Skocz do zawartości
Gradgar

Laptop Realme Book Prime 14 - wymiana klawiatury, możliwa?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Mam pytanie odnośnie laptopa Realme Book Prime 14, czy jest możliwość wymieniania klawiatury całej? chodzi mi o ten fakt, czy trzeba z całą podstawką, czy jest  jakiś zamiennik bądź część, który będzie pasował? użytkuje tego laptopa od 3 lat i niestety mam powyrywane klawisze, dodatkowo gumki się niesamowicie wyrobiły, pisze się na nim niekomfortowo po blisko 3 latach użytkowania klawiatury w laptopie - proszę o pomoc, może ktoś akurat zna się na tym sprzęcie i pomoże dobrać klawiaturę, aby była kompatybilna z tym laptopem (mam go 3 lata, kupiony w 2023 roku)  - ale nie mam pojęcia jaką klawiaturę kupić no i przede wszystkim, czy ona jest wymienna, bo szkoda mi laptopa.

W załączniku podesłałem jak wygląda laptop z klawiaturą, może ktoś będzie wiedział, czy jest wymienna sama, albo gdzie dorwać na wymianę.

Dziekuje i pozdrawiam.

realme.webp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Merqus4 napisał(a):

Wydaje mi się, że samą klawiaturę ciężko będzie wymienić, chyba jest przynitowana.

Tak mi się również wydaje, że ona jest przynitowana, no i co w takim wypadku? bo ja to nigdzie nie widziałem palmerestu z klawiaturą do tego laptopa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 hours ago, Gradgar said:

Tak mi się również wydaje, że ona jest przynitowana, no i co w takim wypadku? bo ja to nigdzie nie widziałem palmerestu z klawiaturą do tego laptopa. 

Magicy z Chin jedynie, co czyni zabawę nieopłacalną. Sprzedawaj jako uszkodzony, chyba że zewn. klawa + myszka lub jakiś projekt z nim związany rozpoczniesz. 
A na przyszłość warto wybierać sprzęty z jak największą liczbą wymiennych elementów. Z nowszych sprzętów to chyba framework?  No i zawsze są stare thinkpady 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, Gradgar napisał(a):

Jeżeli widziałeś samą klawiaturę to zostaje rozebranie całego lapka i dobranie się do uszkodzonej klawy i roznitowanie nitów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usługi jak wy nitowanie i w nitowanie nowej klawiatury jak najbardziej są dostępne i wykonują to bardzo profesjonalnie oczywiście zależy od serwisu, lecz problem może być z dostępnością klawiatury do tego modelu, bo to troszkę egzotyk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 31.03.2026 o 09:37, P3ch napisał(a):

Usługi jak wy nitowanie i w nitowanie nowej klawiatury jak najbardziej są dostępne i wykonują to bardzo profesjonalnie oczywiście zależy od serwisu, lecz problem może być z dostępnością klawiatury do tego modelu, bo to troszkę egzotyk.

No właśnie, strasznie ciężko dostać klawiaturę do tego modelu, ale tak jak napisałeś egzotyk i pewnie dlatego, nie wiem, czy opłacalna jest wymiana w tym momencie.

W dniu 30.03.2026 o 14:20, Gurney napisał(a):

Magicy z Chin jedynie, co czyni zabawę nieopłacalną. Sprzedawaj jako uszkodzony, chyba że zewn. klawa + myszka lub jakiś projekt z nim związany rozpoczniesz. 
A na przyszłość warto wybierać sprzęty z jak największą liczbą wymiennych elementów. Z nowszych sprzętów to chyba framework?  No i zawsze są stare thinkpady 😉 

Nie wiem, czy jest sens wymiany, bo możliwe, że tutaj sporo kasy w to można wpakować, niby widziałem na amazonie, ale to sam klawiatura bez palmeresta, to chyba tak średnio, bo to stara klawiatura jest na nitach.

W dniu 31.03.2026 o 09:00, Merqus4 napisał(a):

Jeżeli widziałeś samą klawiaturę to zostaje rozebranie całego lapka i dobranie się do uszkodzonej klawy i roznitowanie nitów.

Tak widziałem, ale to raczej bym musiał oddać do serwisu i nie wiem, czy ta akurat klawiatura "by pasowała" nie ma 100% pewności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Merqus4 napisał(a):

Wiesz zawsze możesz oddać do serwisu by najpierw ją wyjeli, a dopier potem kupić nową i jeżeli nie będzie pasować to ją zwrócić by nie przepalić kasy niepotrzebnie.

tak zrobie w sumie, generalnie czy to normalne, ze jednak klawiatura laptopa po blisko 3 latach sie zuzyła? gumki, no i tak dalej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko powiedzieć, zależy od jakości materiałów, od intensywności użytkowania, np w moim poprzednim lapku z Dream Machines nic się nie działo, a miałem go przez 4 lata. Obecnie w tamtym roku kupiłem nowy model i nic złego nie mogę powiedzieć.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Merqus4 napisał(a):

Ciężko powiedzieć, zależy od jakości materiałów, od intensywności użytkowania, np w moim poprzednim lapku z Dream Machines nic się nie działo, a miałem go przez 4 lata. Obecnie w tamtym roku kupiłem nowy model i nic złego nie mogę powiedzieć.

Okej, no to nie znam tej marki, może coś ala Realme? - bo ja kupiłem tego lapka mojego tam w promocji za 2500 zł te 3 lata temu w sumie, ale codziennie używany intensywnie przez 10 godzin kazdego dnia, to może dlatego klawiatura jest do wyrzucenia? szkoda mi tego lapka, bo jednak wszystko działa, tylko klawa jest zajechana, gumki to praktycznie się rozpadają pod klawiszami. :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o realme i huawei, to miałem najmniej styczności z ich laptopami. Skoro korzystasz z lapka ok 10h dziennie to domyślam się, że wykorzystjesz go do pracy? Jeżeli tak to może pomyśl o klawiaturze peryferyjnej i monitorze zwenętrznym. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi