Skocz do zawartości
bromba

WC z chlodnica czy bez ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie nad zakupem zestawu WC i przegladajac ofetre Syriusa (moze znacie lepsze miejsce na zakup WC?) widze rozne zestawy z WC i jedna maja chlodnice drugie nie. Stad mojhe pytanie czy taki zestaw bez chlodnicy moze dobrze chlodzic, czy musi byc chlodnica ? W sumie do czego ta chlodnica ? Czy ona jest do jakiegos ekstremalnego OC ? Mam obudowe midi tower wiec w obudowie raczej takiej chlodnicy nie pomieszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.SZUKAJ tu i tu :lol:

2.Jesli jeszcze nie zauwazyles, to chlodnica sluzy do odbierania ciepla z wody i oddawania go do powietrza.

3.Stosowanie chlodnicy jest obowiazkowe(chyba, ze kupisz sobie 5 metrow rurek konwekcyjnych u Sam Wiesz Kogo :lol: ).Bez chlodnicy po kilku godzinach moglbys sobi zrobic herbate z wody z twojego wc :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 20 litrowy pojemnik z wodą..

ale i tak jak przez tydzień komp chodził 16/24 godziny to sie woda zrobiła zdecydowanie ciepła co podniosło temp o 10 stopni nawet..

więc już jedzie do mnie chłodniczka..

po prostu woda sama od siebie nie jest w stanie oddać takiej ilości ciepła.. u mnie bez chłodnicy mogłoby śmigać.. zwłaszcza ze bedzie coraz zimniej na dworze.. ale mnie to nei zadowala :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi. Wlasnie o to mi chodzilo. A jesli mozna jeszcze spytac togdzie byscie mi polecili taki zestawik kupic ? Bo z tego co widzialem to sobno raczej sie nie oplaca kupowac ? No chyba zeby samemu to poskladac? Dzieki za odpowiedzi. Wlasnie o to mi chodzilo. A jesli mozna jeszcze spytac togdzie byscie mi polecili taki zestawik kupic ? Bo z tego co widzialem to sobno raczej sie nie oplaca kupowac ? No chyba zeby samemu to poskladac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten wiatraczek chodzi Ci jak odkurzacz czy ciszej? ;) Najwieksza zaleta wc jest cisza, a kazdy wiatraczek to glosniejsza cisza, szczegolnie jak wsadzisz tam jak ty mowisz "duzy". Najlepiej dac na chlodnice male 4 i zmiejszyc ich obroty.

Mam jeden 92mm puszczony na 7V i mam cichsza cisze ;>

Probowalem 2 x Sunony 80mm ale to juz byla glosniejsza cisza ;>

Bloczek dosc wydajny - Cold Crown z republiki, pompka 600l/h , weze 12/16mm i jak widac temperatury i cisza bardzo odpowiednie.

Bez chlodnicy mozna sie obejsc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy do takiej chlodnicy potrzebny bedzie jeszcze wiatrak ???  Chodzi mi o chlodnce z MCS za 79zl.

ta chlodnice mozesz xsobie darowac. mialem ja w rekach i w rzeczywistosci wyglada jeszcze gorzej niz na zdjeciach. odstepy miedzy finami wynasza ~0.5-1cm, a sama konstrukcja nie jest stabilna. lepiej pobiegac po szrotach i cos kupic za 20-50zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli z wypowiedzi na forum wnioskuje co nastepuje:

1. nie kupowac gotowych zestawow do WC (mala wydajnosc)

2. nie kupowac chlodnicy

3. kupic jedynie blok wodny z zapinka

4. wszystko inne dokupic osobno

-chlodnica na szrota

-pojemnik (na zywnosc)

-pompka z przewodami w zoologicznym

Cos przeoczylem ?

Czy do smochodowych chlodnic/nagrzewnic stosuje sie wiatraki ?

Czy do jednej pompki mozna podlaczyc kilka bloczkow ? Np na proca, chpset, grafe ? Ewentualnie do zasilacza aliminujac wszystkie wentylatory ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi