na nwm 10-20min, to pojawia się na pulpicie czarny ekran, tak jakby monitor się wyłączył, wentylatory pracują normalnie, myszka i klawiatura jest podświetlona, ale nie reaguje na żadne kliknięcie. Dopiero wyłączenie  przyciskiem na obudowie zamyka go natychmiastowo.
Napisałem wcześniej, że niemal idealnie, bo raz na jakiś czas potrafi się zrestartować sam z siebie. W podglądzie zdarzeń nie ma kompletnie informacji co było przyczyną, jedynie co się wyświetla, to "System windows został nieoczekiwanie zamknięty"
Specyfikacja pc:

Procesor: ryzen 5600x

Ram 32gb ddr4 3600mhz cl18
Płyta główna: JGINYUE B550i
Karta graficzna: Zotac RTX 5070
zasilacz :Cooler Master V850 SFX

System: Window 11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojęcia, co jest przyczyną takiego stanu rzeczy, ale spytam: czy potrzebujesz hibernacji ? Jeżeli nie korzystasz z hibernacji, to: uruchom jako administrator cmd i wpisz: powercfg.exe /hibernate off i klik Enter. Zrestartuj komputer. W tym momencie hibernacja została wyłączona z systemu. To może pomóc. 

Aby przywrócić hibernację, wchodzisz do CMD jako admin i wpisujesz: powercfg.exe /hibernate on i klik enter.

Spróbuj i naposz, czy coś się zmieniło.

Pokaż też rozruch systemu odnośnie rdzeni CPU. 

W CMD jako admin wpisz: msconfig i klik Enter. Pojawi się okno konfiguracji systemu. Sprawdź okno rozruchu i ile masz aktywnych rdzeni procesora.

2.jpg

3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślałem, że może mieć to coś wspólnego z hibernacją, ale patrzyłem w planie zasilania i mam wyłączoną hibernacje, ale wkleiłem to i dam znać czy coś się zmieniło

121321.jpg

2 minuty temu, Gerg7 napisał(a):

Ew. W następnym kroku, co bym próbował, to zmniejszenie częstotliwości ramu do 3200

Zerknę, bo 3600Mhz jest to fabryczne taktowanie ramu(Profil XMP)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc po wgraniu windowsa na nowo(dla pewności, wyłączenie profilu xmp, podmianie zasilacza na inny na czas testów) komputer znów się resetuje/przechodzi w jakiś dziwny stan. 3 dni temu na delegacji podczas oglądania filmu w przeglądarce firefox zresetował się komputer gdy tylko ruszyłem myszką i pokazał się odtwarzacz.

Teraz chwile temu zostawiłem włączony komputer po wyłączeniu gry i po 15-20min(pełna bezczynność) zgasł ekran, podswietlenie myszki i klawiatury swieciło normalnie, wentylatory pracowały normalnie, jednak musiałem przytrzymać tym razem guzik power aby go zamknąć. Już nie mam pojęcia co moze to powodować. Najgorsze, że podgląd zdarzeń nie pokazuje błedu co to spowodowało, tylko to, że został nieoczekiwanie zamknięty system

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

no nie wiem ale płyta główna tego typu to raczej w formie ciekawostki a nie aby na tym bazować ( jest na nią jakaś gwarancja w Polsce ? ) 

sterowniki do niej  na stronie producenta to raczej tez tylko jako ciekawostka a nie pełen pakiet 

https://jginyue.com/index/Article/show/cat_id/43/id/128

spróbuj ściągnąć najnowszy bios i go zaktualizować 

https://jginyue.com/index/Article/show/cat_id/43/id/128

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba znalazłem jakiś trop co może powodować problem. Dziś znów jak kliknąłem scrolla myszką, to komputer nagle pokazał czarny obraz i znów pojawił się w liście błędów taki log:
Nazwa aplikacji powodującej błąd: dwm.exe, wersja: 10.0.26100.7309, sygnatura czasowa: 0xffe986e3
Nazwa modułu powodującego błąd: udwm.dll, wersja: 10.0.26100.7309, sygnatura czasowa: 0xb12b6337
Kod wyjątku: 0xc00001ad
Przesunięcie błędu: 0x000000000008b0d8
Identyfikator procesu błędu:  0x2BD8
Czas uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x1DC9C617357140F
Faulting ścieżka aplikacji: C:\WINDOWS\System32\dwm.exe
Faulting ścieżka modułu: C:\WINDOWS\SYSTEM32\udwm.dll
Report Id: 4cd62f24-0383-4329-842a-88a1dbe0b132
Faulting pełna nazwa pakietu: 
Faulting identyfikator aplikacji względnej dla pakietu:  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj zmienić sterownik Nvidia na Nvidia stuido

tutaj podają np to,

ale jest masa postów, niektórzy nawet piszą o niedociśniętym złączu na zasilaniu GPU...

Cytat

Wyłączyłem sprzętowe przyspieszanie harmonogramu GPU w ustawieniach (Win10/11). Odinstalowałem pasek gry Xbox za pomocą tego polecenia.

a. Naciśnij klawisz Windows + X i wybierz „Windows PowerShell (Administrator)”. b. Wpisz następujące polecenie i naciśnij Enter: Get-AppxPackage Microsoft.XboxGamingOverlay | Remove-AppxPackage

https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/11es4vh/dwmexe_crashing_to_black_screen_while_audio_plays/?tl=pl

Edytowane przez silwerek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi