Skocz do zawartości
xpromar

Monitor LG 27G810A-B czy DELL Alienware AW2725QF

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 

Potrzebuję waszej porady. Mam dwa monitory upatrzone i nie mogę podjąć decyzji który będzie lepszy. Na stronach znanych sklepów jak zawsze różne info, producent znowu nie podaje wszystkich informacji. Może ktoś z was posiada te monitory i wyrazi opinie. 
LG 27G810A-B czy DELL Alienware AW2725QF

Dzięki za podpowiedź.

Edytowane przez xpromar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz używać 1080p to bierz Alienware. To chyba jedyny monitor który robi pixel perfect (int scaling) i nie robi dodatkowej interpolacji. Tylko pamiętaj że przy 1080p DPI będzie mniejsze niż przy 24".

Edytowane przez xawt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.05.2026 o 11:10, xawt napisał(a):

Jeśli chcesz używać 1080p to bierz Alienware. To chyba jedyny monitor który robi pixel perfect (int scaling) i nie robi dodatkowej interpolacji. Tylko pamiętaj że przy 1080p DPI będzie mniejsze niż przy 24".

W dniu 27.05.2026 o 12:59, Szybki_27 napisał(a):

Jeżeli z tych dwóch miałbym wybierać dla siebie to wziałbym Della. Sam go miałem brać (Della którego wymieniłeś), ale finalnie postawiłem na AOC U27G4XM

Kupiłem w końcu LG i nie wiem czy żałować czy jednak tak ma być. Na brzegach jest takie jakby załamanie, nie wiem czy to normalne i czy w Dellu byłoby to samo. Kolejna sprawa to 24 calowa iiyama wydaje mi się bardziej jasna niż ten nowy LG. Kolejna rzecz jaka mnie wkurza to zarówno po prawej jak i lewej stronie matryca jest jakby ciemniejsza. Nie wiem może to jakaś uszkodzona sztuka mi się trafiła i może powinienem zaraklamować. Może wy mi podpowiecie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typowe LCD mają nierównomierności jasności na powierzchni przekraczające 20% (pomiar 9x5 punktów świetnie to obnaża). Także pytanie, ile tam % masz (bez kolorymetru się nie dowiemy). No ale jak na oko jest gorzej niż na innych LCD, to może jest ponad 30%, a wówczas bym reklamował/zwracał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi