Skocz do zawartości
Kamilek9322

Prośba o pomoc w złożeniu 2 komputerów do gaming w budżecie 10tyś.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Po 6 latach czekania niestety jestem zmuszony złożyć 2 platformy do grania w gry. Pierwsza platforma będzie służyła by mi do gier w 2K a druga chcę złożyć synowi pod 1080p z tym że mam w posiadaniu starą GTX 2060 super w domu i chciałem ją wykorzystać do tego zestawu gdyż leży i się kurzy.

To jest to co stworzyłem 1.https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1561101 ( tutaj można by zmienić płytę główną na taką bez wifi bo mi nie potrzebne oraz coś urwać z obudowy ale pod warunkiem że inna też będzie przewiewna oraz będzie miała siatki na kurz bez ledów i innych bajerów bo tego nie lubię. Oraz zastanawiam się nad kartą czy nie lepiej  brać GeForce np. 5070ti lub 4080 nie ukrywam że od lat leciałem na zielonych i mam zaufanie co do ich produktów ale nie wiem czy coś się nie zmieniło na przestrzeni tych 6 lat , oraz na tym nowym sprzęcie chciałem sobie ograć Cyberpunka 2077 na RT ale jeżeli nie da się zrobić w tym budżecie to tez nie będę z tego powodu płakał. )

2.https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1561099 ( tutaj chciałem zbudować coś pod Robloksa , Minecrafta oraz gierki Lego)

Proszę o opinie czy można coś z tego urwać do 10tyś. bo jak widać nie udaje mi się zmieścić w budżecie , oczywiście wiem że czasem trzeba dołożyć troszkę kasy aby mieć dobry sprzęt więc od siebie mogę dodać że mam w zapasie 1tyś więc finalnie maksymalnie mogę wydać 11 tyś. Monitora nie dodaje do 2 zestawu bo mam gdzieś stary 1080p i wydaję mi się że wystarczy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W drugim zestawie ograniczeniem będzie grafika. No ale widzę, że to rozumiesz, więc jak w przyszłości będziesz chciał więcej, to sobie po prostu wymienisz i będzie. 

W pierwszym zestawie trzeba iść w AMD. Intel do grania nie ma żadnego sensu. Który dokładnie ryzen na teraz, to bardziej amdmowa osoba musi się wypowiedzieć. Pewnie 7600. Grunt, że na AM5.

A jeśli szukasz oszczędności, to mam 2 propozycje: wziąć teraz 16GB w jednej kości i potem dołożyć drugą, kiedy budżet trochę odsapnie po wydatku. 16GB do gier przeważnie starcza spokojnie, a strata wydajności z powodu jednej kości nie będzie raczej na tyle duża, żeby to procesor był powodem wąskiego gardła. A nawet jeśli, to tylko na jakiś czas i nie tak znowu bardzo. I nie brać goodrama. To jest najtańszy chiński szrot.

Druga propozycja to no-brainer, bo tańsza grafika, no ale tańsza grafika to mniejsza wydajność, więc coś za coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 1 zestawie 9070 xt to najbardziej oplacalny zestaw. Zmienil bym procesor na AM5 
5070 ti nie oplacalny w tych cenach 
5080 tym bardziej. Doplacasz kilkadziesiąt procent do ceny za kilka procent wiecej w rastrze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, Kamilek9322 napisał(a):

coś urwać z obudowy ale pod warunkiem że inna też będzie przewiewna oraz będzie miała siatki na kurz bez ledów i innych bajerów bo tego nie lubię.

Ten BQ nie jest przewiewny, zabudowany front i jest to wyciszona konstrukcja. 

Karta porażka w tej kwocie, taniej masz jeden z najlepszych modeli https://www.krsystem.pl/powercolor_hellhound_radeon_rx_9070_xt-item-78320.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W KRsystem, Fox i Supertech masz te Goodramy 6400 CL32 za 1600 zł. Do Intela bierzemy jak najszybszy RAM. Ta 9070 XT od Gigabyte to syf, w Amazon masz za niespełna 3100 zł XFX Swift 9070 XT - lepszy wybór, ale musisz być szybki bo zostało 5 szt.
https://www.amazon.pl/dp/B0DXLG4FJ3

W tym tanszym zestawie olej te 16 GB za prawie 600 zł, poszukaj używek w przedziale 200 - 300. Za tą kwotę co w sklepie dostaniesz 32 GB używane.

Edytowane przez tomikitwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dikson mam Swifta w domu. Nie ma tragedii. W sumie miałem 3 szt. 9070 XT i moja prywatna lista na podstawie własnych doświadczeń to Sapphire Nitro+ > XFX Swift > PowerColor Reaper. Gigabyte ma problem w tym modelu z pastą czy tam żelem, cokolwiek oni użyli, karty po pół roku idą na gwarancję, bo się grzeją jak diabli. 

Edytowane przez tomikitwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi