kokaro Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) Cześć! 👋 Składam komputer i chciałabym prosić o ocenę zestawu przed zakupem. Komputer będzie służył głównie do gier, grafiki, montażu i pracy z materiałami/animacją AI, więc zależy mi na mocnym i możliwie przyszłościowym zestawie. Będę wdzięczna za sprawdzenie, czy wszystko jest ze sobą dobrze dobrane i czy w którymś miejscu nie przepłacam albo nie ma lepszej alternatywy 👀 Procesor: AMD Ryzen 7 9700X – 1199 zł Karta graficzna: Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti Gaming OC 16 GB – 5299 zł Płyta główna: Gigabyte B850 Eagle WiFi6E – 699 zł RAM: Goodram IRDM 32 GB (2×16 GB) DDR5 6000 MT/s CL30 – 1949 zł SSD: Lexar NM790 2 TB – 1199,99 zł Zasilacz: Endorfy Supremo FM6 1000W 80 Plus Gold – 449 zł Obudowa: Endorfy Arx 700 ARGB – 359 zł Monitory: 2× AOC Q27G42XE 27", 2560×1440, IPS, 180 Hz – łącznie 1098 zł Dysk dodatkowy: Seagate Expansion 6 TB HDD – 919 zł Ceny z Media Expert i to taki maks możliwości raczej 🙂 I czy faktycznie lepiej ustawić wszystko na karcie 5070ti czy karty od AMD mogłyby być alternatywą? Albo czy zjechanie na 5060ti ma sens? Z góry dziękuję 💪 Edytowane 28 Sierpnia przez kokaro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrikoSi Opublikowano Wtorek o 08:25 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 08:25 (edytowane) Hej. Nikt nie odpowiada na Twojego posta, postanowiłem napisać kilka słów jako amator. Przed apokalipsą kupiłem podobny zestaw. - do procesora dołożył bym to ~100pln, dla 7800x3d - o karcie grafiki tej konkretnej firmy się nie wypowiem, sam mam poleconego tu kiedyś Prime z tym układem - tak samo płyta główna, bardzo dawno temu, w erze procesorów 1000MHz.. Giguś mi wybuchł. Mam uraz :). - RAM produkują za płotem, kupuję od dawna i mam zaufanie. 32 jest rozsądne (choć pierońsko drogie :/) - SDD bym pomniejszył do 1TB - i zaplanował chłodzenie procesora. u mnie to ALF 360 3pro. - HDD, płyta główna będzie miała minimum 4xSATA, więc jest możliwość podzielenia tych TB, dołożenia w przyszłości. - obudowa. Wybrałem ARX700 ze względu na wygląd. jest normalna komputerowa, bez naleciałości ery nowożytnej z ideami krzewionymi przez Pana Zenona M. 😉 Jedyną jej malutką wadą jest to że ALF 420 nie mieści się z przodu obudowy (brakuje 3mm). Siatka z przodu o dziwo zbiera kurz, choć nie tak dokładnie jak mesh. Arctic ma sklepik u Uncle Jeffa, strona na A. LF 420 teraz tańszy niż 360. Jeszcze jedno dla tego tandemu (chłodzenie/obudowa), Arctic robi "grubasy", lecz w ARX700 jest wystarczająco miejsca u góry, i nie koliduje z wysokością kostek RAM, czy chłodzenia VRM na płycie głównej. Monitory. Wybrał bym 1, zobaczył jak się sprawuje, czy pasi. Chyba ze dadzą Ci porządną zniżkę za"hurt" :). Chcesz produkować AIslopy, i tak mniemam potrzeba tokenów w serwerowniach, do lokalnej produkcji trzeba dołożyć sporo hajsu do kompa. 5070ti to dobry, sakramencko przepłacony wybór. A 9070xt ma jedną, niepodważalną zaletę rzadko przytaczaną przez obozowiczów wojny kolorów - bezproblemowe przejście na alternatywę windows. To tyle. Pozdrawiam. Edytowane Wtorek o 08:27 przez TrikoSi literki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szybki_27 Opublikowano Wtorek o 09:25 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 09:25 Z mojej strony powiem tak: Parę dni temu właśnie kupiłem do drugiego kompa ten monitor: AOC Q27G42XE 27 i jestem bardzo zadowolony, jeżeli chodzi o stosunek cena/jakość, cena/możliwości myślę że, czołówka. Co do GPU, to ja bym poszedł w https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-rtx-5070-ti-gamingpro-s-oc-16gb-gddr7-dlss4-ne7507ts19t2-gb2031u-15447618/?utm_source=purepc.pl&utm_medium=referral&?utm_campaign=zestawy_wrzesien_2026 Mam tą kartę i też mogę śmiało polecić. Jeżeli chodzi o OC tej karty, to na swoim egzemplarzu złapałem 2750MHz na pamięciach, 385MHz Core (tak żeby było stabilnie bez, jakiś niespodzianek). Jedynie Power Limit jest max 100 i nie można podbić w górę. Temperatury na HotSport zależnie od scenariusza 86-90, i różnica między Core to przeważnie 15 stopni, więc nie ma lipy. Co do karty jeszcze, nie schodź niżej niż 5070Ti / RX 9070 XT jeżeli składasz kompa do grania i chcesz go mieć na parę lat. 5070Ti ma chore ceny, ale jeżeli chodzi o prace multimedialne, animacja itd. to obstawiam że NV będzie bardziej korzystna. Różnica między kartami to niestety 1,5k, a to już bardzo dużo więc pytanie czego będzie więcej: Grania czy pracy z multimediami. Co do obudowy zastanów się nad: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/obudowy/obudowa-nzxt-h7-flow-2024-midi-tower-z-oknem-czarna?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=2038632&utm_campaign=2026-09&utm_term=Obudowy-do-komputera&ceneo_spo=false&ceneo_cid=f74ae67a-1231-ca9d-da9f-0dd85e4254fd Jest troche większa od Endorfy, ma bardzo spoko system ułożenia kabli, ale musisz mieć na uwadze że, zaslicza jest ułożony bokiem, ale to w niczym nie przeszkadza. Ostatnie zdanie odnośnie proca: Bierz Ryzena 7 7800X3D. Cache + w przyszłości łatwiej będzie Ci go odsprzedać jak zechcesz przejść na coś mocniejszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrikoSi Opublikowano Wtorek o 10:30 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 10:30 Tak, obudowa zaproponowana przez kolegę (H7 Flow) jest zdecydowanie lepszym wyborem. Dodatkowo mieści alf 420 na przedzie, a wentylatory można przełożyć na górę. Klasyczny wygląd, gdybym ją wtedy znalazł na pewno była by moim wyborem :). Palit/Gainward były moim pierwszym wyborem dla kart graficznej. Padło na asusa bo dostępność.. mniejsza. Jest cicha, nie bzyczy, działa adekwatnie. Co do podkręcania, czasy się zmieniły ;), teraz moda na kagańce i ograniczenia w "żłobie" :P. No ale co kto woli, fakt. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Wtorek o 18:38 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 18:38 Wez pewniejszy i cichszy zasilacz, 850W masz tu i tak z dużym zapasem https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/zasilacze/zasilacz-msi-mpg-a850g-850w-80-plus-gold Tu nie potrzeba AIO 420, 7800X 3D ogarnie https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/chlodzenia-procesorow/chlodzenie-cpu-thermalright-phantom-spirit-120-se-czarny Gigabyte z 5070 TI patrząc na ofertę ME to najlepszy wybór. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...