Szymon Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 Witam! sprzet: epox 8rda3+ , barton 2500xp , 512 (jedna kosc) mb TWIN MOS - 400. Radeon 9000pro problem: zwiechy przy obciazeniu kompa - prime 95 i roznego rodzaju gry. sytuacja: Kumpel kupil ta plyte w piatek razem z procem i pamieciami. Poskladalem mu do kupy wszystko dzialalo, winde zainstalowalem. No i czasowo mu zosatwilem wszystko default. Czyli 11x 166 mhz timingi na 'optimal' napiecie na czipset 1.5 na proc 1.65V etc...wszystko fajnie ale kunmpel mowi ze odpala gierki i sie wiesza, raz sie zresetowal. No trudnjo mowie....jutro (czyli dzisiaj) to zrobie. NA pierwszy rzut oka, zasilacz. Zwazywszyt ze kumpel ma codeszajsa 300w. To biore moj i lece dzisiaj z rana. Tak siedzialem do teraz. Sprawa wyglada nastepujaco... Puszczalem prim`a zamiast gierek,zeby sprawdzi stabilnosc. 1 ,2 testy i koniec , zwis. Na moim zasilazcu i jego. Napiecia w miare przyzwoite 5v ok 5 a 12v ok 11.8-11.9. Poczatkowo bez dodatkowego wtyku na plycie 12V a potem zrobilem taka imitacje bo niestety zasilacz nei mial. Pamieci rpzelecialem gold memory - ok. Procesor sprawdzilem u mnie i jest ok. A jak wsadze mojego athlona to dzieje sie to samo co na bartonie. I teraz tak. Jak mu puszcze 1.75V i magistrale 133mhz oraz mnoznik 12.5. Prime przechodzi cacy, przynajmniej pare testow :). ZA to przy 10 x 166 i napiecie to samo , komp wisi. Za cholere nie da sie wciagnac nic wiecej. Po wymianei wszystkiego zostalem przy plycie glownej i ostatecznie zdecyodowalem ze to jej wina :] . Problem troche sie rozjasnil gdy dalem 2.0 V na czipset. Wtedy prime dalej sie sypal, ale gry zaczely chodzic bez zwiechy. Czy to normlane?? Bo moim zdaniem 2v to z deka duzo jak na 166mhz magistrale. Nie bardzo wiem co robic, plyta w piatek kupiona wiecw opneidzialek mysle wymienia od reki jak sie odda, no ale czy to jest uszkodzona plyta? Czy zrobilem cos nei tak? Albo moze czegos nie wiem?...na wszelkie pytania odpowiem :) poprosilbym o propozycje rozwiazania problemu i info o tym czipsecie :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 wgraj najnowszy bios Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 ok, tez o tym pomyslalem. Ale serwer epox`a zdechl. Zna ktos inne PEWNE zrodlo?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 ok, zrobilem update bios`u. I to samo, zwiechy. Zmienilem grafike i zwis :|. Chyba jednak plyta jest rabnieta... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 hmm, chyba tylko ja na tym forum mam dobrego epoxa 8rda3+ 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipny Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 A jaką masz rewizje tego rda3+? W ogóle na zagranicznych forach ludzie także się mocno na te płyty skarżą. Wersja bez plusa jest super, ale te wypasione wersje własnie dzięki tym wszystkim kontrolerom są takie niestabilne i konfliktowe. Spróbuj wymienić tą płytę na rev2.0 lub jeszcze nowszą jeśli jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 rev plyty to 1.1 Jutro do serwisu, zobaczymy co powiedza :] bo ewidentie cos z nia nie tak :-/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiEdLe Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Berkut a jakieko ty masz biosa w swojej RDA3+ ?? Chodzi mi o to czy ze strony epox-usa czy ze strony epox-nl. Miedzy tymi biosami jest miesiac roznicy. Ja mam wrzuconego tego z epox-usa bo jest nowszy i plyta sie wiesza: [/url]http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=43784 SiEdLe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 no , my oddalismy plyte. I kupilismy ABIT`a NF7-SL , plyta chodzi wysmienicie. Cos nie przypadl mi ten epox :-/ , a szkoda bo moj chodzi perfekcyjnie :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 nie ma to jak niezawodny abit :) . a tak serio to rzeczywiście nie udał się ten epox jeśli to nie kwestia egzemplarza. no cóż, każdemu może się zdarzyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoobi Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 przypomina mi to sytuacje z plyta ALBATRONA na KT600 ktora mialem przez trzy dni, trzy ciezkie dni.... chodzila cacy na 133 ale ani 166 ani 200 fsb nie dawalo stabilnej pracy.....niewiem w czym byl problem, plyta poszla do reklamacji a ja ciesze sie z MSI KT6DELTA :) tak wiec i ja stawiam na plyte.....chociaz dla pewnosci wloz na jego plytke Swoje kosci pamieci.....mimo ze przechodza test to moze cos byc z nimi nie tak.....ale to tylko jak bedzie Ci sie chcialo :) a jak nie to od razu plytka do reklamacji :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antiloop Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Coz to mosci panowie? ja mam epoxa rda3+ i nie nazekam bartonik (2500+) chodzi na niej 2310 ale najlepiej sie sprawuje na fsb 218x 10,5 i sniga a co najlepsze stable na napięciu 1,70! zadnego podnoszenia napiecia na mostakach nic takiego a bios najnowszy ze strony tajwańskiej noo i oczywiscie stery do plyty tez najnowsze ale ze strony angielskiej bodajze. dodam jeszcze dla ciekawosci ze te wszystkie bajery czyli sieci i sata wylaczylem w biose i działa stable na prime95 tez choc na poczatku przerazala mnie temperatura oscylowalo w granicach 70 stopni ( ufff goraco a teraz ok 55 w stesie po ok 3 h) wiec nie wiem co sie dzieje u was panowie . revizja plyty to 1,0 i nie narzekam Natomiast mam pytanie czy warto tepłytke zamieniac na abita nf7-s? Wiele sie o nim obczytalem ale sam juz jestem z deka glupi. Moze jakas mala pomoc? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiEdLe Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 To znaczy ktorego i z kiedy biosu uzywasz do RDA3+ ?? Bo ja juz znalazlem 3 "najnowsze": europejski amerykanski i dalekowschodni ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacterius Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 Jam mam 2500XP Bartka, 2X512(333) Kingstona, GF2MX200, Maxtora120, Epoxa 8RDA3+, Codegena 400W, Win2k, najnowsze stery, bios i serdecznie dosyć tych zwiechów bez powodu i ostrzezenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 ABIT NF7 jes tsprawdzony i pewny, dla mnie to nadal najlepsza firmaq od płytek głównych. nie jest mistrzem FSB (soltek tu jest nejlepszy) ale ABIT jest pewny i stabilny i FSB 220 pójdzie. antiloop : jak chodzi ci bez problemów to nie zmieniaj. jak ci sięepox naprzykrza to zmieniaj - proste :) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...