Skocz do zawartości
Fudoshin

Waterblock - jaki model?

Rekomendowane odpowiedzi

Chce sobie zmontowac zestaw water cooling. Orientuje się już mniej więcej co i jak - pompkę sobie kupię jakąś, pojemniki też. Węże i zaciski - no problem. Chlodnicę też jakąś wymyślę. Najważniejszym problemem jest blok wodny. Jak narazie to w Polsce widziałem chyba 4 modele. 1 na allegro za 125 zlotych, ale duzo o nim nie wiem. Jest taki w discotechu, ale nie maja tam zadnych schematow, wiec trudno rowniez cokolwiek konkretnego o nim powiedziec. Sa wreszcie te dwa ktore ma Mate. I to rodzi sie pytanie - kupie taki blok u Mate'a za 100zlotych, zapinke za 15, przesylka mnie wyniesie jakies 15. Razem 130. To jakby na to nie patrzec spore pieniadze. Czy nie lepiej dolozyc powiedzmy 50 i kupic cos renomowanej firmy (np DangerDen, Innovatek, czy cos w tym stylu). Tam ceny zaczynaja sie od 100zlotych za blok i ida praktycznie do 300.

Nie wiem czy w ogole zauwazy sie roznice w chlodzeniu pomiedzy takim mazem, a blokiem wierconym... Bo raczej takiego bloku bym nie zmienial za predko, a nie chce kasy w bloto wyrzucic...

Co radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reed-ja taki chce :)

fudoshin-kiedy qpoojesh cos u mate-a, to sie spotykacie pod cgk :)

wiec nie doliczaj kosztoow przesylki

Kazdy by taki chcial, w koncu ma turbulizatory, nie ??? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Khorne - poza tym, ze ladnie wyglada (choc mi sie akurat zloto mniej podoba od srebra, czy platyny) to ma gorsze osiagi niz blok z miedzi. Najlepszym materialem na blok byloby srebro, a pozniej miedz... zloto ma przewodnosc cieplna jakies 50% nizsza.

To sprecyzuje pytanie:

JAKI BLOK DO 200ZL Z MOCOWANIEM I PRZESYLKA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakbym mogl miec wszystko co jest w Niemczech bez kosztow przesylki? No powiedzcie prosze.. wiem, ze moze wam sie nie chciec po raz setny pisac itd, ale to dla mnie dosc wazne, a im wczesniej zamowie, tym wczesniej bede mial. Jaka bedzie roznica wydajnosci pomiedzy takim blokiem od Mate'a a takim z danger den'a? Zauwazalna? Nie zamierzam bawic sie peltierami, bo szkoda mi kasy na prad :) Ma byc ciche i wydajniejsze od AC. dlaczego frezowane bloki sa lepsze od wierconych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że róznica będzie niewielka.Będzie sięgać góra może jakiś 3 stopni. A frezowane są dlatego lepsze gdyż w nich powierzchnia styku wody z miedzią(szczególnie to mowa o tej częsci stykającej się z jądrem procka).Więc takie chłodzenie jest wtedy bardziej efektywne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że róznica będzie niewielka.Będzie sięgać góra może jakiś 3 stopni. A frezowane są dlatego lepsze gdyż w nich powierzchnia styku wody z miedzią(szczególnie to mowa o tej częsci stykającej się z jądrem procka).Więc takie chłodzenie jest wtedy bardziej efektywne...

:?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś nie tak?

Przecież przy frezowaniu powstaje powierzchnia o kształcie prstokątu a przy wierceniu koła.

Nie wiem jak ci to logicznie wytłumaczyc,ale chodzi o to że jęsli kanał ma kształ prostokąta to powierzchnia styku wody z miedzią jest większa...

A może po prostu ja kretyńsko tłumaczę...

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A frezowane są dlatego lepsze gdyż w nich powierzchnia styku wody z miedzią(szczególnie to mowa o tej częsci stykającej się z jądrem procka).Więc takie chłodzenie jest wtedy bardziej efektywne...

a ty byś coś z tego skumał :wink:

Coś nie tak?

Przecież przy frezowaniu powstaje powierzchnia o kształcie prstokątu a przy wierceniu koła.

Nie wiem jak ci to logicznie wytłumaczyc,ale chodzi o to że jęsli kanał ma kształ prostokąta to powierzchnia styku wody z miedzią jest większa...

teraz rozumiem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kola a dolny wycinek walca, ale wszystko jasne :) Myslalem, ze moze woda jakos przez to ze wiercenie jest mniej precyzyjne gorzej przeplywa. Napewno minusem jest to, ze sie nie da zdjac pokrywy i wyczyscic, ale z tym sie pewnie da poradzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Khorne - poza tym, ze ladnie wyglada (choc mi sie akurat zloto mniej podoba od srebra, czy platyny) to ma gorsze osiagi niz blok z miedzi. Najlepszym materialem na blok byloby srebro, a pozniej miedz... zloto ma przewodnosc cieplna jakies 50% nizsza.

srebrne też są Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

srebrne też są Dołączona grafika

to miejsce w środku to na zdjęcie :mrgreen: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to miejsce w środku to na zdjęcie :mrgreen:  :lol:  :lol:

po co dawać zdjęcie na lusterko? nie wystarcy się przejrzeć :?: :wink: :lol:

bedzie bardziej aktualne haha :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś nie tak?

wiesz jakbym nie liczyl to powieszchnia kanalikow powiedzmy 30-stu jest wieksza niz powieszchnia kanalikow frezowanych!(prostokatnych) nieprawdasz wiec niby pozwala to na wieksze odprowadzanie ciepla z bloku?? ale moze to fakt iz strumien wody jest blisko jadra procesora ma wieksze znaczenie niz sama powieszchnia niewiem jak to sie ma do testow?? wiec moze ktos zapoda jakis?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm to nie wiem jak liczysz :)

stary a miales matematyke w szkole?? zakaldajac ze kanal frezowany bedzie mial 5mm wysokosci i 40mm dlugosci to nam daje 800mm2 powieszchni kanalik wiercony o zblizonych wspulzednych h=40 r=1,5 daje 390mm2 3 frezowane kontra 10 wierconych 2400 do 3900 mm2 ! ile wcisniesz frezowanuch max 4/5 ale musisz je zmniejszyc a wierconych 30 ci wejdzie w 3rzedach zastanow sie zanim cos napiszesz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja polecam bloki mate-a-sprawdzone i chwalone i nie ma sie co dalej zastanawiac

Zwlaszcza Limited Edition !

Wydajnosc rzuca na kolana, nie obrazajac tych frezowanych

Fajne wizualnie, nawet te na chipset , GPU i HDD

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...