Galahad Opublikowano Poniedziałek o 20:38 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 20:38 Hej, Na co dzień korzystam z RTX-a 4080 Super, ale bardzo często spędzam czas w domu rodziców mojej żony. Spodziewam się, że w przyszłości będę tam bywał jeszcze częściej, na pobyty trwające tydzień, a nawet 2-3 tygodnie. Mam w szafie zapasowe części oraz starą obudowę (planuję wymienić obudowę w moim głównym PC, ponieważ obecna ma zdecydowanie za mało miejsca na wtyczkę zasilania od 4080). Mój plan to złożenie drugiego, zapasowego komputera do gier wydanych przed 2025 rokiem (moja biblioteka Steam liczy około 800 gier, mam sporo tytułów AAA z różnych paczek, darmówki z Epic Games itp.). Podzespoły, które już posiadam: Procesor: Intel Core i7-10700K RAM: 16 GB DDR4 Zasilacz: be quiet! Pure Power 11 CM 700W 80 Plus Gold Karta graficzna: [Brakujący element] Planuję grać na przenośnym monitorze 2560x1600 144Hz z FreeSync. Oprócz tego teściowi oddałem monitor 2560x1080 60Hz, z którego również mógłbym skorzystać, a w zapasie mam jeszcze jakiś zwykły, biurowy ekran 1080p. Nie udało mi się znaleźć testów od renomowanych kanałów/serwisów (takich jak Hardware Unboxed czy Gamers Nexus), które sprawdzałyby ten konkretny scenariusz, bo każdy test skupia się na wyciśnięciu najwięcej z najnowszych, najbardziej wymagających tytułów typu `Indiana Jones nawet nie odpala`. Jedynie Daniel Owen robił porównanie między modelem 5060 Ti 16 GB a 8GB. Patrząc na ceny z peppera i innych promek - najtańszy dwuwentylatorowy 5060 Ti 8 GB wydaje się najbardziej opłacalnym wyborem. Moje pytanie: Czy to GPU będzie dobrym wyborem do opisanego wyżej scenariusza? Będę wdzięczny za opinie! Ktoś ma podobny setup lub widział testy w podobnym przypadku? Sama dopłata do wersji 16 GB wydaje się średnio opłacalna skoro to ma być PC do sporadycznego grania. Wolałbym unikać kupowania używek, zwłaszcza że 3080 na vinted/olx chodzą praktycznie w cenach nowej 5060 ti 8 GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano Wtorek o 11:54 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 11:54 Brałbym 5060Ti i nie będziesz narzekał, zawsze detale i rozdzielczość w zależności od gry możesz dopasować by chodziła dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snow64 Opublikowano wczoraj o 13:34 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 13:34 W przypadku tego CPU ograniczeniem jest PCIe 3.0, sam mam podobny problem z wyborem GPU do swojej i5 10400F, bo GTX 1660 jest już czasem za słaby nawet do niskich w 1080p. Do tej i7 lepszym wyborem od RTXa 5060 Ti 8GB będzie raczej RX 9060XT lub właśnie coś używanego z PCIe x16, bo wersja 16GB, która nie ma żadnych problemów na PCIe 3.0 jest nieopłacalna, bo kosztuje mniej więcej tyle co RTX 5070 lub RX 9070. W przypadku RTXa 5060 Ti 8GB często występują spadki wydajności na PCIe 3.0, bo szyna PCIe 3.0 x8 się zapycha przy wyższym wykorzystaniu pamięci, często nie są to bardzo duże spadki do 10% w średnich FPS i do 20% w 1% low, chociaż są też takie gry jak Spider Man, które mają spadek FPS o połowę. Sam przez te spadki wydajności w grach raczej wezmę używanego RTXa 2080Ti lub 3070 zamiast 5060. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu https://www.euro.com.pl/karty-graficzne/gigabyte-karta-graf-giga-rx9060xt-gaming-oc-16gb.bhtml?utm_source=3129955|pepper.pl&utm_medium=TradeDoubler&utm_campaign=(TradeDoubler)&utm_content=%2F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu 3070 chyba była by tu w sam raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galahad Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu 3070 odsprzedałem bratu przy przejściu na 4080 super. Celuję w 5060 ti właśnie dlatego, by nie kupować używki z nieznanego źródła, zmiany pasty, sprawdzania karty i wszystkiego co się z tym wiąże. Generalnie unikam kupowania używanego sprzętu. Spadki wydajności na PCIe 3.0 nie mają zastosowania tylko przy przekroczeniu 8GB vramu? W starszych grach w zasadzie to zjawisko nie powinno mieć miejsca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...