Skocz do zawartości
bbc20000

Ati Radeon 9700Pro czy Radeon 9800 non-pro

9800 lub 9700pro  

1. 1. 9800 lub 9700pro

• 1. 9800 non-pro
      21
    • 2. 9700 pro
      9

Rekomendowane odpowiedzi

Heh, ale masz pecha, u Ciebie 22-ga (10pm) a u nas 3:48 i wszyscy spia :-)

nic, chlopcy sie z rana obudza. Pierwsze do kompa na tweaka forum aby zobaczyc co nowego. Pewnie bede mial jutro to czego szukam. Troche glosow na ankiecie i ewentualnie pare opini na ten temat! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO Jeśli różnica w cenie bedzie mniejsza niż 100 zł to warto brać 9800 - będzie minimalnie szybszy no i zawsze to coś nowego :)

UPDATE:

Widze że w tym teście 9800 jest minimalnie wolniejszy od 9700pro - dziwne, czyżby ATI zmieniło coś oprócz taktowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja znalazłem coś takiego

http://firingsquad.gamers.com/hardware/ati...ti_radeon_9800/

Pozdrówka

Ps.

Też się nad tym zastanawiam

dobre review...szkoda tylko ze nie podaja jaki ma ta karta potencjal jesli chodzi o podkrecanie. Jest tem napisane ze pierwsze karty 9800 byly z tymi samymi pamieciami co 9800 Pro wiec sie latwo krecily :D Pewnie teraz juz tak nie jest. ATI robi tego typu bledy od czasu do czasu jedynie 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy naprawde nikt z was Forumowicze nie potrafi odpowiedziec na to pytanie :cry: :cry: :cry:

Sam niedlugo mam zamiar kupic sobie cos z tego rodzaju - albo 9700pro albo 9800non-pro i nie chcialbym pozniej zakladac nowego topicu :wink:

Moze jeszcze cos wymislicie 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy naprawde nikt z was Forumowicze nie potrafi odpowiedziec na to pytanie :cry:  :cry:  :cry: 

Sam niedlugo mam zamiar kupic sobie cos z tego rodzaju - albo 9700pro albo 9800non-pro i nie chcialbym pozniej zakladac nowego topicu :wink: 

Moze jeszcze cos wymislicie  8)

wystarczy poszuakc w necie recenzji 9800 - i w kazdej z nich bedzie pewnie porównanie do 9700pro- znajdziesz ich pewnie ze 20,30 -tak cięzko???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO Jeśli różnica w cenie bedzie mniejsza niż 100 zł to warto brać 9800 - będzie minimalnie szybszy no i zawsze to coś nowego  :)

UPDATE:

Widze że w tym teście 9800 jest minimalnie wolniejszy od 9700pro - dziwne, czyżby ATI zmieniło coś oprócz taktowania?

Dlaczego dziwne? Skąd ten pomysł że Ati zmieniło coś oprócz taktowania?

Czasami jest wolniejszy od 9700pro ponieważ ma niższe taktowanie pamięci które teraz wynosi 290MHz na 9700pro pamięci są taktowane zegarem 310MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W recenzji Radeon 9800 non-pro do ktorej link jest podany na gorze ze strony FIREING SQUAD jest napisane ze pierwsze R9800 non-pro mialy te same pamieci (2.8ns) co wersje PRO . Dlatego tez latwo mozna bylo przerobic non-pro na pro bez tworzenia problemow ze stabilnoscia. Teraz wszystkie ATI R9800 non-pro maja gorszej jakosci pamiec taktowana przy predkosci 3.0ns. Ja osobiscie nigdzie nie moge znalezc firmowego R9800 z ATI i jedynie co teraz jest dostepne to 9800 non-pro z SAPPHIRE Na stronie SAPPHIRE nie ma wogole informacji o wersji NON-PRO. Wie ktos jaka pamiec ma SAPPHIRE :?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO Jeśli różnica w cenie bedzie mniejsza niż 100 zł to warto brać 9800 - będzie minimalnie szybszy no i zawsze to coś nowego  :)

UPDATE:

Dlaczego dziwne? Skąd ten pomysł że Ati zmieniło coś oprócz taktowania?

Czasami jest wolniejszy od 9700pro ponieważ ma niższe taktowanie pamięci które teraz wynosi 290MHz na 9700pro pamięci są taktowane zegarem 310MHz.

Rzeczywiście nie zauważyłem że ma zaniżone taktowanie - My Mistake

Tylko czemu w Polsce te taktowania wynoszą 325 / 620 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla niego taki R9800PRO to jak dla nas kupic 9500PRO (dobrze licze?). Oj biedna ta Polska biedna.

jak by mozna bylo 9500Pro kupic to bym z pewnoscia nie bral 9800Pro. Ale w tym momencie to ani 9500 ani 9700Pro kupic nie mozna a 9600Pro czy nie pro jest do kitu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi chodzilo o relacje cena karty/dochody. Czyli o to ze zakup R9800PRO szarpnie Twoja kieszen tak jakby moja szarnelo zakupienie 9500 PRO

ogolnie jak na "biedny" kraj to w Polsce ludzie maja niezly sprzet. Zaznaczylem biedny w "" poniewaz w Polsce nie jest az tak zle w porownaniu z innymi krajami ze wschodu. Zreszta na tym forum widac ze wielu stac na dobry sprzet i czesto takze na najlepszy. Pozatym mysle ze sie oplace kupowac najlepszy sprzet bo na dluzej starcza i na dluzszy dystans taniej to wychodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...