millor Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 ja powiem krutko u mnie 2.05vcore 2500MHz 110W napewnop więcej niż ich 2000+ i temp max 60 przy otwartej na x dreem A radiator był lekko ciepły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 Mam wątpliwości co do sensowności używania wody o stałej temperaturze. Ułatwia to sprawdzenie poprawności wyników. Do tego woda w zależności od temperatury ma różną pojemność cieplną - minimalnie, ale zawsze - przy minimalnych różnicach może mieć znaczenie. Ta sama temperatura gwarantuje te same warunki dla wszystkich bloków. Poza ty, ważny jest chyba poziom ustabilizowania się np. podczas bezczynności i sprawdzanie co dzieje się później. Chyba że masz jakieś inne sugestie w tej materii? Dla wydajności _bloku_ nie ma znaczenia, na jakiej wysokości temperatura się ustabilizuje. Na ustabilizowaną temperaturę wpływa zbyt wiele innych czynników by mogła być wyznacznikiem wydajności samego bloku. A jeżeli się bada wydajność całych zestawów, to faktycznie najistotniejsza jest wysokość ustabilizowanej temperatury. Tylko, że dajcie mi blok, a dobiorę tak chłodnicę, żeby przegrał ;) Dlatego, moim zdaniem należy badać wydajność każdego elementu WC osobno (zwłaszcza chłodnice i bloki - najlepiej w zależności od szybkości przepływu, żeby ustalić, jak wydajną pompę trzeba, żeby osiągnąć opytmalne wyniki) i dać podstawy do samodzielnego skompletowania zestawu w zależności od preferencji, wydajności i zasobności portfela usera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 CHIP zrobil test :D :lol: Innovatek, taki ze sie chcialo,plakac :) Poczytajcie na moim serwisie prawdziwy test Innovateka InnovaSet R3M :D Ogolnie CHip jest dobry, ale poziom sie obnizyl, a testy sa robione po lebkach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba_8 Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 Mam wątpliwości co do sensowności używania wody o stałej temperaturze. Ułatwia to sprawdzenie poprawności wyników. Do tego woda w zależności od temperatury ma różną pojemność cieplną - minimalnie, ale zawsze - przy minimalnych różnicach może mieć znaczenie. Ta sama temperatura gwarantuje te same warunki dla wszystkich bloków. Poza ty, ważny jest chyba poziom ustabilizowania się np. podczas bezczynności i sprawdzanie co dzieje się później. Chyba że masz jakieś inne sugestie w tej materii? Dla wydajności _bloku_ nie ma znaczenia, na jakiej wysokości temperatura się ustabilizuje. Na ustabilizowaną temperaturę wpływa zbyt wiele innych czynników by mogła być wyznacznikiem wydajności samego bloku. A jeżeli się bada wydajność całych zestawów, to faktycznie najistotniejsza jest wysokość ustabilizowanej temperatury. Tylko, że dajcie mi blok, a dobiorę tak chłodnicę, żeby przegrał ;) Dlatego, moim zdaniem należy badać wydajność każdego elementu WC osobno (zwłaszcza chłodnice i bloki - najlepiej w zależności od szybkości przepływu, żeby ustalić, jak wydajną pompę trzeba, żeby osiągnąć opytmalne wyniki) i dać podstawy do samodzielnego skompletowania zestawu w zależności od preferencji, wydajności i zasobności portfela usera. A czy jest gdzieś jakaś globalna tabela bloki/chłodnice=temperatura (zakładam użycie jednego proca oczywiście możliwie dużej mocy) pokazująca jak blok zachowuje się przy różnych chłodnicach/chłodnica z różnymi blokami? Jeśłi nie, to może Tweak siępostara i zrobi coś, co naprawdę pomoże w wyborze, bo test nowości, za każdym razem na innym sprzęcie i z innymiparametrami, to nawet nie ma jak takiej tabelki samodzielnie macnąć... Jeśli jest, to albo test bloków, albo test chłodnic, albo test typu Chip... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 He he, Marzyciel :) Jasne, ze by sie przydalo, ale nikomu nie chce sie tego robic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba_8 Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 No to może zrobimy blokady i wymusimy na Tweaku zrobienie jednego, wiarygodnego (jeden z ostatnich w miarę wiarygodnych serwisów) testu większości sprzętu chłodzącego wodą, do którego wszystkie późniejsze konstrukcje będzie można miarodajnie porównać. W tej chwili każdy blok jest najlepszy, bo tak wystarczy na stronie napisać. Ja mogę blokować mój komputer;) Lukas20, zajrzałem na twoją stronkę, ładna buda, ale te wyniki cłodzenia to masz ładne, chyba zmienie procek, bo mój ma właśnie stress 60 (natek1,2@1,4) :cry: Czy Ty masz dwie chłodnice w budzie, czy mi się tylko w oczach dwoi :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 Niby jestes z Wawy, a pomysly masz jakies ze Slaska rodem :) No coz, aktualnie moja buda przeszla lub nadal przechodzi delikatna transformacje. :arrow: zupelnie inny uklad wody, bo teraz bedzie blok > pompa > chlodnica Wszystki czesci miedziane + bloki sa lakierowane, wiec nie powinny pokrywac sie patyna :arrow: wymiana EHEIM'a 1250 na HALM'a 15-60 :arrow: dodanie trzech, nowych blokow, co potwornie skomplikuje mi calosc ukladu :arrow: podswietlenie diodami Tak, chlodniczki sa 2, ale wyniki na pewno sie jeszcze poprawia. Sama wymiana pompki poprawia wynik bloku o 1,5*C, ale rowniez grzeje wode o 1C, dlatego wlasnie zmienilem obieg. Dodatkowo musze wykombinowac jakies zasilanie PAPST'a na 48V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...