Skocz do zawartości
Rosio

nowa plyta MSI i kilaka pytan

Rekomendowane odpowiedzi

zalozylem dzis nowe mobo msi kt3 ultra i mam kilka pytan odnosnie biosu:

1) dlaczego moge zmienic napiecie na procku tylko w zakresie: auto i od 1,575 do 1,7V a nie wiecej

2) jak ustwic pamieci SPD, HCLK, HCLK+33, HCLK+66 (cos chyba takiego jest, aha mam PC2100 na kosciach Hynixa)

3)jak sie ustawia magistrale na proca, chce ja zrobic na 133 (myslalem ze sa 3 opcje 100, 133 i 166 a tu nie ma i co trzeba podwyzszac co 1MHz?)

BTW bios jest chyba stary 3.31a chyba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na plycie będzie zworka do przestawiania głównych częstotliwości FSB 100/133. Płyty MSI nigdy nie były super dobre do podkręcania. To są fajne płyty sam miałem dwie tej firmy ale do podkręcania są tylko dobre a nie super dobre :) Z tego mogą wynikać twoje pytania co do zbyt małej ilości opcji w biosie do zabawy :) to nie Epox :D Jeżeli masz kłopoty z podkręcaniem tej płyty to użyj programiku dołączanego do płyty , fuzzy logic . On sam Ci zacznie podkręcać płytę aż do maksymalnych według niego ustawień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na MSI KT3ULTRA nie ma zadnej zworki na plycie do zmiany FSB!!!!!

Co do napiecia tio mozna tylko w takim zakresie poniewaz plytka umozliwia podwyzszenie napiecia o 0.1V wzgledem orginalnego!!!!!(zamaluj L7 na procku i masz gotowe 1.85V i jeszcze regulacje na plycie do 1.75!)

Co do ustawien pamieci tio najlepiej daj SPD a cala reszte (opuznienie itp.) poustawiaj sam!!!!! Opcja HCLK+33 oznacza ze pamieci beda taktowane o 33MHz wiecej niz FSB procka, podobnie HCLK+66!!

Pewnie masz Durnia 850 albo 800 :) podobnie jak ja :P

Przy okacji nie zapomnij zamalowac L1 celem zmiany mnoznika! Niestety po przkroczeniu mozliwosci PROCKA trzeba kasowac BIOS :( MSI nie ma magicznego przycisku na klawiaturce ktory przywraca ustawienia fabryczne procesora :(

Tio by bylo na tyle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano nie popatrzylem :) a na jakim FSB smiga twoja maszyna? Moja smiga 6X166 na 1.78V ;)moze jeszcze cos wycisne ale nie chce mi sie mieszac w biosie :) napewno wiem ze z mojego proca nie wyciagne wiecej niz 1100 nio chyba ze zrobie moda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano nie popatrzylem :) a na jakim FSB smiga twoja maszyna? Moja smiga 6X166 na 1.78V ;)moze jeszcze cos wycisne ale nie chce mi sie mieszac w biosie :) napewno wiem ze z mojego proca nie wyciagne wiecej niz 1100 nio chyba ze zrobie moda :)

kurcze na razie sprawdzam ile wycisne samym mnoznikiem ale to chyba tyle jak ustawie na 10,5X100 to post sie laduje ale podczas ladowania windy nastepuje zwis, cholera tak mi trzeba wyzszego napiecia :evil: tak jak myslalem ze mozna ustawic 1,85V wtedy by smigal bez zajakniecia na 1100Mhz

BTW1 czego mi nikt nie powidzial ze na Msi sa takie numery z napieciem :evil:

BTW2 czy epox 8k3a ma tez ustawienie napiecia na podstawie defaultowego napiecia proca :?: tzn czy jak mam durona to czy na nim moge ustawic np 1,9V czy tak jak na msi tylko o 0,1V wiecej niz ustrawienia defaultowe

mam nadzieje ze nie namieszalem :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sie wkurze to szybko sprzedam msi i zaryzykuje i kupie epoxa bo nie moge przekroczyc 1000MHz ani na 10,5x100 ani 8x133 tzn post nie laduje ale widows juz nie tak by mi sie przydalo Vcore min. 1,75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w hardware monitoring powinno być Vcore do 1,85 tak jest nawet prszy miom modelu co dopiero w nowszym - może co innego zmieniłeś???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no domyślam się że lama nie jesteś, tutaj o takich dosyć ciężko...

lae zdziwiony jestem ze nie ma wyrzej. mówiąc wprost - coś tu smierdzi, jak jest new bios to zaktualizuj wbrew pozorom coś to może dać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lae zdziwiony jestem ze nie ma wyrzej. mówiąc wprost - coś tu smierdzi, jak jest new bios to zaktualizuj wbrew pozorom coś to może dać

wiec wlasnie, 1000Mhz to wyciagalem na moim starym solteku na kt133 i na gorszym chlodzeniu, oczywiscie na ustawieniach 10x100 bo o 7,5x133 nie bylo mowy a teraz na takich chodzi ale na 8x133 juz nie :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak da ci cos nowy bios tio napisz na forum...moze i ja zmienie hihi:)

A tak szczeze mowiac tio nawet jak czytalem recenzje na IN4 tio napisali ze jest tylko taka mozliwosc zmiany napiecia a nowy biosik raczej tego nie obejdzie....Ale kto wie....Na stronie MSI mialy pojawic sie ostatnio jakies nowe sazne BIOSY...lece sprawdzic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak da ci cos nowy bios tio napisz na forum...moze i ja zmienie hihi:)

A tak szczeze mowiac tio nawet jak czytalem recenzje na IN4 tio napisali ze jest tylko taka mozliwosc zmiany napiecia a nowy biosik raczej tego nie obejdzie....Ale kto wie....Na stronie MSI mialy pojawic sie ostatnio jakies nowe sazne BIOSY...lece sprawdzic :)

bylem na stronie in4 i nie znalazlem recki o msi kt3 ultra :oops:

dasz linka to se tez poczytam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...