Skocz do zawartości
komar2505

Upgrade PC bez procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka zamierzam zrobić upgrade kompa bez procka i obudowy(corsair 3000d) a jest to ryzen 7 5800x3d i za 5,5k chciałbym zrobić upgrade kompa do gier w 1080p bo mam taki monitor chyba ze w przyszlosci kupie 1440p.Nie znam się i chciałbym prosić o jakieś propozycje.Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 7.02.2026 o 17:58, komar2505 napisał(a):

taki mam RAM akurat a ta karta graficzna będzie pasować do płyty głównej jeśli ma slot pci 3.0 x16?

Jak masz taki sam RAM, jaki kolega Gerg7 zalinkował, to kupuj, bo jest w przystępnej cenie i będziesz mieć 32GB w dualu. To znowu przyśpieszy komputer.

A grafika musi działać na PCI-E 3.0. Zaleca się aktualizację bios płyty głównej na najnowszy.

Musi być 5070ti ? 4.5kżł to mnóstwo kasy.  Rozważ 5060ti 16GB Vram.

Przy 5060ti obecny zasilacz zostaje, bo karta ledwo pod 180W podchodzi. Po UV 130/140W.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że wydajniejszy i to sporo. Tutaj raczej chodzi o coraz lepiej rozwijane technologie nvidii. W kwietniu ma wyjść dynamiczny FG, ciekawy jestem, jak to będzie się sprawować. 🙂 

Wszystko kwestia upodobań. Jak dynamiczny FG będzie działać jak zapewnia nvidia, to kwestia wydajności zacznie się zacierać.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, komar2505 napisał(a):

A może 5070? @leven

Gdyby ta karta miała 16GB Vram, to sam bym ją miał w blaszaku 🙂 Jednak postawiłem na niższą wydajność, za to więcej Vram. Niektórzy użytkwnicy sądzą, że źle zrobiłem, bo 5060ti jest najgorszą kartą, jaka kiedykolwiek wyszła na światło dzienne, za to 5070, która jest wydajniejsza o 15-20% już jest OK pomimo dość ubogiego Vram. Każdy ma swoje podejście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, leven napisał(a):

Gdyby ta karta miała 16GB Vram, to sam bym ją miał w blaszaku 🙂 Jednak postawiłem na niższą wydajność, za to więcej Vram. Niektórzy użytkwnicy sądzą, że źle zrobiłem, bo 5060ti jest najgorszą kartą, jaka kiedykolwiek wyszła na światło dzienne, za to 5070, która jest wydajniejsza o 15-20% już jest OK pomimo dość ubogiego Vram. Każdy ma swoje podejście.

Ja tam jestem tego zdania, że 12gb jak narazie wystarczy na spokojnie, sam mam 4070 i prędzej wymienię ze względu na chęć zwiększenia wydajności, a nie przez zbyt małą ilość vram, ale rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postęp pokazuje wyraźnie, że w końcu kończy się Vram i nie ma na to rady, trzeba kartę wymienić na bardziej pojemną. To czeka każdą kartę i obecnie 12GB Vram jest na styk. Ofkors da się grać, z tym, że pojawiają się tytuły, które zapychają 12GB Vram i trzeba ostro ciąć detale/textury.  Trend z rosnącym apetytem na Vram jest coraz większy, nie zatrzymasz tego. Obyś pograł jak najdłużej na swojej 4070 🙂 Nowa generacja Rubin wychodzi dopiero w 2028 roku !!!

Może czas pomyśleć o np. 5070ti 😛 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 14.02.2026 o 23:16, komar2505 napisał(a):

Zdecydowałem sie jednak na radeon rx 9070 xt powercolor hellhound,to dobra opcja? czy może radeon rx 9070 xt sapphire pulse albo XFX Mercury?

Kolega ma hellhunta i z tego co wiem jest bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi