Skocz do zawartości
bbc20000

DEAD PIXELS w LCDs i GWARANCJA kto jest najlepszy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle nad zakupem LCD. Co mnie powstrzymuje od zakupu to

1. RESPONSE TIME

2. GWARANCJA na DEAD PIXELS

Na stronie Tomshardware.com znajduje sie artykul poswiecony dead pixels i jak rozne firmy do tego podchodza. Ogolnie to jestem tym artykulem przrazony bo wyglada na to ze tak naprawde nie ma standartu ktorego firmy produkujace LCDs by sie trzymaly. Jedna firma wymieni LCD jak jest 10 dead pixels, druga w zaleznosci od tego jakiego rodzaju sa dead pixels etc. Takze jestem ciekaw czy wy wiecie ktore firmy sa najlepsze a ktore najgorsze jesli chodzi o wymiane LCD z dead pixels. Takze jestem ciekaw jak czesto sie to dzieje ze LCD bedzie mial dead pixels. Jaka jest szansa na to aby w ciagu paru lat uzytkowanie LCD nie miec zadnych dead pixels ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam od tygodnia 19''LCD HP L1925 i wiem że HP wymienia przy 3 martwych pikselach (dead pixels). Sam mam 2 takie piksele i powiem szczerze ze absolutnie mi nie przeszkadzaja. Po pierwsze widac je tylko na czarnym tle i to bardzo slabo (na poczatku myslalem ze to kurz na matrycy :lol: ). Po drugie sa w takich miejscach (w prawym gornym rogu)ze nawet nie zwracam na to uwagi. Ogolnie te obawy sa moim zdaniem przesadzone.

Jedynym znanym mi producentem paneli LCD, ktory wymienia matryce przy 1 :!: martwym pikseli jest AG NEOVO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

www.nfren.com

gwarancja na 1 pixel/subpixel przez 3 lata

żadnych problemow w serwisach (sprawdzone)

cena bardzo korzystna - chyba najtansze lcd z takimi parametrami

a to , ze to klon BTC , to kwestia gustu - zakupilem kilkanascie sztuk 15 i 17 , tylko w 1 wypadku byla interwencja serwisu - wymiana matrycy , czas pobytu w serwisie 4 dni , po czym telefoniczne powiadomienie o mozliwosci odbioru monitora - ogolnie bardzo pozytywnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bbc20000 - jeśli rzeczywiście siedzisz w Kanadzie to tam się dopytaj. Częste jest, że warunki oferowanej gwarancji w Polsce są inne niż w (cywilizowanej) reszcie świata. Na niekorzyść konsumentów w Polszy, of course.

W przypadku wspomnianych monitorów Eizo zapoznaj się z tym.

Zauważ, że dla poszczególnych modeli warunki są różne

Inni producenci też pewnie podają takie info na swoich stronach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsza gwarancję na pixele posiada firma neovo - Gwarancja 3 lata w systemie "door to door". Gwarancja na pixele - jeśli w ciągu 30 dni od daty sprzedaży klient odnajdzie nieprawidłowo działający pixel, serwis producenta wymieni monitor na nowy - na pewno seria modeli F4xx (na pl http://www.tech4u.pl/ retailer http://www.monitor.pl/ ), jezeli chodzi o czas reakcji to sa już dostępne lcd z lącznym czasem 16 ms, ja np uzywam takiej 17" ViewSonic i jestem bardzo zadowolony. Ogolnie popatrz na http://www.monitor.pl/ , goście są nieźli w te klocki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak przy okazji...

Niedawno dowiedzialem sie po dlugiej i namietnej rozmowie w Mediamarkt, ze nawet sprawdzenie monitora przed kupnem (podlaczenie do kompa, odpalenie testow) nie daje zadnej gwarancji, ze lcd nie bedzie mialo padnietych pixelkow. One juz tam sa 'fabrycznie" :wink: i dopiero kilkugodzinne wygrzanie je ujawni.

Czyli wyglada to tak: kupuje cudny, w pelni sprawny lcd, a nastepnego dnia moge miec rownie dobrze np. 10 niemilych niespodzianek.

Nie wiedziałem o tym :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Niedawno dowiedzialem sie po dlugiej i namietnej rozmowie w Mediamarkt, ze nawet sprawdzenie monitora przed kupnem (podlaczenie do kompa, odpalenie testow) nie daje zadnej gwarancji, ze lcd nie bedzie mialo padnietych pixelkow...

sluchaj panow z MM to dobrze na tym wyjdziesz :P

niby dlaczego matryca z cieklymi kryszalami ma sie rozgrzac przeciez to nie lampa (kineskop) :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

belinea wymiania po 1mpixelu ale u was chyba nie ma MAXDATA. Sam uyzwam panela LCD 101570 tej firmy na matrycy NEC-Mitshubishi (najwyzszy model) i z tego co wiem bez problemu z 1pixelem wymianiaja. Co do response time to nie zauwazam roznicy w grach zadnych trzeba chyba przylozyc nos to matrycy i szukać. ogolnie polecam wsyztskim to cacko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...