Skocz do zawartości
zimon85

pc do gier dla dziecka

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć jestem w trakcie składania pc pod gry dla dziecka. będzie to pierwszy jego pc do gier. Chciałbym zachować zdrowy rozsadek i nie wydawać niewiadomo jak dużo, nie musi byc to mega bestia, ale żeby też trochę posłużył.

Syn napewno pogra w minecraft i jakieś inne podobne dla 7latka, ja może czasem w forza horizon lub jakas strzelanka jeżeli juz bedzie do tego sprzet. Karierę na grach skończyłem na CoD2 także wieki temu. W tworzenie grafiki czy tez streamy tez sie nie bawię, także typowo pod gry. Bo dla mnie w zupełności wystarcza to co mam czyli i5-4690 i 8gb ramu.

grafika celuje w PNY GeForce RTX 5070 Triple Fan 12GB GDDR7 DLSS4

Co do procesora celuje albo w am4 i zestaw na AMD Ryzen 7 5700X, 3.4 GHz, 32 MB, OEM z tym że to juz koniec am4.

W przypadku AM5 mam dylemat na co sie zdecydować żeby mocy nie brakło a nie brać nic na wyrost. czy wybrać budżetowo Ryzen 5 7500F, 3.7 GHz, 32 MB czy Ryzen 7 7700, 3.8 GHz, AMD Ryzen 5 9500F Tray lub Ryzen 5 9600X, 3.9 GHz.

w późniejszym czasie umieszcze tu jakis zestaw do waszej oceny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w Amd to mobo am5 (socket bardziej przyszłościowy)w miarę dobrą srednią półkę (najlepiej nówkę)posłuży na lata , procek nawet z drugiej ręki 7800x3d lub wyżej (jak zaznaczyłeś pod gry i w miarę taniej)też długo wytrzyma , gpu zawsze można odsprzedać i dołożyć do mocniejszej, z ramem wiadomo na ile wystarczy kasy ale te 32 Gb to już norma. 

Poszukaj dobrych ofert na cpu z drugiej ręki i czasem mobo na gwarancji się trafi, procki raczej nie siadają jak inny sprzęt a czasem taki 7800x3d (do gier) czy wyższy model można wyrwać za dobra kasę , no chyba że chcesz wszystko mieć nowe.

No i budżet jaki?

Popatrz też na rx9700xt no chyba że rtx 5700 z ti więcej V-ram w obu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi