Jodlasty Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 Czy może mi ktoś powiedzieć jaka jest wilgotnośc w domu bo nie wiem jaka moge zastosowac temp. wody z tabeli zeby mi sie woda nie skroplila teraz mam temp. wody 21,3C temp procka 39,0C temp w domu 22,6C temp na zewnątrz 13,8C ile jeszcze mogę zmniejszyć temp. wody....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 5 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2003 wilgotnosc na pewno rosnie, bo sie stresujesz i pocisz :D a powazniej - bez higrometru sie nie dowiesz. zalezy to od wielu czynnikow - np. wilgotnosci powietrza na zewnatrz (zmienna), ilosci i rozkladu generatorow wilgoci w domu (zmienna), jakosci wentylacji w domu (zmienna) itd. jakbys mial kawalek rurki miedzianej na roorce powrotnej zza okna (ale juz wewnatrz) to bylby to moze prymitywny "system wczesnego ostrzegania" bo wilgoc powinna wykroplic sie na niej wczesniej niz na procu. pozdrowka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 Ja też planuje zrobić chłodzenie wodne i wypuścić chłodnice za okno. Ja chce zrobić jeden obieg aby zimna ciecz płynęła prosto do bloku na CPU. Za oknem będzie nagrzewnica od kadeta z 17cm wentylatorem PAPSTA puszczonym na 48V :twisted: (na razie musze skombinować jakiś zasilacz do tego). Dziurę przewiercę w futrynie okna, jest to dużo lepszego rozwiązanie niż przewiercanie się przez ścianę. Komputer będzie zaraz przed oknem a chłodniczka zaraz za oknem więc długość węży nie będzie taka długa jednak te 1,5-2m będą mieć. Jakie grube węże zastować? I czym je najlepiej okręcić? Druga sprawa to pompka. Lepiej by było dla wydajności układu gdyby była na zewnątrz, ale czy niskie temperatury nie doprowadzą do szybkiego zepsucia? Jaką cieczą najlepiej zalać ten układ? Oczywiście nie mogę pominąć zjawiska skraplania się wody. W co musze się zaopatrzyć i jak to najlepiej wykonać żeby być spokojnym o sprzęt. Zastanawiam się też czy będą takie mrozy żeby temperatura procesora spadła poniżej zera. Mam w domu frezare(właściwie to w garażu:) i planuje blok na proca zrobić sam. Czy można gdzieś kupić w Internecie bloki międzi? Chodziłem za tym materiałem po moim mieście i nic nie znalazłem. Jeszcze gorzej przedstawia się z wyborem układu bloku. Od niedawna czytam o blokach i jak na razie nie wiem zabardzo co najbardziej decyduje o wydajności bloku. W dodatku łącze się z Internetem przez impulsy i nie mogę sobie pozwolić na długie przeszukiwanie. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady. Jak WC będzie gotowe to oczywiście pochwale się na forum. Będę mógł nawet zapodać filmiki, kumpel ma kamerke cyfrową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 Ja też planuje zrobić chłodzenie wodne i wypuścić chłodnice za okno. Ja chce zrobić jeden obieg aby zimna ciecz płynęła prosto do bloku na CPU. Za oknem będzie nagrzewnica od kadeta z 17cm wentylatorem PAPSTA puszczonym na 48V :twisted: (na razie musze skombinować jakiś zasilacz do tego). Dziurę przewiercę w futrynie okna, jest to dużo lepszego rozwiązanie niż przewiercanie się przez ścianę. Komputer będzie zaraz przed oknem a chłodniczka zaraz za oknem więc długość węży nie będzie taka długa jednak te 1,5-2m będą mieć. Jakie grube węże zastować? I czym je najlepiej okręcić? Druga sprawa to pompka. Lepiej by było dla wydajności układu gdyby była na zewnątrz, ale czy niskie temperatury nie doprowadzą do szybkiego zepsucia? Jaką cieczą najlepiej zalać ten układ? Oczywiście nie mogę pominąć zjawiska skraplania się wody. W co musze się zaopatrzyć i jak to najlepiej wykonać żeby być spokojnym o sprzęt. Zastanawiam się też czy będą takie mrozy żeby temperatura procesora spadła poniżej zera. Mam w domu frezare(właściwie to w garażu:) i planuje blok na proca zrobić sam. Czy można gdzieś kupić w Internecie bloki międzi? Chodziłem za tym materiałem po moim mieście i nic nie znalazłem. Jeszcze gorzej przedstawia się z wyborem układu bloku. Od niedawna czytam o blokach i jak na razie nie wiem zabardzo co najbardziej decyduje o wydajności bloku. W dodatku łącze się z Internetem przez impulsy i nie mogę sobie pozwolić na długie przeszukiwanie. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady. Jak WC będzie gotowe to oczywiście pochwale się na forum. Będę mógł nawet zapodać filmiki, kumpel ma kamerke cyfrową. Diurawienie futryny okna nie jest dobrym rozwiazaniem a co zrobisz z ta dziura ja sie przeprowadzisz albo juz ci sie nie bedzie chcialo bawic w WC a w scianie to kubujesz gips i po sprawie. A co do pompki to sugeruje zeby byla w srodku bo chyba nie ma takiej co pracowac bedzie w ujemnych temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 jak robic ta opcje z wymiennikiem to mozesz zastosowac taki z samochodu olej-woda swojego czasu na allegro byly :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 Diurawienie futryny okna nie jest dobrym rozwiazaniem a co zrobisz z ta dziura ja sie przeprowadzisz albo juz ci sie nie bedzie chcialo bawic w WC a w scianie to kubujesz gips i po sprawie. A co do pompki to sugeruje zeby byla w srodku bo chyba nie ma takiej co pracowac bedzie w ujemnych temp. Zawsze przecież można wystrugać kołeczek i wbić go w dziure w futrynie. Jest przy tym mniej zachodu niż z gipsem. Przeprowadzać się narazie nie zamierzam. Chłodnice za oknem będe miał także w lecie. Nie ma sensu przerabiać co sezon WC zwłaszcza że okno mam od północno-zachodniej strony. Więc chłodnica zawsze będzie w cieniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 Diurawienie futryny okna nie jest dobrym rozwiazaniem a co zrobisz z ta dziura ja sie przeprowadzisz albo juz ci sie nie bedzie chcialo bawic w WC a w scianie to kubujesz gips i po sprawie. A co do pompki to sugeruje zeby byla w srodku bo chyba nie ma takiej co pracowac bedzie w ujemnych temp. Zawsze przecież można wystrugać kołeczek i wbić go w dziure w futrynie. Jest przy tym mniej zachodu niż z gipsem. Przeprowadzać się narazie nie zamierzam. Chłodnice za oknem będe miał także w lecie. Nie ma sensu przerabiać co sezon WC zwłaszcza że okno mam od północno-zachodniej strony. Więc chłodnica zawsze będzie w cieniu. chyba ze struganiem jest wiecej zachodu? :) Jutro pozyczam cyfraka to zapodam zdjęcia podoba mi sie to urzadzonko do pilnowania temp. wody cały czas mam 20-21C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darcon Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 halo gdzie te zdjecia ???? :) chciałbym zobaczyc tego komp co wisi na scianie chlodzenie za oknem :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 zdjęcia juz mam :) kurcze ale nie wiem jak je umiescic moze ktos to zrobi za mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Zaloz darmowe konto WWW (na interii jest niezle) i tam zapodaj fotki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Przy projektowaniu domu zakłada się do obliczeń wilgotność 50% przy 20 C. Wtedy wykraplanie pojawia się coś przy 12 C (nie mam tabeli przy sobie a robiłem to ostatnio z rok temu). W lecie wilgotność powietrza w mieszkaniu możesz mieć większą, ale wtedy nie będziesz miał tak niskich tremperatur. Dla bezpieczeństwa zaizoluj wszystko i będzie po kłopocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 zgadza sie. z tym, ze jak ci sie troche wykropli czasem na scianie (bo akurat warunki minimalnie przekrocza zakladane w obliczeniach) to w ostatecznosci maly grzybek i trzeba docieplic. a jak sie w kompie wykropli to zgon. wiec chyba najlepiej zaizolowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 zdjęcia juz mam :) kurcze ale nie wiem jak je umiescic moze ktos to zrobi za mnie eno no zamiescie mu ..napewno macie juz konta @@!! ja nie zamieszcze tych zdjecie bo nie mam konta ani serwera ale wiem ze na FAQ jest cos o zamieszczaniu zdejcec na forum ..... a co do skraplania to jak juz ktos mowil zaizolowac kompika nie zaszkodzi a duzo z tym roboty nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 może troche nie na temat ale pytanko do zamieszczania zdjec na TPSA zrobiłem sobie coś takiego http://jodlasty.internetdsl.pl/ i co dalej????? jak mam tam zamieścić pliki ze zdjęciami jeju ale lamer ze mnie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...