bromba Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zastanawiam sie nad zakupem zestawu WC i przegladajac ofetre Syriusa (moze znacie lepsze miejsce na zakup WC?) widze rozne zestawy z WC i jedna maja chlodnice drugie nie. Stad mojhe pytanie czy taki zestaw bez chlodnicy moze dobrze chlodzic, czy musi byc chlodnica ? W sumie do czego ta chlodnica ? Czy ona jest do jakiegos ekstremalnego OC ? Mam obudowe midi tower wiec w obudowie raczej takiej chlodnicy nie pomieszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maggot Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 1.SZUKAJ tu i tu :lol: 2.Jesli jeszcze nie zauwazyles, to chlodnica sluzy do odbierania ciepla z wody i oddawania go do powietrza. 3.Stosowanie chlodnicy jest obowiazkowe(chyba, ze kupisz sobie 5 metrow rurek konwekcyjnych u Sam Wiesz Kogo :lol: ).Bez chlodnicy po kilku godzinach moglbys sobi zrobic herbate z wody z twojego wc :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 ja mam 20 litrowy pojemnik z wodą.. ale i tak jak przez tydzień komp chodził 16/24 godziny to sie woda zrobiła zdecydowanie ciepła co podniosło temp o 10 stopni nawet.. więc już jedzie do mnie chłodniczka.. po prostu woda sama od siebie nie jest w stanie oddać takiej ilości ciepła.. u mnie bez chłodnicy mogłoby śmigać.. zwłaszcza ze bedzie coraz zimniej na dworze.. ale mnie to nei zadowala :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelek Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Mozna zrobic bez chlodnicy, ale kto chce trzymac wanne w pokoju :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromba Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Dzieki za odpowiedzi. Wlasnie o to mi chodzilo. A jesli mozna jeszcze spytac togdzie byscie mi polecili taki zestawik kupic ? Bo z tego co widzialem to sobno raczej sie nie oplaca kupowac ? No chyba zeby samemu to poskladac? Dzieki za odpowiedzi. Wlasnie o to mi chodzilo. A jesli mozna jeszcze spytac togdzie byscie mi polecili taki zestawik kupic ? Bo z tego co widzialem to sobno raczej sie nie oplaca kupowac ? No chyba zeby samemu to poskladac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Mam obudowe midi tower wiec w obudowie raczej takiej chlodnicy nie pomieszcze. Co "nie pomieszcze"??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 najlepiej samemu złożyć a pawcio jak wszystko złożysz to nawet ręki tam nie włożysz bo bedzie tak napakowane ja mam tak u siebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maggot Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 1. Sprawdz tu , tu i tu 2.Mozesz tez pojsc do zoologicznego(pompka), na zlom(chlodnica), do sklepu typu np. praktiker(weze, zaciski itp.), a tylko bloki kupic tu , tu albo tu 3.Mam nadzieje, ze nie kupisz produktow pana P. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Postanowilem nie kupowac chlodnicy i bezposrednio chlodzic pojemnik 2litrowy z woda za pomoca duzego wiatraczka. Temperatura trzymala sie w okolicach 36stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelek Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 A ten wiatraczek chodzi Ci jak odkurzacz czy ciszej? ;) Najwieksza zaleta wc jest cisza, a kazdy wiatraczek to glosniejsza cisza, szczegolnie jak wsadzisz tam jak ty mowisz "duzy". Najlepiej dac na chlodnice male 4 i zmiejszyc ich obroty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 mozna obkleic pojemniczek pltierami z radiatorami i na to 4 ciche 120mm wiatraki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maggot Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 A moze myslal ktos nad puszczeniem rurek przez lodowke, albo wsadzeniu zbiornika do zamrazalnika(oczywiscie z plynem w stylu borygo) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelek Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Tylko wtedy przy okazji sobie zamrozisz wode. Mozesz zamiast wody destylowanej wpuscic do ukladu glikol, wtedy nie bedzie sie on zamrazal, ale ma troszke gorsze wlasciowosci jesli chodzi o wymiane ciepla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 A moze myslal ktos nad puszczeniem rurek przez lodowke, albo wsadzeniu zbiornika do zamrazalnika(oczywiscie z plynem w stylu borygo) :wink: Wielu myslalo. Przeczytaj przyklejony topic berkuta :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maggot Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Probowalem przeczytac... :? ale 51 stron...eeeeee....troszke duzo tego. Jak bede mial duzo czasu to sprobuje drugi raz :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 A ten wiatraczek chodzi Ci jak odkurzacz czy ciszej? ;) Najwieksza zaleta wc jest cisza, a kazdy wiatraczek to glosniejsza cisza, szczegolnie jak wsadzisz tam jak ty mowisz "duzy". Najlepiej dac na chlodnice male 4 i zmiejszyc ich obroty. Mam jeden 92mm puszczony na 7V i mam cichsza cisze ;> Probowalem 2 x Sunony 80mm ale to juz byla glosniejsza cisza ;> Bloczek dosc wydajny - Cold Crown z republiki, pompka 600l/h , weze 12/16mm i jak widac temperatury i cisza bardzo odpowiednie. Bez chlodnicy mozna sie obejsc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromba Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 A czy do takiej chlodnicy potrzebny bedzie jeszcze wiatrak ??? Chodzi mi o chlodnce z MCS za 79zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 28 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2003 A czy do takiej chlodnicy potrzebny bedzie jeszcze wiatrak ??? Chodzi mi o chlodnce z MCS za 79zl.ta chlodnice mozesz xsobie darowac. mialem ja w rekach i w rzeczywistosci wyglada jeszcze gorzej niz na zdjeciach. odstepy miedzy finami wynasza ~0.5-1cm, a sama konstrukcja nie jest stabilna. lepiej pobiegac po szrotach i cos kupic za 20-50zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromba Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Czyli z wypowiedzi na forum wnioskuje co nastepuje: 1. nie kupowac gotowych zestawow do WC (mala wydajnosc) 2. nie kupowac chlodnicy 3. kupic jedynie blok wodny z zapinka 4. wszystko inne dokupic osobno -chlodnica na szrota -pojemnik (na zywnosc) -pompka z przewodami w zoologicznym Cos przeoczylem ? Czy do smochodowych chlodnic/nagrzewnic stosuje sie wiatraki ? Czy do jednej pompki mozna podlaczyc kilka bloczkow ? Np na proca, chpset, grafe ? Ewentualnie do zasilacza aliminujac wszystkie wentylatory ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 na kada chlodnice/nagrzewnice powinno sie dac wiatrak, zeby zwiekszyc wydajnosc, ale nie jest to konieczne. ilosc blokow podpietych w ukladnie zalezy tylko od wydajnosci pompy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...